A STUDY ON GOOD PRACTICES FOR FOOD HANDLING IN FOOD AND NUTRITION UNITS: LITERATURE REVIEW

Authors

  • Elaine Rafaela Ramos de Oliveira Centro Universitário Aparício Carvalho- Fimca
  • Taline Bragado do Carmo Centro Universitário Aparício Carvalho
  • Raiane Cristina do Carmo Facundo Cruz Centro Universitário Aparício Carvalho
  • Gisela Vergilio Ranolfi Giacon Centro Universitário Aparício Carvalho https://orcid.org/0000-0003-2700-5090

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v6i12.7004

Keywords:

Good practices. Food and Nutrition Units. Food safety. Nutritionist. Food quality.

Abstract

Food and Nutrition Units (UAN) play an essential role in promoting food and nutritional security, ensuring that meals served to consumers meet appropriate hygiene and sanitary standards. This study aimed to conduct a bibliographic review on good food handling practices in UAN, addressing the main challenges in implementing these practices and the role of the nutritionist in quality control and food safety management. The research was based on scientific articles published between 2015 and 2025, obtained from databases such as SciELO, PubMed, Google Scholar, and ResearchGate. The results showed that the effective application of Good Manufacturing Practices (GMP) and the Hazard Analysis and Critical Control Points System (HACCP) contributes to reducing foodborne diseases and improving the quality of food service operations. However, difficulties such as resistance to change, high staff turnover, and lack of continuous training still hinder the consolidation of a food safety culture. It is concluded that the nutritionist plays a key role in technical supervision, training of food handlers, and implementation of continuous improvement strategies, ensuring the efficiency and credibility of UAN.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AKUTSU, R. de C. et al. Adequação das boas práticas de fabricação em serviços de alimentação. Revista de Nutrição, Campinas, v. 18, n. 3, p. 419-427, 2005. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-52732005000300013

ALVES, M. F. et al. As boas práticas de fabricação em restaurantes e serviços de alimentação: uma revisão sistemática. Revista Semiárido De Visu, Mossoró, v. 12, n. 2, p. 625-633, 2024. DOI: 10.31416/rsdv. v12i2.708. DOI: https://doi.org/10.31416/rsdv.v12i2.708

BARBOSA, A. P. et al. Boas práticas de fabricação em serviços de alimentação: revisão de literatura. Nutrição Brasil, São Paulo, v. 24, n. 3, p. 1610-1634, 2022. DOI: 10.62827/nb. v24i3.3073.

BEZERRA, A. R. et al. Importância das condições higiênico-sanitárias e boas práticas de fabricação em serviços de alimentação. Revista Brasileira de Gestão Ambiental, Campo Grande, v. 14, n. 2, p. 198-204, 2020. DOI: 10.18378/rbga. v14i2.7915.

BLAIOTTA, A. C. F.; AKIL, E. Avaliação da conformidade às boas práticas de fabricação em serviços de alimentação no Brasil: uma revisão de literatura. Nutrição Brasil, [São Paulo], v. 24, n. 3, p. 1610-1634, 2025. DOI: 10.62827/nb.v24i3.3073. Disponível em: https://ojs.atlanticaeditora.com.br/index.php/Nutricao-Brasil/article/view/526. Acesso em: 23 nov. 2025. DOI: https://doi.org/10.62827/nb.v24i3.3073

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC n° 216, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. Brasília, DF: ANVISA, 2004. Disponível em https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2004/res0216_15_09_2004.html. Acesso em: 23 nov.2025.

CARVALHO, H. D.; ALMEIDA, K. K. F.; MOLINA, V. B. C. Percepção dos manipuladores de alimentos sobre boas práticas em Unidade de Alimentação e Nutrição: revisão bibliográfica. Revista MultiSaúde, Jundiaí, v. 3, n.2, 2021. Disponível em: https://revistas.anchieta.br/index.php/RevistaMultiSaude/article/view/1728. Acesso em: 01 nov. 2025.

CASTRO, F. L.; VASCONCELOS, M. P.; OLIVEIRA, R. A. Papel do nutricionista em UAN: gestão e segurança alimentar. Revista FNU, 2023.

CORREA, C. B. F. et al. Avaliação das condições higiênico-sanitárias de uma unidade de alimentação e nutrição: um estudo de intervenção. Disciplinarum Scientia. Série: Ciências da Saúde, Santa Maria, v. 22, n. 1, p. 153-164, 2021. DOI: 10.37777/dscs. v22n1-013. DOI: https://doi.org/10.37777/dscs.v22n1-013

CUNHA, C.; MYLIUS, C. Avaliação das boas práticas dos manipuladores de alimentos em UAN. International Journal of Scientific Management and Tourism, [S. l.], v. 10, n. 5, p. e1129, 2024., 2024. Disponível em: https://ojs.scientificmanagementjournal.com/ojs/index.php/smj/article/view/1129. DOI: https://doi.org/10.55905/ijsmtv10n5-022

ENCARNAÇÃO, G. A. da et al. Qualidade em serviços de Unidade Alimentação e Nutrição – UAN em tempos de Covid-19. Research, Society and Development, [S. l.], v. 10 n. 13 2021. DOI: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v10i13.21230. Acesso em: 05 out. 2025. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v10i13.21230

FERREIRA, R. P.; FRANCO, N. R. A importância das boas práticas de manipulação dos alimentos ao combate de doenças: revisão de literatura. Revista Interdisciplinar em Saúde, Cajazeiras, v. 8, p. 365-378, 2021. DOI: https://doi.org/10.35621/23587490.v8.n1.p365-378

FORTES, M. S. et al. Boas práticas de manipulação de alimentos em municípios paranaenses. Revista PROEX, São Paulo, v. 14, n. 1, 2018. Disponível em: https://ojs.unesp.br/index.php/revista_proex/article/view/1545. Acesso em: 01 nov. 2025. DOI: https://doi.org/10.23901/1679-4605.2018v14n1p166-176

GIACON, C. Impacto da consultoria nutricional em Unidades de Alimentação e Nutrição. Revista Acadêmica Online, Curitiba, v. 3, n. 2, p. 54-65, 2024. Disponível em: https://www.revistaacademicaonline.com/index.php/rao/article/view/405. Acesso em: 05 out. 2025. DOI: https://doi.org/10.36238/2359-5787.2024.v10n54.405

GOMES, T. V. D. et al. Proposta de plano para Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle (APPCC) para o processo de industrialização da água mineral. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 18, n. 1, p. 31–42, 2015. DOI: 10.20396/san.v18i1.8634686. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/323022003_Proposta_de_plano_para_Analise_de_Perigos_e_Pontos_Criticos_de_Controle_APPCC_para_o_processo_de_industrializacao_da_agua_mineral. Acesso em: 02. Nov.2025. DOI: https://doi.org/10.20396/san.v18i1.8634686

GRIECO, P.; SANTOS, L. B. Papel do nutricionista em uma Unidade de Alimentação e Nutrição. Revista Liberum Accessum, Patos de Minas, v. 14, n. 2.2022. Disponível em: https://revista.liberumaccesum.com.br/index.php/RLA/article/view/169. Acesso em: 02 nov. 2025.

LUNA, I. R. P.; STAMFORD, T. L. M. O nutricionista e a gestão de qualidade de alimentos em serviços de alimentação. Hig. Aliment. (Online), São Paulo, v. 29, n. 244/245, p. 39-45, maio-jun. 2015.

MORAES, F. S.; LIMA, P. R.; BARBOSA, A. P. Auditorias internas e indicadores de desempenho em Unidades de Alimentação e Nutrição. Nutrição Brasil, São Paulo, v. 23, n. 2, 2022.

PERSCH, F. L. et al. Eficácia da implantação das boas práticas de manipulação de alimentos em uma instituição de longa permanência para idosos. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 27, n. 0, e020007, 2020. DOI: 10.20396/san.v27i0.8650110. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8650110. Acesso em: 20 nov.2025. DOI: https://doi.org/10.20396/san.v27i0.8650110

RAMOS, C. I. et al. Avaliação das boas práticas em Unidades de Alimentação Escolar da zona rural do município de Pelotas, RS. Semina: Ciências Biológicas e da Saúde, Londrina, v. 41, n. 1, p. 67-78, 2020. DOI: 10.5433/1679-0367.2020v41n1p67. Acesso em: 23 nov. 2025. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0367.2020v41n1p67

RIBEIRO, N. J. S.; FREITAS, F. M. N. de O.; LIMA, L. E. R. O papel do nutricionista na gestão de projetos em Unidades de Alimentação e Nutrição – UAN. Revista FT, v. 26 e.151, 2023. DOI: 10.69849/revistaft/ra10202510232355. Disponível em: https://revistaft.com.br/o-papel-do-nutricionista-na-gestao-de-projetos-em-unidades-de-alimentacao-e-nutricao-uan/. Acesso em: 02 nov. 2025. DOI: https://doi.org/10.69849/revistaft/ra10202510232355

RODRIGUES, C. V. et al. Avaliação da adequação ao sistema de Boas Práticas de Fabricação de alimentos em uma Unidade de Alimentação e Nutrição no município de São Raimundo das Mangabeiras - MA. Hig. Aliment. (Online), São Paulo, v. 33, n. 288/289, p. 153-156, abr./maio. 2019.

RUDAKOFF, Lívia Carolina Sobrinho; MOUCHRECK, Adenilde Nascimento; FROTA, Maria Tereza Borges Araújo; BASTOS, Luciana da Silva. Qualidade e Segurança Alimentar em unidades de alimentação e nutrição escolares da rede municipal de educação de São Luís, Maranhão. Vigilância Sanitária em Debate, Rio de Janeiro, v. 6, n. 3, p. 46-53, 2018. DOI: 10.22239/2317-269X.01094. DOI: https://doi.org/10.22239/2317-269x.01094

SANTOS, D. S. dos; SIQUEIRA, T. A.; ARRUDA, H. A. S. de. Avaliação das boas práticas em serviços de alimentação nas cidades de Olinda e Recife. Revista Saúde – UNG Ser, Guarulhos, v. 19, n. 1, 2025. DOI: https://doi.org/10.33947/saude.v19i1.4920. Acesso em: 02 nov. 2025. DOI: https://doi.org/10.33947/saude.v19i1.4920

SARTOR, J.; ALVES, M. K. Percepção do perfil de liderança do nutricionista gestor em Unidades de Alimentação e Nutrição. Saúde e Desenvolvimento Humano, Canoas, v. 7, n. 3, p. 13-19, 2019. DOI: 10.18316/sdh.v7i3.4888.

SILVA, A. dos S. Boas práticas de manipulação em Unidades de Alimentação e Nutrição. Brazilian Journal of Health Review, Curitiba, v. 7, n. 2, p. 15612-15624, 2024. Disponível em: https://ojs.brazilianjournals.com.br/ojs/index.php/BJHR/article/view/70282. Acesso em: 05 out. 2025. DOI: https://doi.org/10.34119/bjhrv7n3-267

SILVA, L. C. et al. Boas práticas na manipulação de alimentos em Unidades de Alimentação e Nutrição. V. 10 n 4, 2015. DOI: https://doi.org/10.12957/demetra.2015.16721 DOI: https://doi.org/10.12957/demetra.2015.16721

SOARES, L. S. et al. Condições higiênico-sanitárias em Unidades de Alimentação e Nutrição escolares. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 23, n. 12, p. 4185-4196, 2018. Disponível em: https://www.scielo.br/j/csc/a/mHcCsBVCbXXqMnnsb39tLTJ. Acesso em: 02 nov. 2025. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-812320182312.23992016

VASQUES, C. T.; MADRONA, G. S. Aplicação de checklist para avaliação da implantação das boas práticas em uma unidade de alimentação e nutrição. Revista Higiene Alimentar, São Paulo, v. 30, n. 252/253, p. 53-58, jan./fev. 2016.

VIDAL, S. P. G.; LISBOA, V. V.; SILVA, A. P. D. da. Avaliação da conformidade às boas práticas de fabricação em serviços de alimentação no Brasil. Nutrição Brasil, v. 2, n. 11, p. e935, 2021.

Published

28/11/2025

How to Cite

A STUDY ON GOOD PRACTICES FOR FOOD HANDLING IN FOOD AND NUTRITION UNITS: LITERATURE REVIEW. (2025). RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 6(12), e6127004. https://doi.org/10.47820/recima21.v6i12.7004