RESPONSE IN BEAN CROPS TO THE APPLICATION OF TRICHODERMA ASPERELLUM VIA SPRAY BAR
DOI:
https://doi.org/10.47820/recima21.v6i8.6679Keywords:
microorganisms,, productivity,, biocontrol,, Phaseolus vulgaris,, agricultural microbiology.Abstract
The study investigated the application of Trichoderma asperellum (strain kd) via spray bar on residual straw in the black bean crop (cultivar BRS Estilo), with the aim of evaluating the different doses (150, 200 and 300 g ha⁻¹) compared to the standard treatment, and was conducted at the Castro EPA PR. The experimental design was in randomized blocks with four treatments, eight plots, and four repetitions. Each plot consisted of 8 lines of 5 meters in length, totaling 20 m² per plot, application at stage V1 of the bean plant with a volume of syrup of 150 L ha-¹, stable climate monitoring and evaluation of stand (30 DAP), biometry of fresh root and dry mass of aerial part (50 DAP), grain yield (80 DAP), and incidence of initial diseases. The results showed that all doses of T. asperellum improved stand and biometry compared to the control, with the 150 g ha⁻¹ dose (T-2) resulting in a good stand (12.1 plants m⁻¹ ) and higher yield (~3. 929.5 kg ha⁻¹, around 28% higher than the control), as well as greater aerial dry mass, although it had lower root weight compared to the higher doses (200 and 300 g ha⁻¹ ), which, in turn, stimulated the root system more but resulted in intermediate productivity. The absence of initial disease symptoms in all treatments reinforces the preventive potential of Trichoderma.
Downloads
References
ANVISA - AGÊNCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA. Anvisa divulga número de produtos de base biológica aprovados em 2022 para uso na agricultura. Brasília: Agência Nacional de Vigilância Sanitária - Anvisa, 2023. Disponível em: https://www.gov.br/anvisa/pt-br/assuntos/noticias-anvisa/2023/anvisa-divulga-numero-de-produtos-de-basebiologicaaprovados-em-2022-para-uso-na-agricultura. Acesso em: 08 Jun. 2025.
ASGHAR, Waleed; CRAVEN, Kelly D.; KATAOKA, Ryota et al. A aplicação de Trichoderma spp., um fungo antigo, mas novo, útil, na intensificação sustentável da saúde do solo: uma estratégia abrangente para enfrentar os desafios. Plant Stress, 2024. Disponível em: http://www.sciencedirect.com/journal/plant-stress. Acesso em: 21 jun. 2025.
CHAGAS, Lillian França Borges; CHAGAS JUNIOR, Aloisio Freitas; SOARES, Layssah Passos et al. Trichoderma na promoção do crescimento vegetal. Revista de Agricultura Neotropical, p. 97–102, 2017. Disponível em: https://scholar.google.pt/scholar?hl=pt-BR&as_sdt=0%2C5&q=Trichoderma+na+promo%C3%A7%C3%A3o+do+crescimento+vegetal&btnG=. Acesso em: 18 jun. 2025. DOI: https://doi.org/10.32404/rean.v4i3.1529
COÊLHO, Jackson Dantas; XIMENES, Luciano Feijão. FEIJÃO: Produção e Mercado: v. 5 n. 143 (2020). Caderno Setorial ETENE, Fortaleza, v. 5, 2024, p. 1–9, 2024. Disponível em: https://www.bnb.gov.br/revista/cse/article/view/2905. Acesso em: 30 May 2025.
COSTA, Moacir Antônio Dalla; BALDIN FILHO, Gabriel Scatolini. Trichoderma: gênero com várias espécies de fungos de interesse agronômico e benéficos para as plantas para uma agricultura eco-sustentável. [S. l.]: IBA - Instituto Brasileiro de Agricultura Sustentável, 2024. Disponível em: https://iba.agr.br/Trichoderma-genero-multifuncional-e-benefico-para-as-plantasparaumagricultura-eco-sustentavel/. Acesso em: 08 jun 2025.
EMBRAPA. Sequenciamento do microbioma do solo pode prever doenças, aumentar a produtividade e promover a sustentabilidade agrícola. Brasília, DF: Embrapa, 9 maio 2025. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/100395254/sequenciamento-do-microbioma-do-solo-pode-prever-doencas-aumentar-a-produtividade-e-promover-a-sustentabilidade-agricola. Acesso em: 26 jun. 2025.
FERREIRA, Adriane W. Doenças do Feijoeiro. [S. l.]: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. Disponível em: Doenças - Portal Embrapa. Acesso em: 02 jun 2025.
FERREIRA, Adriane Wendland; LOBO JUNIOR, Murillo. Antracnose do feijoeiro comum. In: ZAMBOLIM, L. (org.). Manejo integrado de doenças agressivas visando a produtividade de grãos. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2023. cap. 12, p. 357–367
FONTES, Eliana Maria Gouveia; VALADARES-INGLIS, Maria Cleria. Controle Biológico de Pragas da Agricultura. Brasília: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2020. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/inovacao/bioinsumos/publicacoes/livro-controlebiologico-de-pragas-da-agricultura-embrapa-2020/@@download/file. Acesso em: 31 maio 2025.
FUSCALDI, Kelliane da C.; PRADO, Gustavo Rodrigues. Análise econômica da cultura do feijão. Revista de Política Agrícola, p. 17–30, 2015. Disponível em: https://seer.sede.embrapa.br . Acesso em: 30 maio 2025.
GABRE, Venicios Vieira; VENANCIO, Wilson Story; MORAES, Breno Augusto et al. Multiple Effect of Different Plant Growth Promoting Microorganisms on Beans (Phaseolus vulgaris L.) Crop Fernanda de Goes Furmam 1. Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 63 (spe), 2020. Disponível em: http://www.scielo.br/babt. Acesso em: 20 jun. 2025. DOI: https://doi.org/10.1590/1678-4324-solo-2020190493
HARMAN, Gary; HOWELL, Charles R; VITERBO, Ada et al. Espécies de Trichoderma - Simbiontes de plantas oportunistas e avirulentas. Nature Reviews Microbiology, v. 2, n. 1, p. 43–56. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/8666568_Trichoderma_species_Opportunistic_avirulent_plant_symbionts. Acesso em: 22 jun. 2025. DOI: https://doi.org/10.1038/nrmicro797
MACHADO, Daniele Franco Martins; PARZIANELLO, Francini Requia; DA SILVA, Antonio Carlos Ferreira et al. Trichoderma no Brasil: O Fungo e o Bioagente. Revista de Ciências Agrárias, p. 274–288, 2012. Disponível em: https://scielo.pt/pdf/rca/v35n1/v35n1a26.pdf. Acesso em: 19 jun. 2025.
MEDEIROS, Flávio Henrique Vasconcelos de; PEREIRA, Júlio Carlos; CRUZ-MAGALHÃES, Valter et al. Trichoderma: Interações e estratégias. Brasília: Embrapa, 2017. p. 219-234. E-book. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/338083467_Trichoderma_Interacoes_e_estrategias. Acesso em: 9 Aug. 2025.
MUKHERJEE, Prasun K.; HORWITZ, Benjamin A.; HERRERA-ESTRELLA, Alfredo; et al. Trichoderma Research in the Genome Era. Annual Review of Phytopathology, v. 51, n. 1, p. 105–129, 2013. DOI: https://doi.org/10.1146/annurev-phyto-082712-102353
VARGAS, Camila; GÊNICA, Equipe de Comunicação. Trichoderma asperellum: como integrar e potencializar a produção. Agroinovadores, 27 set. 2024. Disponível em: https://agro.genica.com.br/2024/09/27/Trichoderma-asperellum/. Acesso em: 02 jun. 2025.
Downloads
Published
License
Copyright (c) 2025 RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos/resenhas/TCCs publicados pertecem à revista RECIMA21, e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), permitindo a cópia ou reprodução, desde que cite a fonte e respeite os direitos dos autores e contenham menção aos mesmos nos créditos. Toda e qualquer obra publicada na revista, seu conteúdo é de responsabilidade dos autores, cabendo a RECIMA21 apenas ser o veículo de divulgação, seguindo os padrões nacionais e internacionais de publicação.