THE INFLUENCE OF SOCIAL NETWORKS ON THE HEALTH OF ITS USERS: A NARRATIVE REVIEW
DOI:
https://doi.org/10.47820/recima21.v3i7.1678Keywords:
Internet, Social networking, Life styleAbstract
The Internet is considered one of the most important media, having a strong influence on society mainly through social networks, with positive and negative implications. With regard to the speed of access to the many information disclosed, this fact hinders the individual's reflection on the content, which may contain false information or be coming from people without professional training and without scientific foundations, being very harmful to health. This influence can be positive when the population adopts a lifestyle with physical exercise. However, users' constant exposure to images of people with unreal bodies or millimetrically planned photos can affect the self-esteem and self-image of the social network user. As well, its prolonged use can cause the levels of physical activity to be reduced. The publications on social networks are intended for all audiences without taking into account the body and nutritional individuality of each one, so it is necessary to raise awareness of the population so that they are informed with qualified professionals and are accompanied by them, in addition to having a critical sense under what they consume in social networks, avoiding the spread of incorrect information that causes harm to health.
Downloads
References
ALMEIDA, Dayane Andrade. O fenômeno fitness no Instagram: uma análise informacional. 2017. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharel em Biblioteconomia) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2017. Disponível em: https://repositorio.ufc.br/bitstream/riufc/32182/1/2017_tcc_daalmeida.pdf. Acesso em: 09 fev. 2022.
BACH, Franciele Moser. Entre a realidade e a virtualidade: o sujeito no ciberespaço. 2014. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Psicologia) - Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Santa Rosa, 2014. Disponível em: https://bibliodigital.unijui.edu.br:8443/xmlui/handle/123456789/2420. Acesso em: 06 jan. 2022.
BARROS JÚNIOR, Roldão Alves de. Médico e influenciador: um estudo sobre a comunicação em saúde no Instagram. In: XXI Congresso de Ciências da Comunicação na Região Centro-Oeste, p. 1-10, 2019. Goiânia, Goiás, 22-24 maio 2019. Disponível em: https://portalintercom.org.br/anais/centrooeste2019/resumos/R66-0210-1.pdf. Acesso em: 06 jan. 2022.
CALDERON, Nei. A humanidade digital e os reflexos para a sociedade. Revista Percurso UniCuritiba, Curitiba, v. 3, n. 41, p. 21-24, 2021. Disponível em: http://revista.unicuritiba.edu.br/index.php/percurso/article/view/5523/371373535. Acesso em: 09 fev. 2022.
CHAN, Julia. Blog SensorTower. 2020. Disponível em: https://sensortower.com/blog/top-apps-worldwide-august-2020-by-downloads. Acesso em: 09 fev. 2022.
CONDE, Thais Nascimento; SEIXAS, Cristiane Marques. Movimento body positive no instagram: reflexões sobre a estetização da saúde na sociedade neoliberal. Revista Eletrônica de Comunicação, Informação & Inovação em Saúde, Rio de Janeiro, v. 15, n. 1, p. 136-154, 2021. Disponível em: https://docs.bvsalud.org/biblioref/2021/04/1177113/2067-9465-1-pb.pdf. Acesso em: 06 jan. 2022.
DUARTE, Regiane Cristina et al. Biomídia e saúde: vantagens e desvantagens em tempo de pandemia. Revista Eletrônica de Comunicação, Informação & Inovação em Saúde, Rio de Janeiro, v. 15, n. 4, p. 1042-1063, 2021. Disponível em: https://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/article/view/2396/2488. Acesso em: 06 jan. 2022.
FERNANDES, Larissa de Siqueira; CALADO, Camila; ARAUJO, Claudia Affonso Silva. Redes sociais e práticas em saúde: influência de uma comunidade online de diabetes na adesão ao tratamento. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 23, n. 10, p. 3357-3368, 2018. Disponível em: https://www.scielo.br/j/csc/a/tvQDJJQHPxrQgdHd4mCKnHw/?format=pdf&lang=pt. Acesso em: 06 jan. 2022.
MAHAN, L. Kathleen; ESCOTT-STUMP, Sylvia; RAYMOND, Janice L. Krause: alimentos, nutrição e dietoterapia. 13 ed. Rio de Janeiro: Elsevier, 2012.
MORETTI, Felipe Azevedo; OLIVEIRA, Vanessa Elias de; SILVA, Edina Mariko Koga da. Acesso a informações de saúde na internet: uma questão de saúde pública?. Revista da Associação Médica Brasileira, v. 58, n. 6, p. 650-658, 2012. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S0104-42302012000600008. Acesso em: 06 jan. 2022.
MOTA, João de Jesus Oliveira et al. Análise de conteúdos de posts sobre alimentação divulgados por influenciadoras digitais na rede social Instagram. Demetra, Rio de Janeiro, v. 14, e39076, p. 1-18, 2019. Disponível em: https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/demetra/article/view/39076/31000. Acesso em: 06 jan. 2022.
OLIVEIRA, Lourine Severo; RABELO, Dóris Firmino; QUEROZ, Nelma Caires. Estilo de vida, senso de controle e qualidade de vida: um estudo com a população idosa de Patos de Minas-MG. Estudos e Pesquisas em Psicologia. Rio de Janeiro, v. 12, n. 2, p. 416-430, 2012. Disponível em: http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1808-42812012000200006. Acesso em: 06 jan. 2022.
PIAIA, Thami Covatti; COSTA, Bárbara Silva; WILLERS, Miriane Maria. Quarta revolução industrial e a proteção do indivíduo na sociedade digital: desafios para o direto. Revista Paradigma, Ribeirão Preto, v. 28, n. 1, p. 122-140, 2019. Disponível em: https://revistas.unaerp.br/paradigma/article/view/1444/1287. Acesso em: 09 fev. 2022.
PORTES, Leslie Andrews. Estilo de Vida e Qualidade de Vida: semelhanças e diferenças entre os conceitos. Life Style Journal, v.1, n. 1, p.8-10, 2011. Disponível em: https://revistas.unasp.edu.br/LifestyleJournal/article/view/128. Acesso em: 06 jan. 2022.
RAMOS, Raíssa Vieira Ribeiro. Comunicação e saúde: as negociações de sentidos da alimentação "saudável" na contemporaneidade. In: 42° Congresso Brasileiro de Ciências da Comunicação, p. 1-14. 2019. Belém, Pará, 02-07 set. 2019. Disponível em: https://portalintercom.org.br/anais/nacional2019/resumos/R14-0164-1.pdf. Acesso em: 06 jan. 2022.
RANGEL, Maria Ligia; LAMEGO, Gabriela; GOMES, Andrea Lizabeth Costa. Alimentação saudável: acesso à informação. Physis: Revista de Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 22, n. 3, p. 919-939, 2012. Disponível em: https://www.scielo.br/j/physis/a/Q6tNqBjMWcm3vB8txpbqLzC/?format=pdf&lang=pt. Acesso em: 09 fev. 2022.
SFOGGIA, Ana; KOWACS, Clarice. Sexualidade e novas tecnologias. Revista Brasileira de Psicoterapia, Porto Alegre, v. 16, n. 2, p. 4-17, 2014. Disponível em: http://rbp.celg.org.br/detalhe_artigo.asp?id=150. Acesso em: 09 fev. 2022.
SILVA JÚNIOR, Eduardo da; SILVA, Osni Oliveira Noberto da. A influência da mídia
com a autoimagem de adolescentes. EFDeportes, Buenos Aires, v. 19, n. 195, p. 1, 2014. Disponível em: https://www.efdeportes.com/efd195/a-influencia-da-midia-com-a-autoimagem.htm#:~:text=Sob%20essa%20apar%C3%AAncia%2C%20os%20adolescentes,na%20percep%C3%A7%C3%A3o%20da%20imagem%20corporal. Acesso em: 06 jan. 2022.
SILVA, Maria Tereza Barbosa da; FERREIRA, Samara Carolina Fernandes. Alimentação saudável: a influência dos meios de comunicação na mudança de hábitos alimentares. Anais eletrônicos do XI Encontro Internacional de Produção Científica, 29-30 out. 2019. Disponível em: 856 http://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/3. Acesso em: 06 jan. 2022.
SILVA, Cristiane Rubim Manzina; TESSAROLO, Felipe Maciel. Influenciadores digitais e as redes sociais enquanto plataformas de mídia. In: 39º Congresso Brasileiro de Ciências da Comunicação, p. 1-14, 2016. São Paulo, São Paulo, 05-09 set. 2016. Disponível em: https://portalintercom.org.br/anais/nacional2016/resumos/R11-2104-1.pdf. Acesso em: 06 jan. 2022.
SILVEIRA, Mariana Gonçalves et al. Conhecimento de acadêmicos de nutrição sobre alimentação saudável e nutrição esportiva. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo, v. 13, n. 78, p. 227-235, 2019. Disponível em: http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1346/878. Acesso em: 12 fev. 2022.
SOUZA, Gabriela de; FREITAS, Thaina Gomes de; BIAGI, Cleina Roberta. A relação das mídias sociais na construção da autoimagem na contemporaneidade. Akrópolis: Revista de Ciências Humanas da UNIPAR, Umuarama, v. 25, n. 2, 2017. Disponível em: https://revistas.unipar.br/index.php/akropolis/article/view/6426. Acesso em: 06 jan. 2022.
VERZANI, Renato Henrique. Novas tecnologias digitais e atividade física: desafios contemporâneos. 2020. Tese (Doutorado em Desenvolvimento Humano e Tecnologias) - Universidade Estadual Paulista, São Paulo, 2020. Disponível em: https://repositorio.unesp.br/handle/11449/193871. Acesso em: 06 jan. 2022.
WANG, Qing et al. Aplicativos de dieta e atividade física: eficácia percebida pelos usuários do aplicativo. National Library of Medicine, v. 4, n. 2, 2016. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27056639/. Acesso em: 06 jan. 2022.
XAVIER, Fernando et al. Análise de redes sociais como estratégia de apoio à vigilância em saúde durante a Covid-19. Estudos Avançados, São Paulo, v. 34, n. 99, p. 261-281, 2020. Disponível em: https://www.scielo.br/j/ea/a/mJdn8gkLSwfqBgXNvnfnQFg/?format=pdf&lang=pt. Acesso em: 06 jan. 2022.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2022 RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos/resenhas/TCCs publicados pertecem à revista RECIMA21, e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), permitindo a cópia ou reprodução, desde que cite a fonte e respeite os direitos dos autores e contenham menção aos mesmos nos créditos. Toda e qualquer obra publicada na revista, seu conteúdo é de responsabilidade dos autores, cabendo a RECIMA21 apenas ser o veículo de divulgação, seguindo os padrões nacionais e internacionais de publicação.