CASSAVA AND TAPIOCA FLOUR QUALITY IN THE STATE OF PARÁ, BRAZIL

Autores

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i9.3783

Palavras-chave:

Pará, Manihot Esculenta. Cassava Flour. Tapioca Flour. Physical Contamination

Resumo

Flour is one of the main products derived from cassava, mainly consumed in the North and Northeast of Brazil. It is obtained by hand, in rudimentary processing units called "Flour Houses", which allows this product to be exposed to several types of contamination during the manufacturing and storage process. The objective of this study was to evaluate the quality of cassava and tapioca flour produced in the municipality of Castanhal and Santa Izabel of Pará, both in the State of Pará, Brazil. Twelve samples of cassava and tapioca flour were obtained directly from the "Flour Houses" and submitted to coliforms, molds and yeasts counts, and determination of strange matter at the macro and microscopic levels. In the analyzes for coliforms, the samples presented values ranging from <3.0 to 9.2 MPN / g. The values obtained on the molds and yeasts counts ranged from <1.0 x 101 to 1.3 x 106 CFU / g. The samples showed dirt, stones, wood fragments and unidentified strange matter. The Tapioca and Cassava Flour samples analyzed are out of the standards for human consumption, which shows a lack of production, processing and manipulation, therefore compromising consumer health.

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Biografia do Autor

  • Marcos Daniel das Neves Sousa

    Graduado em Tecnologia de Alimentos, Especialista Segurança Alimentar e Controle de Qualidade na Indústria de Alimentos -Universidade do Estado do Pará.

  • Thais Gomes Pires

    Graduada em Tecnologia de Alimentos- Universidade do Estado do Pará.

  • Alan Reis dos Prazeres

    Universidade Federal do Pará- Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Saúde Animal na Amazônia (UFPA),  Especialista em Segurança Alimentar e Controle de Qualidade na Indústria de Alimentos. 

  • Ligia Amaral Filgueiras

    Universidade do Estado do Pará, Departamento de  Ciências Naturais, Doutorado em Antropologia.

  • Seidel Ferreira dos Santos

    Universidade do Estado do Pará, Departamento de Tecnologia da Madeira- Doutorado em Biodiversidade e Biotecnologia.

  • Elen Vanessa Costa da Silva

    Universidade do Estado do Pará -Departamento de Tecnologia de Alimentos, Laboratório de Analises e Pesquisas em Alimentos e Água.

  • Vanderson Vasconcelos Dantas

    Universidade do Estado do Pará -Departamento de Tecnologia de Alimentos, Doutor em Ciencias e Tecnologia de Alimentos.

  • Josyane Brasil da Silva, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARA

    Universidade do Estado do Pará -Departamento de Tecnologia de Alimentos, Laboratório de Analises e Pesquisas em Alimentos e Água.

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Publicado

08/09/2023

Como Citar

CASSAVA AND TAPIOCA FLOUR QUALITY IN THE STATE OF PARÁ, BRAZIL. (2023). RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(9), e493783. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i9.3783