CHROMATOGRAPHIC ANALYSIS OF ESSENTIAL OIL EXTRACTED FROM COMMERCIAL CINNAMON
DOI:
https://doi.org/10.47820/recima21.v3i6.1511Keywords:
Cinnamon, Cinamaldehyde, ChromatographyAbstract
Cinnamon is a very versatile product. It can be used in cooking as a seasoning and or in the medicinal area due to its antimicrobial and antifungal properties, conferred by its active compound, cinnamaldehyde. Cinnamon essential oil reflects the same organoleptic and medicinal properties of the plant. The present work approaches the analysis by thin layer chromatography (CCD) of the essential oil extracted from commercial cinnamon. For the procedure, the cane and powder ed shins were used. The method chosen for extraction was steam drag distillation, followed by liquid-liquid extraction. In thin layer chromatography, alumina plates were used as stationary phase and three solvents of distinct polarities as moving phases: hexane, chloroform and ethanol. The distance covered by the sample was greater with ethanol, followed by chloroform. With hexane, the essential oil has not left the point of application. This is due to the majority compound of commercial cinnamon, cinnamaldehyde, which has a polar part and therefore interacts more strongly with polar solvents, chloroform and ethanol. When using a low-polar solvent such as hexane, interactions are very weak because they occur through induced permanent dipole-dipole bonds. Therefore, the sample remains adsorbed in the stationary phase, which is polar. Thus, it is possible to notice that the essential oil of commercial cinnamon presents expressive polarity, which is due to cinnamaldehyde, which reflects its chemical characteristics in the oil.
Downloads
References
AMORIM, A.F.V. de. Métodos Cromatográficos. Fortaleza: EdUECE, 2019. 86 p.
ANDRADE, M.A. et al. Óleos essenciais de Cymbopogon nardus, Cinnamomum zeylanicum e Zingiber officinale: composição, atividades antioxidante e antibacteriana. Revista Ciência Agronômica, v.43, n.2, p. 399-408, 2012. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=195321143025
BIZZO, H.R.; HOVELL, A.M.C.; REZENDE, C.M. Óleos essenciais no Brasil: Aspectos gerais, desenvolvimento e perspectivas. Química Nova, v.32, n.3, p. 588-594, setembro 2009.
BUSATO, N.V. et al. Estratégias de modelagem da extração de óleos essenciais por hidrodestilação e destilação a vapor. Ciência Rural, v.44, n.9, p. 1574-1582, setembro 2014. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20121330.
CASTRO, C.C. de et al. Caracterização química do óleo essencial das folhas, galhos e frutos de Cinnamomum verum J. Presl. (Lauraceae). Brazilian Journal of Development, v.6, n.6, p. 41320-41333, 2020. Brazilian Journal of Development. http://dx.doi.org/10.34117/bjdv6n6-609.
ComexVis. Óleos essenciais, matérias de perfume e sabor. Disponível em: http://comexstat.mdic.gov.br/pt/comex-vis. Acesso em: 12 de março de 2022.
DEGANI, A.L.G.; CASS, Q.B.; VIEIRA, P.C. Cromatografia um breve ensaio. Química nova na escola, v.7, p. 21-25, maio 1998.
FELIZARDO, V.A. Extração e análise do óleo essencial de Cinnamomum cassia Presl (CANELA). 2017. 37f. Monografia (Graduação) - Curso de Química Licenciatura, Faculdade de Educação e Meio Ambiente, Ariquemes, 2017.
FIGUEIREDO, C.S.S. et al. Óleo essencial da Canela (Cinamaldeído) e suas aplicações biológicas. Revista de Investigação Biomédica, [S.L.], v.9, n.2, p. 192-197, 21 maio 2018. Ceuma Associacão de Ensino Superior. http://dx.doi.org/10.24863/rib.v9i2.143.
KOKETSU, M.; GONÇALVES, S.L. Óleos essenciais e sua extração por arraste a vapor. Rio de Janeiro, EMBRAPA-CTAA, 1991. 24 p.
LIMA, M. et al. Constituintes voláteis das folhas e dos galhos de Cinnamomum zeylanicum Blume (Lauraceae). Acta Amazonica, v.35, n.3, p. 363-366, set. 2005. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/s0044-59672005000300009.
OLIVEIRA, S.M.M. de; JOSÉ, V.L.A. Processos de extração de óleos essenciais. Instituto de Tecnologia do Paraná – TECPAR. Junho, 2007.
ROCHA, W.R. Interações Intermoleculares. Cadernos Temáticos de Química Nova, n.4, p. 31-36, maio 2001.
SARTOR, R.B. Modelagem, Simulação e Otimização de uma Unidade Industrial de Extração de Óleos Essenciais por Arraste a Vapor. 2009. 99 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia) – Escola de Engenharia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2001.
SILVA S.R. et al. Óleo essencial de limão no ensino da cromatografia em camada delgada. Química Nova, v.32, n.4, p. 2234-2237, 2009. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/s0100-40422009000800042.
SILVEIRA, J.C. et al. Levantamento e análises de métodos de extração de óleos essenciais. Enciclopédia Biosfera, Centro Científico Conhecer – Goiânia, v.8, n.15, p. 2038-2052, novembro 2012.
TRANCOSO, M.D. Projeto Óleos Essenciais: extração, importância e aplicações no cotidiano. Revista Práxis, v.5, n.9, p. 90-96, junho 2013.
TORRES, A.; SIMÕES, J. Extração do óleo essencial da canela em casca em sistemas aquosos e orgânicos visando a obtenção do cinamaldeído. In: PANIAGUA, Cleiseano Emanuel (org.). Trabalhos nas áreas de fronteira da química 2. [S. l.]: Atena Editora, 2021. cap.3, p. 24-33. ISBN 978-65-5706-822-9. Disponível em: http://educapes.capes.gov.br/handle/capes/586519. Acesso em: 16 de outubro de 2021.
VALENTIM, J.A.; SOARES, E.C. Extração de Óleos Essenciais por Arraste a Vapor: Um kit experimental para o ensino de química. Química Nova na Escola, v.40, n.4, p. 297-301, novembro 2018. Sociedade Brasileira de Química (SBQ). http://dx.doi.org/10.21577/0104-8899.20160131.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2022 RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos/resenhas/TCCs publicados pertecem à revista RECIMA21, e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), permitindo a cópia ou reprodução, desde que cite a fonte e respeite os direitos dos autores e contenham menção aos mesmos nos créditos. Toda e qualquer obra publicada na revista, seu conteúdo é de responsabilidade dos autores, cabendo a RECIMA21 apenas ser o veículo de divulgação, seguindo os padrões nacionais e internacionais de publicação.