CHARACTERIZATION OF PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS OF CITRUS CULTIVARS FAMILY FARMING IN THE SEMI-ARID REGION OF MINAS GERAIS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v6i10.6793

Keywords:

Orange. Lemon. Physicochemical Properties. Nutritional quality

Abstract

This study aimed to characterize physicochemical parameters of orange cultivars (Lima and Red) and lemon cultivars (Tahiti, Cravo, and Mirim) derived from family farming in the municipality of Jequitinhonha–MG, an important productive center of the semi-arid region of Minas Gerais, Brazil. Samples were obtained from the local market and analyzed at the Federal Institute of Northern Minas Gerais (IFNMG), Campus Almenara, following methodologies recommended by the Adolfo Lutz Institute (2008). The parameters determined were pH, titratable acidity (TA), soluble solids (SS, °Brix), SS/TA ratio, and vitamin C content. In oranges, the averages were 8.15 °Brix, pH 4.85, and TA 2.05%, with a mean vitamin C content of 62.74 mg/100 g. For lemons, the mean values were 7.5 °Brix, pH 2.14, and TA 5.57%, with an average vitamin C content of 48.94 mg/100 g. Results indicated that the oranges evaluated had high vitamin C content but °Brix values below the recommended level for ideal harvest, whereas the lemons showed high acidity and low pH, features that are relevant for preservation and processing. These variations reflect not only genetic factors but also edaphoclimatic conditions and practices typical of regional family farming. It is concluded that the analyzed fruits present good nutritional quality, reinforcing the importance of family farming for local supply and socioeconomic valorization in the semi-arid region of Minas Gerais. 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Lucas Marques Pereira

    Graduando do curso de bacharelado em Engenharia Agronômica, IFNMG - Campus Almenara, Grupo de Pesquisa em Análises Químicas (GPAQ). 

  • Lívia Amanda de Souza Santos

    Graduanda do curso de bacharelado em Engenharia Agronômica, IFNMG - Campus Almenara, Grupo de Pesquisa em Análises Químicas (GPAQ). 

     

  • Gabrielly Martins Rodrigues

    Graduanda do curso de Bacharelado em Engenharia Agronômica, IFNMG - Campus Almenara, Grupo de pesquisas em análises químicas (GPAQ).

  • João Antônio Pereira Nunes

    Graduando do curso de bacharelado em Engenharia Agronômica, IFNMG - Campus Almenara, Grupo de Pesquisa em Análises Químicas (GPAQ).

  • Sumaia da Silva Laurindo

    Técnica em Química, responsável pelos laboratórios do IFNMG - Campus Almenara, Grupo de Pesquisa em Análises Químicas (GPAQ).

  • Roberta Pereira Matos

    Drª. em Quimica, Docente do IFNMG - Campus Almenara, Grupo de Pesquisa em Análises Químicas (GPAQ).

  • Ednilton Moreira Gama

    Dr. em Quimica, Docente do IFNMG - Campus Almenara, Grupo de Pesquisa em Análises Químicas (GPAQ).

  • Aldenor Gomes Santos

    Dr. em Quimica, Docente do IFNMG - Campus Salinas, Grupo de Pesquisa em Análises Químicas (GPAQ).

References

ANDRADE, R. S. G. et al. Determinação e distribuição de ácido ascórbico em três frutos tropicais. Eclética Química, v. 27, p. 393-401, 2002. DOI: https://doi.org/10.26850/1678-4618eqj.v27.1SI.2002.p393-401

ARRUDA, M. C.; FISCHER, I. H.; ZANETTE, M. M. et al. Qualidade físico-química de frutos de laranja Valência provenientes de cultivos orgânico e convencional. Citrus Research & Technology, v. 32, n. 2, p. 103–108, 2011. DOI: https://doi.org/10.5935/2236-3122.20110012

BENEVIDES, S. D. et al. Qualidade da manga e polpa da manga Ubá. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 28, n. 13, p. 571-578, jul./set. 2008. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-20612008000300011

BRASIL. Ministério da Agricultura. Instrução Normativa nº 1 de 07 de janeiro de 2000. Aprova os Regulamentos Técnicos para Fixação dos Padrões de Identidade e Qualidade para Polpas e Sucos de Frutas, ANVISA - Agência Nacional de Vigilância Sanitária. D.O.U. - Diário Oficial da União, Brasília, DF, 10 de janeiro de 2000. Seção I, p. 54-58.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. Brasília: MS, 2005. 1017p.

BRIGHENTI, D. M. et al. Inversão da sacarose utilizando ácido cítrico e suco de limão. Ciência Agrotécnica, v. 35, n. 2, p. 297-304, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542011000200010

BRITO, K. D. et al. Estudo experimental do limão Tahiti (Citrus latifólia Tanaka): composição físico-química e de minerais da polpa in natura e do resíduo albedo. Principia, João Pessoa, v. 1, n. 37, p. 64-70, 2017. DOI: https://doi.org/10.18265/1517-03062015v1n37p64-70

CAMARGO, A. M. M. P. et al. Área cultivada com agricultura orgânica no estado de São Paulo. São Paulo: IEA, 2006.

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. ed. rev. ampl. Lavras: UFLA, 2005.

DANTAS, R. L. de et al. Perfil da qualidade de polpas de fruta comercializadas na cidade de Campina Grande – PB. Revista Verde, v. 5, n. 5, p. 61-66, dez. 2010.

EMBRAPA. Produção de Laranja. Brasília: Embrapa, 2022. Disponível em: https://www.embrapa.br/. Acesso em: 2024.

IBGE. Produção Agrícola Municipal. Rio de Janeiro: IBGE, 2022. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/. Acesso em: 2024.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4. ed. São Paulo: IAL, 2008.

LEE, S. K.; KADER, A. A. Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content. Postharvest Biology and Technology, v. 20, n. 3, p. 207–220, 2000. DOI: https://doi.org/10.1016/S0925-5214(00)00133-2

MANELA-AZULAY, M.; et al. Vitamina C. Anais Brasileiros de Dermatologia, v. 78, p. 265-272, 2003. DOI: https://doi.org/10.1590/S0365-05962003000300002

MATTOS, D. J. et al. Citros: principais informações e recomendações de cultivo. Boletim técnico, 2005.

NEGREIROS, J. R. S.; ANDRADE-NETO, R. C.; MIQUELONI, D. P.; LESSA, L. S. Estimativa de repetibilidade para caracteres de qualidade de frutos de laranjeira-doce. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 49, p. 40-48, 2014. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-204X2014000100006

NEVES, L. C. et al. Dano de frio em limas ácidas Tahiti, cultivadas em diferentes épocas e submetidas a tratamentos térmicos e bioquímicos. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 30, n. 2, p. 377-384, 2008. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452008000200019

OLIVEIRA, D. R.; DINIZ, A. B. Composição química da laranja kinkan. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde, v. 10, n. 4, p. 835-844, 2015. DOI: https://doi.org/10.12957/demetra.2015.16726

PEREIRA, M. E. C.; CANTILLANO, F. F.; GUTIEREZ, A. S. D.; ALMEIDA, G. V. B. Procedimentos pós-colheita na produção integrada de citros. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2010. (Documentos, 156).

POZZAN, M.; TRIBONI, O. Citros. Cordeirópolis: Centro APTA Citros Sylvio Moreira/IAC, 2005.

SANTOS, R. et al. Caracterização físico-química de germoplasma de Citrus. Enciclopédia Biosfera, v. 13, n. 23, 2016. DOI: https://doi.org/10.18677/Enciclopedia_Biosfera_2016_124

SILVA, N. M. P. et al. Análise físico-química das laranjas cravo e mimo do céu. In: III CONBRACIS. Campina Grande: Realize Editora, 2018. Disponível em: https://editorarealize.com.br/artigo/visualizar/40718. Acesso em: 05 abr. 2024.

SPOSITO, M. B. et al. Caracterização físico-química de citros. Jaboticabal-SP: FCAV/UNESP, 2013.

VIANA, D. S. Lima ácida: avaliação da capacidade antioxidante dos sucos. 2010. Dissertação (Mestrado em Ciências Farmacêuticas) – Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2010.

VIDAL, M. F. Limões e limas: alternativa para diversificação da produção. Fortaleza: BNB, 2021.

Published

16/10/2025

How to Cite

CHARACTERIZATION OF PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS OF CITRUS CULTIVARS FAMILY FARMING IN THE SEMI-ARID REGION OF MINAS GERAIS. (2025). RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 6(10), e6106793. https://doi.org/10.47820/recima21.v6i10.6793