COST DETERMINATION AND PROFITABILITY ANALYSIS OF BEEF CATTLE PRODUCTION IN A SEMI-FEEDLOT SYSTEM

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v5i3.5009

Keywords:

Economic Analysis., Beef cattle., Meat., Revenue.

Abstract

Beef cattle farming is a relevant activity in the country and also in the state of Rio Grande do Sul. This study aimed to determine the economic result of finishing beef cattle in a semi-confined system on a property located in the Alto Jacuí region of state of Rio Grande do Sul, for the production cycles of 2019, 2020 and 2021. The property is located in the county of Colorado/RS, and its main activity is beef cattle farming. For profitability analysis, structures proposed by Matsunaga et al. (1976) and CONAB (2010), considering: fixed costs, variable costs, operating costs, factor income and total costs. Revenues from the activity were made up of the sale of animals for slaughter, sale of oats from areas destined for livestock farming, capital gains from animals in stock, transferred from one cycle to another. The prices of agricultural inputs were considered the nominal values, noted by the producer in their records. For economic analysis of the activity, the following indicators were used: gross margin; net margin; economic result; profitability and; balance point. The results showed operating costs with the highest proportion of costs, with emphasis on the food item. Another representative item was the purchase of animals for fattening. The property presented rents of 40.39% for the 2021 production cycle, lower than the profitability of previous years, demonstrating the reduction in the margins of the economic result due to the increase in the price of inputs.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

José Henrique Schwalbert Pezente

Tecnólogo em Agronegócio pelo Instituto Federal do Rio Grande do Sul - Campus Sertão.

Elísio de Camargo Debortoli

Universidade Federal de Santa Maria.

References

ARAÚJO FILHO, H. J. et al. Avaliação econômica da terminação de bovinos de corte a pasto, semiconfinados ou em confinamento com dieta de alto grão. Custos e @gronegócio on line, v. 15, p. 374-401, 2019.

ARAÚJO FILHO, H. S. et al. Aspectos econômicos da produção de bovinos de corte. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 42, n. 1, p. 82-89, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S1983-40632012000100012

BARBIERI, R. S. et al. Análise de viabilidade econômica de um confinamento de bovinos de corte. INTERAÇÕES, v. 17, n. 3, p. 357-369, 2016. DOI: https://doi.org/10.20435/1984-042X-2016-v.17-n.3(01)

BISCAIA, W. F.; BERTACI, M. J. O mercado da soja no Brasil pós-pandemia da Covid-19. Interface Tecnológica, v. 19, n. 2, p. 641-652, 2022. DOI: https://doi.org/10.31510/infa.v19i2.1472

BOTELHO, F. J. et al. Resultado econômico de confinamento de bovinos de corte em diferentes cenários. Revista iPecege, v. 4, n. 3, p.15-22, 2018. DOI: https://doi.org/10.22167/r.ipecege.2018.3.15

COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO – CONAB. Custos de Produção Agrícola. Brasília: Conab, 2010, 60 p.

ECKERT, A. et al. Custos de produção pecuária: análise da lucratividade na criação de bovinos em sistema extensivo e em confinamento. Revista Valore, v. 7, e-7039, 2022.

FERREIRA, I. C. et al. Análise de custos de diferentes grupos genéticos de bovinos de corte terminados em confinamento. Arquivo Brasileiro Medicina Veterinaria Zootecnia, v. 56, n. 3, p. 385-391, 2004. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352004000300015

FRANCO, C. et al. Análise dos Custos de Produção na Pecuária de Corte em Juína/MT. In: Anais do XVI Congresso Brasileiro de Custos. Anais [...] Fortaleza-CE, Brasil. Disponível em https://anaiscbc.emnuvens.com.br/anais/article/view/947 Acesso em: 13 dez. 2023.

GUERRA, G. F.; MORA, N. H. A. P. Diagnóstico econômico em sistema de confinamento bovino. Revista eletrônica interdisciplinar, v. 12, n.1, p. 30-36, 2020.

HOFFMANN, R. et al. Administração da Empresa Agrícola. 6. ed. São Paulo: Pioneira, 1987. 326 p.

LIMA, D. I. et al. O planejamento estratégico para o desenvolvimento regional: um estudo das indústrias atendidas pelo projeto extensão produtiva e inovação na região do Alto Jacuí. In: I Simpósio Latino-Americano de Estudos de Desenvolvimento Regional (SLAEDR), Anais [...] Unijuí: Ijuí-RS, v. 1, n. 1, 2018. Disponível em: https://www.publicacoeseventos.unijui.edu.br/index.php/slaedr/article/view/10604. Acesso em: 13 dez. 2023.

LOMAZZI, A. J. et al. Semiconfinamento para bovinos como opção de ganho de peso animal no período seco. Natural Resources, v. 7, n. 1, p. 33-42, 2017. DOI: https://doi.org/10.6008/SPC2237-9290.2017.001.0004

LOPES, L. S. et al. Viabilidade econômica da terminação de novilhos Nelore e Red Norte em confinamento na região de Lavras-MG. Ciência agrotecnológica, v. 35, n. 4, p. 774-780, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542011000400017

LOPES, M. A. et al. Efeito da escala de produção na rentabilidade da terminação de bovinos de corte em confinamento. Ciência Agrotecnológica, Lavras, v. 31, n. 1, p. 212-217, 2007.

LOPES, M. A.; MAGALHÃES, G. P. Análise da rentabilidade da terminação de bovinos de corte em condições de confinamento: um estudo de caso. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 57, n. 3, p. 374-379, 2005a. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352005000300016

LOPES, M. A.; MAGALHÃES, G. P. Rentabilidade na terminação de bovinos de corte em confinamento: um estudo de caso em 2003, na região oeste de Minas Gerais. Ciência Agrotecnológica, v. 29, n. 5, p. 1039-1044, 2005b. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542005000500019

MATSUNAGA, M.; BEMELMANS, P. F.; TOLEDO, P. E. N.; DULLEY, R. D.; OKAWA, H.; PEDROSO, I. A. Metodologia de custo de produção utilizada pelo IEA. Boletim Técnico do Instituto de Economia Agrícola, São Paulo, v. 23, p. 123-139, 1976.

MAYSONNAVE, G. S. et al. Mercado futuro do boi gordo e relação de preços balcão com a variação de valores dos insumos em três Estados brasileiros. Custos e @gronegócio on line, v. 17, n. 3, p. 2-29, 2021.

MIRANDA, M. E. R. et al. Custos na produção de gado de corte: pastagem versus confinamento. Research, Society and Development, v. 10, n. 14, e209101421923, 2021. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v10i14.21923

MOREIRA, S. A. et al. Análise econômica da terminação de gado de corte em confinamento dentro da dinâmica de uma propriedade agrícola. Custos e @gronegócio on line, v. 5, n. 3, p. 132-152, 2009.

RAUPP, F. M.; FUGANTI, E. N. Gerenciamento de custos na pecuária de corte: um comparativo entre a engorda de bovinos em pastagens e em confinamento. Custos e @gronegócio on line - v. 10, n. 3, p. 282-316, 2014.

RESTLE, J. et al. Análise econômica determinística da terminação em confinamento de novilhos abatidos com distintos pesos. Ciência animal brasileira, Goiânia, v. 15, n. 4, p. 420-427, 2014. DOI: https://doi.org/10.1590/1089-6891v15i425747

RODRIGUES, R. et al. Viabilidade econômica de um sistema de produção de pecuária bovina sob alta lotação: uso na pesquisa e na pecuária commercial. Revista Brasileira Saúde Produção Animal, v. 13, n. 1, p. 244-257, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S1519-99402012000100022

SANCHES, A. L. R. et al. Os impactos dos preços do milho ao longo das cadeias consumidoras. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 62, n. 3, e274483, 2024. DOI: https://doi.org/10.1590/1806-9479.2023.274483

SANTOS, G. et al. Efeito da escala de produção na rentabilidade da produção de bovinos de corte em confinamento. Ciência agrotecnológica, v. 31, n. 1, p. 212-217, 2007. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542007000100031

SCHUMACHER, G.; FILHO, P. J. M. A expansão da pecuária no Rio Grande do Sul e o transbordamento na produção de leite (2000 – 2010). Gestão & Regionalidade, v. 29, n. 87, p. 32-46, 2013. DOI: https://doi.org/10.13037/gr.vol29n87.2129

SILVA, G. P. et al. Custos de confinamento de bovinos de corte no município de Colômbia, SP. Revista iPecege, v. 4, n. 4, p. 4-15, 2018. DOI: https://doi.org/10.22167/r.ipecege.2018.4.7

SILVA, K. S. et al. Glicerina na alimentação de bovinos de corte. Revista Multidiscilinar do Nordeste Mineiro, v. 12, n. 1, p. 1-15, 2023. DOI: https://doi.org/10.61164/rmnm.v12i1.1720

SILVA, V. L. et al. Custos de produção e perdas financeiras na bovinocultura de corte: Um estudo de caso. Custos e @gronegócio on line. v. 16, n. 2, p.152-171, 2020.

SOARES. L. O. et al. Financial efficiency in the confinement system for beef cattle. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 74, n. 5, p. 913-918, 2022. DOI: https://doi.org/10.1590/1678-4162-12619

VIANA, J. G. A. et al. Desempenho econômico da pecuária de corte em campo nativo: uma análise temporal na Campanha Gaúcha. Custos e @gronegócio on line, v. 13, n. 2, p. 110-140, 2017.

Published

14/03/2024

How to Cite

Schwalbert Pezente, J. H., & de Camargo Debortoli, E. (2024). COST DETERMINATION AND PROFITABILITY ANALYSIS OF BEEF CATTLE PRODUCTION IN A SEMI-FEEDLOT SYSTEM. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 5(3), e535009. https://doi.org/10.47820/recima21.v5i3.5009