FOOD CONSUMPTION OF ELDERLY IN HEMODIALYTIC TREATMENT: AN INTEGRATIVE REVIEW

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v3i11.2253

Keywords:

Renal Dialysis, Eating, Aged, Elderly

Abstract

Chronic kidney disease is considered the gradual loss of kidney function, and its main causes are chronic non-communicable diseases such as diabetes and hypertension, and the elderly population the most affected. This review aimed to survey the main methods of evaluating food intake of hemodialysis patients, especially with elderly people. The preparation of the review consisted of the following stages: identification of the hypothesis, survey of the question, search in the literature, selection and evaluation of the studies found, interpretation of the results and presentation of the synthesis of the knowledge evidenced. The review followed the following guide question: What are the methods present to evaluate the food intake of the elderly and what are the main outcomes observed? Research in the VHL, PubMed and Science Direct databases found 406 articles. Excluding duplicates between databases, 11 articles remained. When evaluating the characterization of the research subject, it was observed a lower frequency of studies that were conducted with the elderly (36.3%). Regarding the analysis of the food survey used, most studies (63.6%) used a three-day food record (AR), one used a food frequency questionnaire (FFQ) and three described the use of the 24-hour recall (R24h). Considering the growth of the elderly population worldwide and the demand for dialysis procedures, it is important to develop further studies that assess the food intake of elderly people, in order to develop and suggest appropriate intervention that impacts on the adequacy of food consumption and nutritional status.

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Author Biographies

  • Flavia Ferreira Prado

    Técnica em Nutrição e Dietética pela ETEC Professor Camargo Aranha. Nutricionista,  pela Universidade São Judas Tadeu. Pós-Graduada em Nutrição Clínica pelo Senac-SP. Mestranda em Ciências do Envelhecimento pela Universidade São Judas Tadeu. Nutricionista Clínica da Fresenius Medical Care e Professora de Nutrição do Projeto Escola da Maturidade do Instituto Ânima em parceria com a Prefeitura de São Paulo.

  • Katia Bilhar Scapini

    Graduação em Fisioterapia pela Universidade de Passo Fundo, Pós Graduação Lato-Sensu em Fisioterapia Cardiorrespiratória pela Universidade Gama Filho, Mestrado em Envelhecimento Humano pelo Programa de Pós-Graduação em Envelhecimento Humano da Universidade de Passo Fundo e Doutorado em Ciências - Cardiologia pela Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo. Docente dos Programas de Pós-Graduação Stricto Sensu (Mestrado) em Educação Física e em Ciências do Envelhecimento da Universidade São Judas Tadeu. Pesquisadora do Instituto Ânima Sociesc de Pesquisa, Inovação e Cultura e pesquisadora colaboradora do Laboratório de Hipertensão do InCor-FMUSP. 

  • Margareth Lage Leite de Fornasari

    Graduação em Nutrição pela Universidade de Mogi das Cruzes e Especialização em Administração Hospitalar. Doutora em Ciências da Saúde pela Faculdade de Ciências Médicas da Santa Casa de São Paulo, na área de Nefrologia. Especialista em Ensino e Aprendizagem na Educação Superior pela Universidade São Judas Tadeu. Aperfeiçoamento em Educação pela Universidade de Tampere (Finlândia) Teaching and Learning in Higher Education. Professor Adjunto II e professor com dedicação em tempo integral. Atuou nas disciplinas Nutrição e Humana, Nutrição da Gestante, Criança e Idoso, Semiologia e Avaliação Nutricional, Dietoterapia, Nutrição Clínica e supervisora de estágio em Nutrição Clínica da Universidade Sao Judas Tadeu. Orientadora de Trabalhos de Conclusão de Curso e de Iniciação Científica.  Educadora com certificação Google Certified Educator.

  • Rita de Cássia de Aquino

    Graduação em Nutrição e Especialização em Saúde Pública pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, Mestrado em Nutrição Humana Aplicada pela Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo e Doutorado em Saúde Pública pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo. Docente e orientadora no Mestrado em Ciências do Envelhecimento na Universidade São Judas e Professora nos Cursos de Graduação da Universidade São Judas Tadeu e da Universidade Municipal de São Caetano do Sul. Pesquisador do Instituto Ânima Sociesc de Pesquisa, Inovação e Cultura.

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Published

26/11/2022

How to Cite

FOOD CONSUMPTION OF ELDERLY IN HEMODIALYTIC TREATMENT: AN INTEGRATIVE REVIEW. (2022). RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 3(11), e3112253. https://doi.org/10.47820/recima21.v3i11.2253