THE DANGERS OF MIRACLE DIETS WITHOUT ACCOMPANIMENT BY A PROFESSIONAL NUTRITIONIST

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v3i2.1106

Keywords:

Food, Diet and Nutrition; Diet; Weight Loss and Eating Disorders.

Abstract

The search for the perfect body, encouraged by the standards imposed by the media and society, lead to the exaggerated practice of physical exercises, inappropriate and unfounded diets, use of supplementation without professional guidance, use of anabolic steroids and unnecessary aesthetic procedures. Certainly, any excess in relation to body image may result in the appearance of some disorders. Check the dangers of miracle diets without monitoring the nutritionist professional. An integrative review was carried out based on the PICo strategy. The search for articles was carried out in the PubMed, Scielo, Lilacs databases, using the descriptors in Portuguese and English: “Food, diet and nutrition”, “dietary diet” and “weight loss and eating disorders”, together with the operator boolean "AND". Access to the databases was carried out from September to October 2021. 8750 articles were found and after applying the inclusion criteria, 12 articles remained. It was noticed that increasingly, there is an exposure of miracle diets and menus performed by people, indicating ways to achieve weight loss. Miraculous diets have quick results, but ineffective due to lower calorie intake, they cannot be maintained for a long time, often they return to the previous weight or even gain more weight.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Carlos Anderson Silva Moura

Estudante de Nutrição da Faculdade Estácio Teresina.

Yarla Maria dos Santos

Estudante de Nutrição da Faculdade Estácio Teresina.

Jerônimo Gregório da Silva Neto

Nutricionista. Pós Graduando em Docência para a Educação Profissional pelo Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC). Integrante do Grupo de Pesquisa Nutrição e Saúde (GPNS) da Faculdade Estácio Teresina. 

Sara Kaline Carvalho Carneiro Cavalcante

Nutricionista. Pós graduanda em Nutrição clínica , Esportiva e Docência do ensino superior em nutrição.

Erica Fernanda Gomes de Sousa

Nutricionista pela Faculdade de Ciências Humanas, Saúde, Exatas e Jurídicas de Teresina- Estácio de Teresina. Pesquisadora. A Formação complementar em Diabetes na Atenção Primária, pelo Instituto Sírio Libanês. Formação complementar em Nutrição Hospitalar, pelo Hospital São Marcos.

Silvio Marcos Honório Filho

Nutricionista. Pós-graduando em Nutrição Clínica, Nutrição Esportiva, Fitoterapia e Docência do Ensino Superior.

Maria Eduarda Pereira Alves

Estudante de Nutrição da Faculdade Estácio Teresina.

Thayanne Evellyn de Freitas Pereira

Estudante de Nutrição da Faculdade Estácio Teresina.

Thaynara Cristina de Freitas Pereira

Estudante de Nutrição da Faculdade Estácio Teresina.

Andrea Nunes Mendes de Brito

Nutricionista. Professora da Faculdade Estácio Teresina.

References

ASSIS, Liliane Cupertino, Guedine, Camyla Rocha Carvalho, Pedro, Henrique Berbert. O Uso da mídia social e sua associação com comportamentos alimentares disfuncionais em estudantes de Nutrição. Jornal Brasileiro de Psiquiatria, v. 69, n. 4, p. 220-227, 2020.

AZEVEDO, S. N. Em busca do corpo perfeito: Um estudo do narcisismo. Curitiba: Centro Reichiano, 2007.

BRAGA, Daiane Cristina de Assis, COLETRO, Hillary Nascimento, FREITAS, Maria Tereza. Composição Nutritional de dietas da moda publicadas em sites e blogs. Revista de Nutrição, v. 32, p. 180-190, 2019.

CONTRERAS A, M, et al. Conductas de control de peso en mujeres adolescentes dietantes y su relación con insatisfacción corporal y obsesión por la delgadez. Rev. chil. Pediatr, v. 86, n. 2, p. 97-102, 2015.

COSTA, SILVA, FERREIRA. CUT: A importância dos nutrientes como reguladores da função imune. Maceió, 2020.

FERGUS, K et al. Eatingdisorders and disordered eating behaviors among women: Associations with sexual risk. The International journal of eating disorders, vol. 52, n.11, 2019.

GRÜTZMANN, André, Zambalde, André Luiz e Bermejo, Paulo Henrique de Souza. Inovação, Desenvolvimento de Novos Produtos e as Tecnologias Internet: estudo em empresas brasileiras. Gestão & Produção. v. 26, n. 1, 2019.

Galvão, Mendes KDS, Silveira RCCP. Revisão integrativa: método de revisão para sintetizar as evidências disponíveis na literatura. In: Brevidelli MM, Sertório SCM, eds. Trabalho de conclusão de curso: guia prático para docentes e alunos da área da saúde. São Paulo: Iátria;105-126, 2010.

LEVINSON, Jordan A et al. Diet Pill and Laxative Use for Weight Control and Subsequent Incident Eating Disorder in US Young Women: 2001-2016. American journal of public health, vol. 110, n.1, p.109-111, 2020.

MALIK, N. et al. As dietas FAD de longo prazo restringem a ingestão de micronutrientes? Um ensaio clínico randomizado. Food Sci Nutr. 2020; 8 6047 - 6060.

MACHADO, V A. et al. PERFIL DE ADULTOS RESIDENTES NA CIDADE DE SÃO PAULO QUE SEGUEM OU JÁ SEGUIRAM DIETAS DE EMAGRECIMENTO. Vita et Sanitas, v. 15 n. 1, 2021.

MARANGONI, J, Maniglia, F. Análise da composição nutricional de dietas da moda publicadas em revistas femininas. Rev Assoc Bras Nutr. 1: 31-36, 2017.

NAGATA, Jason M et al. Self-reported eating disorders and sleep disturbances in young adults: a prospective cohort study. Eating and weight disorders: EWD, vol. 26, n.2, p.695-702, 2021.

PASSOS, Jasilaine Andrade, Vasconcellos-Silva, Paulo Roberto e Santos, Lígia Amparo da Silva. Curta e compartilhe: conteúdos sobre alimentação saudável e dietas em páginas do Facebook** Manuscrito proveniente de tese de doutorado financiada por meio de bolsa concedida pelo Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq). Interface - Comunicação, Saúde, Educação, v. 24, p. 1-18, 2020.

PRADO, Ana Carolina Moreira Rocha Prado. A busca pelo corpo perfeito: Uma análise crítica acerca do papel midiático na construção do ideal de beleza. Brasília: UnB, 2018.

RAEHSLER, S L. et al. Acúmulo de metais pesados em pessoas que seguem uma dieta sem glúten. Gastroenterologia Clínica e Hepatologia, v.16, n. 2, p.244-251, 2017.

SILVA PC, Ordoñez A M, Fernandes I. VERIFICAÇÃO DE DIETAS RESTRITIVAS SEM ACOMPANHAMENTO NUTRICIONAL EM UNIVERSITÁRIAS DE UMA FACULDADE PARTICULAR DE FOZ DO IGUAÇU/PR POR MEIO DE QUESTIONÁRIO. Uni América. 2020.

SOUSA, Lara Sousa. Padrão de beleza e sociedade: A busca pelo corpo perfeito tem sido um problema pessoal e social. Goiânia: Projeto Redação, 2015.

SANTANA, C. L.S.; MELO, T. S. M. Dietas da moda como estratégia alimentar: Efeitos adversos na suúde. Brasília: UniCEUB, 2020.

Uzunian, Laura Giron e Vitalle, Maria Sylvia de Souza. Habilidades sociais: fator de proteção contra transtornos alimentares em adolescentes. Ciência & Saúde Coletiva, v. 20, n. 11, 2015.

VICENTE, GJM. O padrão de beleza imposto pela mídia: análise da novela verdades secretas. 2017. 69p. Trabalho de Conclusão de Curso –Universidade do Sul de Santa Catarina, 2017.

VIDIANINGGAR M, Mahmudiono T, Atmaka D. Fad Dietas, Imagem Corporal, Estado Nutricional e Adequação Nutricional de Modelos Femininos na Cidade de Malang. J Nutr Metab, 8868450, 2021.

Published

30/01/2022

How to Cite

Anderson Silva Moura, C. ., dos Santos, Y. M., Silva Neto, J. G. da ., Carneiro Cavalcante, S. K. C., Gomes de Sousa, E. F., Marcos Honório Filho, S. ., … Mendes de Brito , A. N. . (2022). THE DANGERS OF MIRACLE DIETS WITHOUT ACCOMPANIMENT BY A PROFESSIONAL NUTRITIONIST. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 3(2), e321106. https://doi.org/10.47820/recima21.v3i2.1106