RESPONSE IN BEAN CROPS TO THE APPLICATION OF TRICHODERMA ASPERELLUM VIA SPRAY BAR

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v6i8.6679

Keywords:

microorganisms,, productivity,, biocontrol,, Phaseolus vulgaris,, agricultural microbiology.

Abstract

The study investigated the application of Trichoderma asperellum (strain kd) via spray bar on residual straw in the black bean crop (cultivar BRS Estilo), with the aim of evaluating the different doses (150, 200 and 300 g ha⁻¹) compared to the standard treatment, and was conducted at the Castro EPA PR. The experimental design was in randomized blocks with four treatments, eight plots, and four repetitions. Each plot consisted of 8 lines of 5 meters in length, totaling 20 m² per plot, application at stage V1 of the bean plant with a volume of syrup of 150 L ha-¹, stable climate monitoring and evaluation of stand (30 DAP), biometry of fresh root and dry mass of aerial part (50 DAP), grain yield (80 DAP), and incidence of initial diseases. The results showed that all doses of T. asperellum improved stand and biometry compared to the control, with the 150 g ha⁻¹ dose (T-2) resulting in a good stand (12.1 plants m⁻¹ ) and higher yield (~3. 929.5 kg ha⁻¹, around 28% higher than the control), as well as greater aerial dry mass, although it had lower root weight compared to the higher doses (200 and 300 g ha⁻¹ ), which, in turn, stimulated the root system more but resulted in intermediate productivity. The absence of initial disease symptoms in all treatments reinforces the preventive potential of Trichoderma.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Adilson de Oliveira

    Engenheiro Agrônomo. Orquidário Shekynah.

  • Paulo Emerson Carvalho

    Engenheiro Agrônomo formado pela FFALM de Bandeirantes - Pr, MBA em Gestão Empresarial (FGV), Intercambio na University of Minnesota. Responsável Técnico da Pesquisa – EPA 2 - Castro.

  • Erich dos Reis Duarte

    Doutorado em Ciências Sociais e Empresariais pelo Universidad de Ciencias Empresariales y Sociales, Argentina. Professor Titular da Universidade Anhanguera – Campus Bandeirantes - PR, Brasil. Graduação em Direito pela Universidade Norte do Paraná. Pós-Graduação em Direito Ambiental pela Universidade do Norte do Paraná. Graduação em Agronomia pela Universidade do Norte do Paraná. Mestre em Agronomia pela Universidade Estadual do Norte do Paraná - UENP - Campus Luiz Meneghel. Doutor pela Universidade Nacional da Argentina - UCES. Professor e doutor da Universidade Anhanguera – Campus Bandeirantes - PR.

  • Aline Vanessa Sauer

    Doutorado em Agronomia pela Universidade Estadual de Maringá, Brasil. Coordenadora/Contrato em regime especial da Universidade Anhanguera – Campus Bandeirantes - PR, Brasil. Doutora em Agronomia (Proteção de Plantas/Fitopatologia) pela Universidade Estadual de Maringá (UEM), na modalidade Doutorado Sanduíche no Exterior (PDSE), com estágio de doutoramento no Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (IVIA) em Valência, Espanha. Mestre em Agronomia (Proteção de Plantas/Fitopatologia) pela Universidade Estadual de Londrina (UEL). Graduada em Engenharia Agronômica pela Fundação Faculdades Luiz Meneghel/Universidade Estadual do Norte do Paraná (UENP/FALM). Graduada em Pedagogia - Licenciatura pela Universidade Pitágoras Unopar (UNOPAR). Docente do curso de Agronomia na Universidade Estadual Norte do Paraná (UENP) campus Luiz Meneghel (CLM) e Coordenadora do Curso Superior de Tecnologia em Fruticultura (UENP/CLM). Docente do curso de Agronomia no Centro Universitário de Ourinhos (UNIFIO).

     

  • Viviane Sandra Alves

    Doutorado em Agronomia (Entomologia) pela Universidade Federal de Lavras, Brasil. Professor Associado da Universidade Estadual do Norte do Paraná, Brasil. Graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná , doutorado em Ciências (Entomologia) pela Universidade Federal de Lavras, e Pós-doutorado pela Universidade Estadual de Londrina. Professor Associado B da Universidade Estadual do Norte do Paraná, Professor do Curso de Ciências Biológicas do campus de Cornélio Procópio, e no Programa de Mestrado em Agronomia no Campus Luis Meneghel. Coordenadora do Laboratório de Ensaios com Inimigos Naturais de Pragas, cadastrado junto a Central de Laboratório Multiusuários da UENP (CLMU) e junto a Plataforma Nacional de Infraestrutura de Pesquisa (MCTI). Agronomia no Centro Universitário de Ourinhos (UNIFIO)

     

References

ANVISA - AGÊNCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA. Anvisa divulga número de produtos de base biológica aprovados em 2022 para uso na agricultura. Brasília: Agência Nacional de Vigilância Sanitária - Anvisa, 2023. Disponível em: https://www.gov.br/anvisa/pt-br/assuntos/noticias-anvisa/2023/anvisa-divulga-numero-de-produtos-de-basebiologicaaprovados-em-2022-para-uso-na-agricultura. Acesso em: 08 Jun. 2025.

ASGHAR, Waleed; CRAVEN, Kelly D.; KATAOKA, Ryota et al. A aplicação de Trichoderma spp., um fungo antigo, mas novo, útil, na intensificação sustentável da saúde do solo: uma estratégia abrangente para enfrentar os desafios. Plant Stress, 2024. Disponível em: http://www.sciencedirect.com/journal/plant-stress. Acesso em: 21 jun. 2025.

CHAGAS, Lillian França Borges; CHAGAS JUNIOR, Aloisio Freitas; SOARES, Layssah Passos et al. Trichoderma na promoção do crescimento vegetal. Revista de Agricultura Neotropical, p. 97–102, 2017. Disponível em: https://scholar.google.pt/scholar?hl=pt-BR&as_sdt=0%2C5&q=Trichoderma+na+promo%C3%A7%C3%A3o+do+crescimento+vegetal&btnG=. Acesso em: 18 jun. 2025. DOI: https://doi.org/10.32404/rean.v4i3.1529

COÊLHO, Jackson Dantas; XIMENES, Luciano Feijão. FEIJÃO: Produção e Mercado: v. 5 n. 143 (2020). Caderno Setorial ETENE, Fortaleza, v. 5, 2024, p. 1–9, 2024. Disponível em: https://www.bnb.gov.br/revista/cse/article/view/2905. Acesso em: 30 May 2025.

COSTA, Moacir Antônio Dalla; BALDIN FILHO, Gabriel Scatolini. Trichoderma: gênero com várias espécies de fungos de interesse agronômico e benéficos para as plantas para uma agricultura eco-sustentável. [S. l.]: IBA - Instituto Brasileiro de Agricultura Sustentável, 2024. Disponível em: https://iba.agr.br/Trichoderma-genero-multifuncional-e-benefico-para-as-plantasparaumagricultura-eco-sustentavel/. Acesso em: 08 jun 2025.

EMBRAPA. Sequenciamento do microbioma do solo pode prever doenças, aumentar a produtividade e promover a sustentabilidade agrícola. Brasília, DF: Embrapa, 9 maio 2025. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/100395254/sequenciamento-do-microbioma-do-solo-pode-prever-doencas-aumentar-a-produtividade-e-promover-a-sustentabilidade-agricola. Acesso em: 26 jun. 2025.

FERREIRA, Adriane W. Doenças do Feijoeiro. [S. l.]: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. Disponível em: Doenças - Portal Embrapa. Acesso em: 02 jun 2025.

FERREIRA, Adriane Wendland; LOBO JUNIOR, Murillo. Antracnose do feijoeiro comum. In: ZAMBOLIM, L. (org.). Manejo integrado de doenças agressivas visando a produtividade de grãos. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2023. cap. 12, p. 357–367

FONTES, Eliana Maria Gouveia; VALADARES-INGLIS, Maria Cleria. Controle Biológico de Pragas da Agricultura. Brasília: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2020. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/inovacao/bioinsumos/publicacoes/livro-controlebiologico-de-pragas-da-agricultura-embrapa-2020/@@download/file. Acesso em: 31 maio 2025.

FUSCALDI, Kelliane da C.; PRADO, Gustavo Rodrigues. Análise econômica da cultura do feijão. Revista de Política Agrícola, p. 17–30, 2015. Disponível em: https://seer.sede.embrapa.br . Acesso em: 30 maio 2025.

GABRE, Venicios Vieira; VENANCIO, Wilson Story; MORAES, Breno Augusto et al. Multiple Effect of Different Plant Growth Promoting Microorganisms on Beans (Phaseolus vulgaris L.) Crop Fernanda de Goes Furmam 1. Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 63 (spe), 2020. Disponível em: http://www.scielo.br/babt. Acesso em: 20 jun. 2025. DOI: https://doi.org/10.1590/1678-4324-solo-2020190493

HARMAN, Gary; HOWELL, Charles R; VITERBO, Ada et al. Espécies de Trichoderma - Simbiontes de plantas oportunistas e avirulentas. Nature Reviews Microbiology, v. 2, n. 1, p. 43–56. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/8666568_Trichoderma_species_Opportunistic_avirulent_plant_symbionts. Acesso em: 22 jun. 2025. DOI: https://doi.org/10.1038/nrmicro797

MACHADO, Daniele Franco Martins; PARZIANELLO, Francini Requia; DA SILVA, Antonio Carlos Ferreira et al. Trichoderma no Brasil: O Fungo e o Bioagente. Revista de Ciências Agrárias, p. 274–288, 2012. Disponível em: https://scielo.pt/pdf/rca/v35n1/v35n1a26.pdf. Acesso em: 19 jun. 2025.

MEDEIROS, Flávio Henrique Vasconcelos de; PEREIRA, Júlio Carlos; CRUZ-MAGALHÃES, Valter et al. Trichoderma: Interações e estratégias. Brasília: Embrapa, 2017. p. 219-234. E-book. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/338083467_Trichoderma_Interacoes_e_estrategias. Acesso em: 9 Aug. 2025.

MUKHERJEE, Prasun K.; HORWITZ, Benjamin A.; HERRERA-ESTRELLA, Alfredo; et al. Trichoderma Research in the Genome Era. Annual Review of Phytopathology, v. 51, n. 1, p. 105–129, 2013. DOI: https://doi.org/10.1146/annurev-phyto-082712-102353

VARGAS, Camila; GÊNICA, Equipe de Comunicação. Trichoderma asperellum: como integrar e potencializar a produção. Agroinovadores, 27 set. 2024. Disponível em: https://agro.genica.com.br/2024/09/27/Trichoderma-asperellum/. Acesso em: 02 jun. 2025.

Published

22/08/2025

How to Cite

RESPONSE IN BEAN CROPS TO THE APPLICATION OF TRICHODERMA ASPERELLUM VIA SPRAY BAR. (2025). RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 6(8), e686679. https://doi.org/10.47820/recima21.v6i8.6679