WATER QUALITY IN LETTUCE CULTIVATION ESPACE

Authors

  • Ednilton Moreira Gama
  • Ana Clara Pereira Reis
  • Roberta Pereira Matos
  • Fernando José Santana Gomes

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i5.3099

Keywords:

resource for all progressive factors such as agriculture

Abstract

Water has become the most strategic resource of any country, due to progressive factors such as agriculture, livestock, electricity production, among others. With the increasing use of this medium, the watersheds have presented constant degradation of the quality of their waters. The municipality of Almenara-MG, Brazil, is located in the Northeast of the state, in the microregion of Baixo Jequitinhonha, bathed by the waters of the Jequitinhonha River, serving as a source for the activities of rural producers in the region, a group consisting mostly of small farmers who seek immediate results by taking their products to be marketed weekly. Given the great importance of this natural resource, both for human health and for agriculture, the present work aims to evaluate the quality of the water used in lettuce management in the municipality of Almenara-MG, using the physical and chemical variables that, in turn, indicate the changes that occurred in the microbasin, whether of anthropic or natural origin and that may compromise the development of lettuce. The main bibliographic materials used for the construction of the theoretical part of this project were scientific articles, monographs and books found in the database of Google Scholar and Scielo.      

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Ednilton Moreira Gama

    Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Norte de Minas Gerais - IFNMG.

  • Ana Clara Pereira Reis

    Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Norte de Minas Gerais – IFNMG.

     

  • Roberta Pereira Matos

    Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Norte de Minas Gerais – IFNMG.

     

  • Fernando José Santana Gomes

    Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Norte de Minas Gerais – IFNMG.

     

References

ALMEIDA, O. A. Qualidade da água de irrigação. Embrapa Mandioca e Fruticultura, Cruz das Almas-BA, 2010.

ANA. Panorama de qualidade das águas superficiais no Brasil. Brasília: 265p., 2005.

ALVES, M. S.; SOARES, T. M.; SILVA, L. T.; FERNANDES, J. P.; OLIVEIRA, M. L. A.; PAZ, V. P. S. Estratégias de uso de água salobra na produção de alface em hidroponia NFT. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.15, n.5, p. 491– 498, 2011.

AYERS, R. S.; WESTCOT, D. W. A qualidade da água na agricultura. Estudos de Irrigação e Drenagem. 2. ed. Campina Grande: UFPB, 1999, 153p.

AYRES, R. S.; WESTCOT, D.W. Qualidade de água na agricultura. (Estudos FAO: Irrigação e Drenagem). Campina Grande: UFPB, 1991.

BERNARDO, S. Manual de Irrigação. 6.ed. Viçosa: Imprensa Universitária, 656 p., 2002.

BRANDÃO, C. J., BOTELHO, M. J. C., SATO, M. I. Z. Guia nacional de coleta e preservação de amostras: água, sedimento, comunidades aquáticas e efluentes líquidas. 2018.

BRASIL. CONSELHO NACIONAL DO MEIO-AMBIENTE – CONAMA (2005). Resolução n° 357- 17 de março de 2005. Dispõe sobre a classificação dos corpos de água e diretrizes ambientais para o seu enquadramento, bem como estabelece as condições e padrões de lançamento de efluentes e dá outras providências. Diário Oficial da União, Brasília, DF, n. 53, 18 mar. 2005

BRASIL, EMBRAPA - Empresa Brasileira De Pesquisa Agropecuária. Dia Mundial da Água: Cerrado, berço das águas brasileiras. 2011

BRASIL. Fundação Nacional de Saúde. Manual prático de análise de água / Fundação Nacional de Saúde – 4. ed. – Brasília : Funasa, 2013.

CLESCERI, L.S.; GREENBERG, A.E. and EATON, A.D. Standard methods for the examination of water and wastewater. 20th ed. American Public Health Association, Washington, 1998; 1325 p. ISBN 0875532357.

DEZOTTI, Mateus Caetano. Análise da utilização de métodos não-destrutivos como alternativa para redução dos custos sociais gerados pela instalação, manutenção e substituição de infra-estruturas urbanas subterrâneas. 2008. Dissertação (Mestrado) – Escola de Engenharia de São Carlos, Universidade de São Paulo, São Carlos, 2008. Acesso em 21 de outubro de 2021

DIAS, N. S.; JALES, A. G. O.; SOUSA NETO, O. N.; GONZAGA, M. I. S.; QUEIROZ, I. S. R.; PORTO, M. A. F. Uso de rejeito da dessalinização na solução nutritiva da alface, cultivada em fibra de coco. Revista Ceres, v.58, n.5, p.632-637, 2011a.

DIAS, N. S.; SOUSA NETO, O. N.; COSME, C. R.; JALES, A. G. O.; REBOUÇAS, J. R. L.; OLIVEIRA, A. M. Resposta de cultivares de alface à salinidade da solução nutritiva com rejeito salino em hidroponia. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.15, n.10, p.991-995, 2011b.

ESTEVES, F.A. Fundamentos de limnologia. Rio de janeiro: Interciência/FINEP, 575p., 1998.

FAO. Natureza e meio ambiente. DW Made for minds, 2017. Disponível em: https://www.dw.com/pt-br/fao-denuncia-contamina%C3%A7%C3%A3o-da- %C3%A1gua pela-agricultura/a-40276046. Acesso em 21 de outubro de 2021.

FUGITA, R. S. Fundamentos do controle de poluição das águas. CETESB, São Paulo, 2018. Disponível em https://cetesb.sp.gov.br/posgraduacao/wpcontent/uploads/sites/33/2018/11/Apostila fundamentos-do-Controle-de Polui%C3%A7%C3%A3o-das-%C3%81guas-T3.pdf. Acesso em 30 de setembro de 2021.

GERVÁSIO, E. S.; CARVALHO, J. A.; SANTANA, M. J. Efeito da salinidade da água de irrigação na produção da alface americana. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. Campina Grande, PB, v.4, p.125-128, 2000.

Gil, A. C.Métodos e técnicas de pesquisa social. 6.ed. São Paulo: Atlas, 2008.INCA.Um Problema da Saúde Pública. Brasília: INCA, 2013

GOMES, T. M.; BOTREL, T. A.; MODOLO, V. A.; OLIVEIRA, R. F. Aplicação de CO2 via água de irrigação na cultura da alface. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 23, p. 316-319, 2005.

GREENWOOD, N. N.; EARNSHAW, A. Chemistry of the elements. Elsevier, Oxford. 1600p., 1997.

HERRMANN, J. C.; KINETZ, S. R. R.; ELSNER. T. C.; ALFACE. Disponível em:https://www.projetos.unijui.edu.br/matematica/modelagem/alface/index.html#_Toc15379005. Acesso em 18 de dezembro de 2021.

HOLANDA, J.S. de; AMORIM, J.R.A de. Qualidade da água para irrigação. In: CONGRESSO BRASILEIRO DEENGENHARIA AGRÍCOLA, 26., 1997, Campina Grande.Manejo e Controle da salinidade na agricultura irrigada. Campina Grande: SBEA/UFPB, 1997. Cap. 5, p. 137 – 169.Editado por Hans Raij Gheyi, José Elenildo Queiroz, José Francismar de Medeiros.

IBGE: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Disponível em: | Cidades | Minas Gerais | Almenara | Histórico». cidades.ibge.gov.br. Acesso em 20 de outubro de 2021.

IBGE: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. http://www.ibge.gov.br/home/geociencias/recursosnaturais/diagnosticos_levantamentos/jequit inhonha/apresentacao.shtm. Acesso em 07 de agosto de 2021.

IEPHA: Instituto Estadual do Patrimônio Histórico e Artístico de Minas Gerais. Disponivel em http://www.iepha.mg.gov.br/index.php/programas-e-acoes/patrimonio cultural protegido/bens-tombados/details/1/133/bens-tombados-bacia-hidrogr%C3%A1fica do-rio jequitinhonha. Acesso em 18 de dezembro de 2021

IGAM: Instituto Mineiro de Gestão das Águas. Disponivel em http://www.igam.mg.gov.br/component/content/160?task=view. Acesso em 18 de dezembro de 2021

KANO, C; CARDOSO, A. I. I.; VILLAS BÔAS, ROBERTO, L. Influência de doses de potássio nos teores de macronutrientes em plantas e sementes de alface. Horticultura Brasileira, v.28, p.287-291, 2010.

KUNTSCHIK, D; EDUARTE, M; UEHARA, T. H. K.; Matas ciliares. Secretaria do Meio Ambiente, Coordenadoria de Biodiversidade e Recursos Naturais. - 2.ed. - São Paulo : SMA, 80 p., 2014.

LEAL, C. M.; ANDRADE JÚNIOR, A. S.; SOUSA, V. F.; SILVA, E. F. F.; BASTOS, E. A. Qualidade da água subterrânea para fins de irrigação na microrregião de Teresina, Piauí. Irriga, Botucatu, v.14, n.3, p.276-288, 2009.

LIBÂNIO, M. Fundamentos de qualidade e tratamento de água. Campinas: Editora Átomo, 2005. p 444.

LIMA, J. E. F. W. Recursos hídricos no Brasil e no mundo. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2001. 46 p.

LOPES, A.S.; GUILHERME, L.R.G. Fertilidade do solo e Produtividade Agrícola. In: NOVAIS, R.F.; ALVAREZ, V.V.H.; BARROS, N.F.; FONTES, R.L.F.;

MANTOVANI, E. C.; BERNARDO, S.; PALARETTI, L. F. Irrigação: princípios e métodos. 3 eds. Atual. Viçosa-MG, Ed. UFV, p. 355, 2009.

MEDEIROS, J. F.; SILVA, M. C. C.; SARMENTO, D. H. A.; BARROS, A. D. Crescimento do meloeiro cultivado sob diferentes níveis de salinidade, com e sem cobertura do solo. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.11, p.248-255, 2007.

MINAYO, M. C. D. S. A produção de conhecimentos na interface entre as ciências sociais e humanas e a saúde coletiva.Saúde e Sociedade,v. 22, n. 1, p. 21-31, 2013.

MIZUTORI. I. S. Caracterização da Qualidade das Águas e Meios Peri Urbanos: O Caso da Bacia Hidrográfica do Rio Morto – RJ. 2009. Dissertação de Mestrado. Programa de Pós Graduação em Engenharia ambiental. Universidade do Estado do Rio de Janeiro. 162 p, 2009.

MORAES, T.V. Análise físico-quimica de dois cursos d’água para fins de irrigação na cidade de Rio Verde-GO. Dissertação (Mestrado) – Área de Concetração – Ciências Agrárias. Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano. Rio Verde – GO, 2014

MORENO CASELLES, J. PÉREZ MURCIA, M.D.; MORAL HERRERO, R. Análisis y calidad del agua de riego. Valencia: Servicios de Publicaciones de la UPV. E.T.S.A.O. 1996.220p. (Livro-Apunte, 58).

MUNDO EDUCAÇÃO. Água contaminada, 2020. Disponível em: https://mundoeducacao.uol.com.br/biologia/Agua-contaminada.htm. Acesso em 15 de outubro de 2021.

MUNNS, R.; TESTER, M. Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology, v.59, p.651-681, 2008.

NAIME, R. Contaminação dos lençóis freáticos. Revista eletrônica EcoDebate, ISSN 2446- 9394, 2017

NAANDANJAIN. Alface, 2021. Disponível em: https://naandanjain.com.br/culturas/alface/. Acesso em 19 de dezembro de 2021.

NETO, M. A. D; SILVA, I. F; CAVALCANTE, L. F; DINIZ, B. L. M. T; SILVA, J. C. A; SILVA, E. C. Mudas de oiticica irrigadas com águas salinas no solo com biofertilizante bovino e potássio. R. Bras. Eng. Agríc. Ambiental, v.18, p.10–18, 2014.

OLIVEIRA, F. A.; CARRILHO, M. J. S. O.; MEDEIROS, J. F.; MARACAJÁ, P. B.; OLIVEIRA, M. K. T. Desempenho de cultivares de alface submetidas a diferentes níveis de salinidade da água de irrigação. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.15, n.8, p.771- 777, 2011.

PAULUS, D.; DOURADO NETO, D.; FRIZZONE, J. A.; SOARES, T. M. Produção e indicadores fisiológicos de alface sob hidroponia com água salina. Horticultura Brasileira, v.28, p.29-35, 2010.

RAZZOLINI, Maria Tereza Pepe; GUNTHER, Wanda Maria Risso. Impactos na saúde das deficiências de acesso a água. Saude soc., São Paulo , v. 17,n. 1, Mar. 2008 Disponível em: . Acesso em 21 de outubro de 2021.

RESENDE, Álvaro Vilela de. Agricultura e qualidade da água: Contaminação da água por nitrato – Planaltina: Embrapa Cerrados, 2002. 29p. SABESP – NORMA TÉCNICA SABESP (NTS 010). Determinação de Ferro Total: Método da 1,10 Fenantrolina. São Paulo. Maio de 2001. Disponível em: <http://www2.sabesp.com.br/normas/nts/nts010.pdf.>. Acesso em 04 de novembro de 2021.

RODRIGUES, K. K. R. da P. Índice para classificação da composição iônica da água de irrigação. 2010. 88f. Dissertação (Mestrado em Irrigação e Drenagem) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA), Mossoró-RN, 2010.

SANDOVAL, Ricardo M. Tracking governance – indicators and measurement for constructing learning water managemente systems. International Conference on Adaptive e Integrated Water Management (CAIWA 2007). Disponível em: www.newater.uos.de/caiwa/papers.htm. Acesso em: 28 de setembro de 2021

SANTANA, M. J.; CARVALHO, J. A. et al Efeitos da salinidade da água de irrigação na brotação e desenvolvimento inicial da cana-de-açúcar (Saccharum spp) e em solos com diferentes níveis texturais. Revista Ciência Agrotécnica, v.31, p.1470-1476, 2007.

SANTOS, Jarbas R. dos. Aspectos físico-químicos e metais pesados na água e sedimento do Rio Verruga no município de Vitória da Conquista – Ba. Dissertação (Mestrado) – Área de Concentração – Química Analítica. Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia. p. 38 e 62. Jequié – BA, 2007.

SILVA, D. F.; GALVINCIO, J. D.; ALMEIDA, H. R. R. C. Variabilidade da qualidade de água na bacia hidrográfica do rio São Francisco e atividades antrópicas relacionadas. Qualitas Revista Eletrônica, v.9, 2010.

SILVA, J. K. M.; OLIVEIRA, F. A.; MARACAJÁ, P. B.; FREITAS, R. S.; MESQUITA, L. X. Efeito da salinidade e adubos orgânicos no desenvolvimento da rúcula. Revista Caatinga, v.21, n.5, p.30-35, 2008

SOARES, A.M. (2008) A dinâmica hidrológica na Bacia do Alto Uberabinha, Minas Gerais. Tese (Doutorado em Geografia) – Instituto de Geografia, Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia.

SOARES, T. M.; SILVA, E. F. F.; DUARTE, S. N.; MÉLO, R. F.; JORGE, C. A.; SILVA, E. M. B. Produção de alface utilizando águas salinas em sistema hidropônico. Irriga, v.12, n.2, p.235- 248, 2007.

SOTERO-SANTOS, R.B.; ROCHA, O.; POVINELLI, J. Evaluation of water treatment sludges toxicity using the Daphnia bioassay. Water Research, v. 39. p. 3909-3917, 2005.

SOUSA, S. S.; SILVA, W. S.; MIRANDA, J. A . L.; ROCHA, J. A. Análise físico-química e microbiológica da água do rio Grajaú, na cidade de Grajaú – MA. Ciência e Natura, Santa Maria, v.38 n.3, 2016, p. 1615 – 1625, 2016.

TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 4.ed. Porto Alegre: Artmed, 2009. 819p

VIANA, Sergio B. A.; FERNANDES, Pedro D.; GHEYI, Hans R.. Germinação e formação de mudas de alface em diferentes níveis de salinidade de água. Rev. bras. eng. agríc. ambient., Campina Grande, v. 5, 2001.

VIÉGAS, R. A.; SILVEIRA, J. A. G.; LIMA JÚNIOR, A. R.; QUEIROZ, J. E.; FAUSTO, M. J. M. Effects of NaCl-salinity on growth and inorganic solute accumulation in young cashew plants. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.5, p.216-222, 2001.

VON SPERLING, M.; Introdução à qualidade das águas e ao tratamento de esgotos. Belo Horizonte, UFMG, 425p, 2005.

ZENEBRON, O.; PASCUET, N.S; TIGLEA, P. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. Instituto Adolfo Lutz, v.4, p.1020, São Paulo, 2008.

Published

08/05/2023

How to Cite

WATER QUALITY IN LETTUCE CULTIVATION ESPACE. (2023). RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(5), e453099. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i5.3099