EFFECTS OF OMEGA-3 ON ENDOTHELIAL FUNCTION IN PATIENTS WITH CARDIOVASCULAR DISEASE: A SYSTEMATIC REVIEW
DOI:
https://doi.org/10.47820/recima21.v3i2.1142Keywords:
Doenças cardiovascularesAbstract
Cardiovascular disorders can lead to vascular remodeling and endothelial cell damage, which may explain the endothelial dysfunction found in these individuals. Daily intake of omega-3 fatty acids appears to improve vascular health as well as heart function. It was proposed to compare the safety and efficacy of the therapeutic use of Omega-3 fatty acids to improve endothelial function. A systematic review was carried out based on searches in national and international databases and the screening included the Prisma Recommendation. Randomized clinical trials published until December 2021 were selected and evaluated by three reviewers. Methodological quality was assessed using the PEDro scale. Despite the methodological differences, the results of this review confirm previous observations that the continuous use of omega 3 for at least three months considerably improves the functionality of the vascular endothelium, thus reducing the risk of a cardiovascular event. In this sense, the use of EPA and DHA compounds was shown to be beneficial in patients with cardiovascular diseases, with an improvement, for example, in left ventricular ejection force, in nitric oxide levels for vasodilation, in addition to reducing levels of triglycerides in the blood. Therefore, it will have an impact on a better health-related quality of life.
Downloads
References
BARBOSA, F. T. et al. Tutorial para execução de revisões sistemáticas e metanálises com estudos de intervenção em anestesia. Revista Brasileira de Anestesiologia, v. 69, p. 299-306, 2019. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rba/a/GhGJS6XPLX8NyZpTDhLMgnF/?format=pdf&lang=pt. Acesso em: 20 dez. 2021.
BOZCALI, E. et al. ω-3 fatty acid treatment in cardiac syndrome X. Coronary Artery Disease, v. 24, n. 4, p. 328-333, jun. 2013. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23425772/. Acesso em: 20 dez. 2021.
BORGES, M. C. et al. Ácidos graxos poli‐insaturados ômega‐3 e lúpus eritematoso sistêmico: o que sabemos?. Revista Brasileira de Reumatologia, v. 54, n. 6, p. 459–466, 2014. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rbr/a/gHdLgbbpC7zctSwDs5Jt5wL/?lang=pt. Acesso em: 20 dez. 2021.
BRITO, J. V. R. et al. Suplementação de Ômega-3 em praticante de exercício físico intenso. Revisa, v. 8, n. 2, p. 215-27, 2018. Disponível em: http://revistafacesa.senaaires.com.br/index.php/revisa/article/view/408. Acesso em: 20 dez. 2021.
CALVIELLO, G. et al. Experimental evidence of -3 polyunsaturated fatty acid modulation of inflammatory cytokines and bioactive lipid mediators: their potential role in inflammatory, neurodegenerative, and neoplastic diseases. Biomed Res Int., v. 2013, p. 743171, 2013. Disponível em: https://www.hindawi.com/journals/bmri/2013/743171/. Acesso em: 20 dez. 2021.
CARRAPEIRO, M. M. Efeito do uso combinado de ácidos graxos poliinsaturados ômega 3 e estatinas sobre biomarcadores do estresse oxidativo em mulheres com dislipidemia. 2010. 92 fls. Dissertação [Mestrado Ciências dos Alimentos] - Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo, 2010. Disponível em: https://www.teses.usp.br/teses/disponiveis/9/9132/tde-05072010-153956/pt-br.php. Acesso em: 20 dez. 2021.
CARVALHO, M. H. C. et al. Hipertensão arterial: o endotélio e suas múltiplas funções. Rev Bras Hipertens, v. 8, n. 1, p. 76-88, 2001. Disponível em: https://cmapspublic.ihmc.us/rid=1JDM3536L-1LK2WH2-287V/HTA%20e%20endotelio.pdf. Acesso em: 20 dez. 2021.
CATERINA, R. n-3 fatty acids in cardiovascular disease. New England Journal of Medicine, v. 364, n. 25, p. 2439-2450, 2011. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21696310/. Acesso em: 20 dez. 2021.
DENARDI, D. C. F.; SALGADO, J. M.; MOREIRA, R. Efeito da dieta, estatina e ácidos graxos ômega-3 sobre a pressão arterial e a lipidemia em humanos. Food Science and Technology, v. 29, p. 863-867, 2009. Disponível em: https://www.scielo.br/j/cta/a/tPDcv4yhGHRqGz4NwtT39Xs/abstract/?lang=pt. Acesso em: 20 dez. 2021.
FERRUCCI, L. et al. Relationship of plasma polyunsaturated fatty acids to circulating inflammatory markers. J Clin Endocrinol Metab., v. 91, n. 2, p. 439–46, 2006. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16234304/. Acesso em: 20 dez. 2021.
FURCHGOTT, R. F.; VANHOUTTE, P. M. Endothelium-derived relaxing and contracting factors. FASEB J., v. 3, n. 9, p. 2007-18, 1989. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2545495/. Acesso em: 20 dez. 2021.
GAMMONE, M. A. et al. Ácidos graxos poliinsaturados ômega-3: benefícios e resultados no esporte. Nutrientes v. 11, n. 1, p. 46, 2019. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30591639/. Acesso em: 20 dez. 2021.
GIRIBELA, C. R. G. et al. Função e disfunção endotelial: da fisiopatologia às perspectivas de uso em pesquisa e na prática clínica. Rev Bras Hipertens, v. 18, n. 1, p. 27-32, 2011. Disponível em: http://departamentos.cardiol.br/dha/revista/18-1/07-espaco-funcao.pdf. Acesso em: 20 dez. 2021.
GIMBRONE JÚNIOR, M. A.; GARCÍA-CARDEÑA, G. Endotélio vascular, hemodinâmica e a patobiologia da aterosclerose. Patologia Cardiovascular, v. 22, n. 1, p. 15, 2013. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22818581/. Acesso em: 20 dez. 2021.
KAUR, M.; BASU, S.; SHIVHARE, S. Omega-3 fatty acids: nutritional aspects, sources, and encapsulation strategies for food fortification. Res J Health Pharmacol, v. 3, n. 1, p. 12-31, 2015. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rbgg/a/nkdrMFdzyVQQDSSKfb4CYXM/?lang=en. Acesso em: 20 dez. 2021.
MAGGI, C. Câncer 360º: orientações para uma vida melhor, orientações nutricionais: pacientes, familiares e cuidadores. Recife: Editora Carpe Diem, 2018. Disponível em: https://digitalizabrasil.com.br/e-books/cancer-360o-orientacoes-nutricionais. Acesso em: 20 dez. 2021.
MAHER, C. G. et al. Reliability of the PEDro scale for rating quality of randomized controlled trials. Physical therapy, v. 83, n. 8, p. 713-721, 2003. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12882612/. Acesso em: 20 dez. 2021.
MANSON, J. E. et al. Marine n− 3 fatty acids and prevention of cardiovascular disease and cancer. New England Journal of Medicine, v. 380, n. 1, p. 23-32, 2019. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30415637/. Acesso em: 20 dez. 2021.
MOHER, D. et al. Preferred reporting items for systematic reviews and meta-analyses: the PRISMA statement. Int J Surg, v. 8, n. 5, p. 336-341, 2010. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20171303/. Acesso em: 20 dez. 2021.
OIKONOMOU, E. et al. Effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids on fibrosis, endothelial function and myocardial performance, in ischemic heart failure patients. Clinical Nutrition, v. 38, n. 3, p. 1188-1197, jun. 2019. Disponível em: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261561418301687. Acesso em: 20 dez. 2021.
PITTHAN, E.; MARTINS, O. M. O.; BARBISAN, J. N. Novos biomarcadores inflamatórios e de disfunção endotelial: predição de risco cardiovascular. Rev AMRIGS, v. 58, n. 1, p. 69-77, 2014.
PRÉCOMA, D. B. et al. Atualização da diretriz de prevenção cardiovascular da Sociedade Brasileira de Cardiologia-2019. Arquivos Brasileiros de Cardiologia, v. 113, n. 4, p. 787-891, 2019. Disponível em: http://publicacoes.cardiol.br/portal/abc/portugues/2019/v11304/pdf/11304022.pdf. Acesso em: 20 dez. 2021.
RAJ, V. et al. Avaliação da Senescência de Células Sanguíneas Mononucleares Periféricas e na Disfunção Endotelial entre Adultos com Alto Risco Cardiovascular. Arquivos Brasileiros de Cardiologia, v. 116, p. 37-47, 2021.
SAAVEDRA, L. P. J. et al. Estado nutricional e consumo alimentar de ácidos graxos eicosapentaenóico e docosahexaenóico associados à função cognitiva em idosos. Revista Uningá Review, v. 28, n. 2, 2016. Disponível em: http://revista.uninga.br/index.php/uningareviews/article/view/1869. Acesso em: 20 dez. 2021.
SARAVANAN, P. et al. Cardiovascular effects of marine omega-3 fatty acids. The Lancet, v. 376, n. 9740, p. 540-550, 2010. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20638121/. Acesso em: 20 dez. 2021.
SCRAGG, R. et al. Effect of monthly high-dose vitamin D supplementation on cardiovascular disease in the vitamin D assessment study: a randomized clinical trial. JAMA cardiology, v. 2, n. 6, p. 608-616, 2017. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28384800/. Acesso em: 20 dez. 2021.
SHI, Z. et al. Food habits, lifestyle factors and mortality among oldest old Chinese: The Chinese Longitudinal Healthy Longevity Survey (CLHLS). Nutrients, v. 7, n. 9, p. 7562-7579, 2015. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26371039/. Acesso em: 20 dez. 2021.
SHIWA, S. R. et al. PEDro: a base de dados de evidências em fisioterapia. Fisioterapia em Movimento, v. 24, n. 3, p. 523–533, 2011. Disponível em: https://www.scielo.br/j/fm/a/9c55NMRqWCxRRsWpgpBjQTC/?lang=pt. Acesso em: 20 dez. 2021.
SILVA, M. X. Prevenção da Doença Cardiovascular na Adolescência: Novos Horizontes. Arquivos Brasileiros de Cardiologia, v. 116, p. 804-805, 2021.
TOYAMA, K et al. Eicosapentaenoic Acid Combined with Optimal Statin Therapy Improves Endothelial Dysfunction in Patients with Coronary Artery Disease. Cardiovascular Drugs And Therapy, v. 28, n. 1, p. 53-59, 2013. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24158248/. Acesso em: 20 dez. 2021.
VIDMAR, M. F. et al. Suplementación con omega-3 después de la reconstrucción del ligamento cruzado anterior. Revista Brasileira de Medicina do Esporte, v. 22, n. 2, p. 131-137, 2016. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rbme/a/PmMVjqKzHqbpBty74kSgdYQ/?lang=pt&format=pdf. Acesso em: 20 dez. 2021.
YANCY, C. W. et al. Diretriz ACCF / AHA de 2013 para o manejo da insuficiência cardíaca: um relatório da American College of Cardiology Foundation / American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. Journal of the American College of Cardiology, v. 62, n. 16, p. e147-e239, 2013. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23741058/. Acesso em: 20 dez. 2021.
YUAN, M. et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation improves lipid metabolism and endothelial function by providing a beneficial eicosanoid-pattern in patients with acute myocardial infarction: a randomized, controlled trial. Clinical Nutrition, v. 40, n. 2, p. 445-459, 2021. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33041091/. Acesso em: 20 dez. 2021.
YUGAR-TOLEDO, J. C. et al. Disfunção Endotelial e Hipertensão Arterial. Rev Bras Hipertens vol, v. 22, n. 3, p. 84-92, 2015.
Downloads
Published
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2022 RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos/resenhas/TCCs publicados pertecem à revista RECIMA21, e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), permitindo a cópia ou reprodução, desde que cite a fonte e respeite os direitos dos autores e contenham menção aos mesmos nos créditos. Toda e qualquer obra publicada na revista, seu conteúdo é de responsabilidade dos autores, cabendo a RECIMA21 apenas ser o veículo de divulgação, seguindo os padrões nacionais e internacionais de publicação.