VIABILITY ASSESSMENT OF BACTERIA STORED IN BHI-GLYCEROL BROTH AT -20ºC FOUR YEARS AGO

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i9.3900

Keywords:

Bacteria, Storage of microorganisms, Preservation methods

Abstract

With the biotechnological and scientific advancements, the need for preserving microorganisms in laboratories for diagnostic, research, or educational purposes arises. Thus, this study aims to analyze the viability of bacteria stored for four years using the cryopreservation technique. The viability of 70 bacterial isolates was evaluated, including 17 species of Gram-positive bacteria and 53 species of Gram-negative bacteria stored in cryogenic tubes containing Brain Heart Infusion (BHI) broth and glycerol, maintained in a -20ºC freezer since 2019. To reactivate the isolates, bacterial suspensions were thawed and plated on Mueller Hinton Agar plates, while the remaining material was added to tubes containing BHI broth and incubated in a bacteriological incubator at 35ºC for 24 hours. The results demonstrated that 84.3% (59) of the samples showed satisfactory growth without contamination, with Gram-negative bacteria achieving a higher viability rate (84.9% - 45) compared to Gram-positive bacteria (82.3% - 14). Therefore, this study demonstrates that freezing bacteria in BHI-glycerol broth at -20ºC is an effective technique for the long-term conservation of Gram-negative bacteria.

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Author Biographies

Ludmilla Sousa Oliveira

Universidade Federal de Uberlândia, Graduando em Enfermagem.

Mallu Santos Mendonça Lopes

Universidade Federal de Uberlândia, Graduando em Biomedicina. 

Mário Paulo Amante Penatti

Universidade Federal de Uberlândia, Docente do Curso Técnico de Análises Clínicas da Escola Técnica de Saúde. Graduado em Biomedicina pelo Centro Universitário Barão de Mauá, Mestre e Doutor em Genética e Biologia Molecular pela Universidade Estadual de Campinas. 

Denise Von Dolinger de Brito Röder

Universidade Federal de Uberlândia, Docente do Instituto de Ciências Biomédicas. Graduada em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Uberlândia, Mestre em Imunologia e Parasitologia Aplicadas pela Universidade Federal de Uberlândia, Doutorado em Patologia Molecular pela Universidade de Brasília e PhD em Microbiologia Clínica. 

Ralciane de Paula Menezes

Universidade Federal de Uberlândia, Técnica de Laboratório da Escola Técnica de Saúde. Graduada em Biomedicina pela Universidade Federal de Uberlândia, Mestre e Doutora em Ciências da Saúde pelo Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde da Faculdade de Medicina - UFU. 

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Published

10/09/2023

How to Cite

Oliveira, L. S., Lopes, M. S. M., Penatti, M. P. A., Röder, D. V. D. de B., & Menezes, R. de P. (2023). VIABILITY ASSESSMENT OF BACTERIA STORED IN BHI-GLYCEROL BROTH AT -20ºC FOUR YEARS AGO. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(9), e493900. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i9.3900