PRODUCTION AND BIOMETRIC CHARACTERIZATION OF PITAYA FRUITS IN SEMIARID PARAIBAN

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i9.4037

Keywords:

Productivity. Cactaceae. Fruit growing.

Abstract

The objective of this work was to evaluate the biometric and biomass characteristics of red dragon fruit (Hylocereus undatus) and its productivity on a monthly scale, during its reproductive phase. The experimental area is arranged with 72 tutors spaced at (2 x 2 m). Each tutor is coated with mulch, irrigated weekly with 5 L of water. The initial flowering period occurred between December 2022 and January 2023, harvests were carried out periodically between February and May 2023. The following variables were obtained: longitudinal diameter (Ø), base, central, apex, mass of the fruit with peel, without rind, rind, rind thickness, and estimates of the number of fruits and biomass produced. The variation in the monthly mean longitudinal (Ø) ranged from 64.69 to 73.72 mm, base 33.86 to 39.08 mm, central 61.39 to 69.82 mm, apex 21.65 to 30.18 mm. The average monthly biomass of the total fruit ranged from 175.74 to 257.34 g. The estimated number of fruits for the month of February was 13854, followed by values of 14688; 7986 and 6076 nº fruits.ha-1.month-1, respectively, for subsequent months. The estimated average monthly productivity ranged from 1.6 to 2.6 t.ha-1.month-1, with an annual uninterrupted fruiting, productivity can reach a level of 25.8 t.ha-1.year-1, without any intervention of fertilization. It is concluded that pitaya is very promising for the semi-arid region, since it is an exotic culture of semi-arid climate, given the preliminary results it aims to boost its diffusion.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Djailson Silva da Costa Júnior

Instituto Nacional do Semiárido - INSA, Núcleo de Desertificação e Agroecologia.

David Marx Antunes de Melo

Universidade Federal da Paraíba - UFPB, Doutorando em Agronomia.

Bruce Kelly da Nóbrega Silva

Instituto Nacional do Semiárido - INSA, Núcleo de Desertificação e Agroecologia.

Maristela de Fátima Simplício de Santana

Instituto Nacional do Semiárido - INSA, Núcleo de Agroindústria.

Alysson Gomes de Lima

Núcleo de Ecologia e Monitoramento Ambiental (NEMA) / Universidade Federal do Vale do São Francisco (Univasf).

Aldrin Martin Pérez-Marin

Instituto Nacional do Semiárido - INSA, Núcleo de Desertificação e Agroecologia.

References

ABRAFRUTAS - Associação Brasileira dos Produtores Exportadores de Frutas e Derivados. Frutas: um mercado promissor. 2020. Disponível em: https://abrafrutas.org/2020/02/frutasum-mercado-promissor/. Acesso em: 29 jul. 2023.

ABREU, W. C. et al. Características físico-químicas e atividade antioxidante total de pitaias vermelha e branca. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v.71, n.4, p.656-661, 2012. DOI: https://doi.org/10.53393/rial.2012.v71.32480

ALVARES, C. et al. Köppen’s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, v.22, n.6, p.711-728, 2013. DOI: https://doi.org/10.1127/0941-2948/2013/0507

ALVES, A. C.; MONTEIRO, L. B.; POMPEU, D. R. Otimização da extração sólido-líquido de compostos fenólicos totais e betalaínas da casca de frutos de pitaya (Hylocereus polyrhizus). Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, v. 12, n. 1, p. 2556–2577, 2018.

ANDRADE, E. M. et al. Evolução da concentração iônica da solução do solo em áreas irrigadas na Chapada do Apodi, CE. Revista Ciência Agronômica, v. 35, n.1, p. 9-16, 2004. Disponível em: https://www.ccarevista.ufc.br/site/down.php?arq=01rca35-1.pdf. Acesso em: 05 ago. 2022.

ARAÚJO, K. T. A. et al. Cinética de secagem das sementes da pitaya vermelha (Hylocereus polyrhizus). Research, Society and Development, v. 10, n.12, e357101220630, 2021. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v10i12.20630

BASTOS, D.C. et al. Propagação de pitaya vermelha por estaquia. Ciência e Agrotecnologia, v.30, n.6, p. 1106-1109, 2006. Disponível em: https://www.scielo.br/j/cagro/a/vYYN9p9QqNysY6dqbKv7cmt/?format=pdf&lang=pt. Acesso em: 02 jul. 2023.

CHAVES, M. S. Plantas alimentícias não convencionas em comunidades ribeirinhas na Amazônia. 2016. 123p. Dissertação (Mestrado em Agroecologia) – Universidade Federal de Viçosa, Viçosa (MG), 2016.

CHEOK, A. et al. Betalain-rich dragon fruit (pitaya) consumption improves vascular function in men and women: a double-blind, randomized controlled crossover trial. The American Journal of Clinical Nutrition, v. 115, n. 5, p. 1418-1431, 2022. DOI: https://doi.org/10.1093/ajcn/nqab410

FACHINELLO, J. C. et al. Situação e perspectivas da fruticultura de clima temperado no Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura, v.33, n.E, p.109-120, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452011000500014

FALCONE, D. B. et al. Resíduos de frutas na nutrição cunícola - revisão. Revista Científica Rural, v.24, n.1, p.51-63, 2022. Disponível em: http://revista.urcamp.edu.br/index.php/RCR/article/view/2780. Acesso em: 10 jul. 2023.

FREITAS, S.T.; MITCHAM, E.J. Quality of pitaya fruit (Hylocereus undatus) as influenced by storage temperature and packaging. Scie. Agricola, v.70, n.4, p.257-262, 2013. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-90162013000400006

FROES JÚNIOR, P. S. M.; CARDOSO, N. R. P.; REVELLO, F. K.; HOMMA, A. K. O.; LOPES, M. L. B. Aapectos da produção, comercialização e desenvolvimento da cultura da pitaya no estado do Pará. Enciclopédia Biosfera, v. 16, n. 29, p. 264–279, 2019.

FUNCEME/IPECE, Perfil básico do município de Limoeiro do Norte. 2011. 18p. Disponível em: https://www.ipece.ce.gov.br/wp-content/uploads/sites/45/2013/01/Limoeiro_do_Norte.pdf. Acesso em: 02 jul. 2023.

GOMES, D. R.; ARAUJO, M. M.; NUNES, U. R.; AIMI, S. C. Biometry and germination of Balfourodendron riedelianum Eng. Journal of Seed Science, v. 38, n. 3, p. 187–194, 2016. DOI: https://doi.org/10.1590/2317-1545v38n3159311

HOLANDA, M. O. et al. Intake of pitaya (Hylocereus polyrhizus (FAC Weber) Britton & Rose) beneficially affects the cholesterolemic profile of dyslipidemic C57BL/6 mice. Food Bioscience, v. 42, p. 101181, 2021. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fbio.2021.101181

HOR, S. Y. et al. Study of anti-hypercholesterolemic and antioxidant activities of Hylocereus pol-yrhizus fruit extract. In: AIP Conference Proceedings. AIP Publishing, 2023. DOI: https://doi.org/10.1063/5.0136211

ISLAM, M. et al. An evaluation of potential hepato–protective properties of Hylocereus undatus fruit in experimental rat model. Biomedical Journal of Scientific & Technical Research, v. 43, n. 2, p. 34405-34416, 2022. DOI: https://doi.org/10.26717/BJSTR.2022.43.006876

LIMA, C. A.; FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V. Diversidade genética intra e interespecífica de pitaya com base nas características físico-químicas de frutos. Revista Brasileira de Fruticultura, v.35, n.4, p. 1066-1072, 2013. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S01000-29452013000400018

LUU, T. L. et al. Dragon fruit: A review of health benefits and nutrients and its sustainable devel-opment under climate changes in Vietnam. Czech Journal of Food Sciences, v. 39, n. 2, p. 71-94, 2021. DOI: https://doi.org/10.17221/139/2020-CJFS

MARQUES, V. B. et al. Cladode size in the production of red pitaya seedlings. Revista Caatinga, 24, n. 4, p. 50-54, 2011. Disponível em: https://periodicos.ufersa.edu.br/caatinga/article/view/2017/pdf. Acesso em: 02 jul. 2023.

MENEZES, T. P.; RAMOS, J. D.; BRUZI, A. T.; COSTA, A. C.; RAMOS, P. S. Autopolinização e qualidade de fruto em pitaia vermelha (Hylocereus undatus). Magistra, v.27, n.3/4, p.387-394, 2015. Disponível em: https://www3.ufrb.edu.br/magistra/index.php/magistra/article/view/405. Acesso em: 15 jul. 2023.

MENEZES, T. P.; RAMOS, J. D.; LIMA, L. C. O.; COSTA, A. C.; NASSUR, R. C. M. R.; RUFINI, J. C. M. Características físicas e físico-químicas de pitaia vermelha durante a maturação. Ciências Agrárias, v.36, n.2, p. 631-644, 2015. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n2p631

MOREIRA, R. A.; RAMOS, J. D.; MARQUES, V. B.; ARAÚJO, N. A.; MELO, P. C. Crescimento de pitaia vermelha com adubação orgânica e granulado bioclástico. Ciência Rural, v.41, n.5, p.785-788, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782011010500002

NUNES, E. N. et al. Pitaia (Hylocereus sp.): Uma revisão para o Brasil. Gaia Scientia, v. 8, n. 1, p. 90-98, 2014. Disponível em: http://periodicos.ufpb.br/ojs2/index.php/gaia/index. Acesso em: 02 jun. 2023.

ORTIZ-HERNANDEZ, Y. D. 2000. Hacia el conocimiento y conservación de la Pitahaya (Hylocereus sp.). IPN-SIBEJ-Conacyt- FMCN, Oaxaca, México, 124 p.

PITAYA DO BRASIL. Sobre a Pitaya. Disponível em: https://www.pitayadobrasil.com.br/sobre-a-piatya/. Acesso em: 10 jul. 2023.

QIN, J. et al. High-efficiency micropropagation of dormant buds in spine base of red pitaya (Hy-locereus polyrhizus) for industrial breeding. International Journal of Agriculture & Biology, v. 19, n. 1, p. 193-198, 2017. DOI: https://doi.org/10.17957/IJAB/15.0264

R CORE TEAM (2023). R: A Language and Enviroment for Statistical Computing. R Foundation for Statistical Computing, Viena, Austria. PITAYA DO BRASIL. Sobre a Pitaya. Disponível em: https://www.R-project.org/.

RAJ, G. V. S. B.; DASH, K. K. Ultrasound-assisted extraction of phytocompounds from dragon fruit peel: optimization, kinetics and thermodynamic studies. Ultrasonics Sonochemistry, v. 68, p. 105180, 2020. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2020.105180

RAMIL, D. I. et al. Assessment on the physicochemical and phytochemical properties, nutritional and heavy metal contents, and antioxidant activities of Hylocereus polyrhizus peel from Northern Philippines. Indian Journal of Science and Technology, v. 14, n. 14, p. 1097-1104, 2021. DOI: https://doi.org/ 10.17485/IJST/v14i14.2286

RUFINO, M. S. et al. Bioactive compounds and antioxidant capacities of 18 non-traditional tropi-cal fruits from Brazil. Food Chemistry, v. 121, n. 4, p. 996-1002, 2010. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.01.037

SATO, S. T. A.; RIBEIRO, S. C. A.; SATO, M. K.; SOUZA, J. N. S. Caracterização física e físico-química de pitayas vermelhas (Hylocereus costaricensis) produzidas em três municípios paraenses. Journal of Bionergy and Food Science, v. 1, n. 2, p. 46-56, 2014.

SILVA, A. C. S.; MARTINS, A. B. G.; CAVALLARI, L. L. Qualidade de frutos de pitaya em função da época de polinização, da fonte de pólen e da coloração da cobertura. Revista Brasileira de Fruticultura, v.33, n. 4, p. 1162-1168, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452011000400014

SOLIKHAH, T. I. et al. Antidiabetic of Hylocereus polyrhizus peel ethanolic extract on alloxan induced diabetic mice. Iraqi Journal of Veterinary Sciences, v. 36, n. 3, p. 797-802, 2022. DOI: https://doi.org/10.33899/ijvs.2022.132178.2061

SONG, H. et al. White pitaya (Hylocereus undatus) juice attenuates insulin resistance and hepat-ic steatosis in diet-induced obese mice. Plos One, v. 11, n. 2, p. e0149670, 2016. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0149670

TABARELLI, M.; VICENTE, A.; BARBOSA, D. C. A. Variation of seed dispersal spectrum of woody plants across a rainfall gradient in northeastern Brazil. Journal of Arid Environments, v.32, n. 4, p. 1073-1079, 2003. DOI: https://doi.org/10.1006/JARE.2002.1038

WEISS, J.; NERD, A.; MIZRAHI, Y. Flowering behavior and polination requirements in climbing cacti with fruit crop potential. HortScience, v.29, n. 2, p. 1487-1492, 1994. DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI.29.12.1487

YEH, W. J. et al. Hylocereus polyrhizus peel extract retards alcoholic liver disease progression by modulating oxidative stress and inflammatory responses in C57BL/6 mice. Nutrients, v. 12, n. 12, p. 1-12, 2020. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12123884

ZONTA, J. H. et al. Irrigation and nitrogen effects on seed cotton yield, water productivity and yield response factor in semi-arid environment. Australian Journal of Crop Science, v. 10, n. 1, p. 118- 126, 2016. Disponível em: https://www.cropj.com/zonta_10_1_2016_118_126.pdf. Acesso em: 05 jul. 2023.

Published

18/09/2023

How to Cite

Silva da Costa Júnior, D., Antunes de Melo, D. M., da Nóbrega Silva, B. K., Simplício de Santana, M. de F., Gomes de Lima, A., & Martin Pérez-Marin, A. (2023). PRODUCTION AND BIOMETRIC CHARACTERIZATION OF PITAYA FRUITS IN SEMIARID PARAIBAN. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(9), e494037. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i9.4037