IMPACT OF PUBLIC-SCHOOL FEEDING ON CHILD AND YOUTH EDUCATION IN LOW-INCOME FAMILIES

Authors

  • Aline Anara Queiroz de Moraes
  • Jucelia Araujo Alves
  • Italo Francalino Braz dos Santos
  • Andrea Ferreira Gomes

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v3i1.2503

Keywords:

School feeding, low-income family, nutritional deficiency.

Abstract

This work aims to promote a reflection on a healthy school education in Brazil, presenting the importance of the nutritionist in the school environment, demonstrating how the National School Feeding Program (PNAE) works in
nutrition and food education (ANE) in public school students to guarantee of the supply of essential nutrients in its educational trajectory, which promote a better quality of life, also reporting the importance of ensuring
food and nutrition security in students from low-income families that contain a more likely to acquire some nutritional deficiency due to the lack of accessibility in nutrient-rich foods that are indispensable in their current cycle and the nutrition professional is the only one qualified to apply this diet in a correct way, which will in fact contribute to psychomotor development and educational learning of these children and adolescents from public schools. Being thus school feeding plays a major role in the lives of our children, not only in its educational trajectory, but also in its future quality of life, because the knowledge gained will be taken to your home raising awareness of the family of the importance of adequate nutrition and its benefits. The methodology used was exploratory qualitative research from 2014 to 2022, excluding the years dates, as well as outside the language of Portuguese. The sources of research are by Google Scholar, Scielo and health-focused magazines.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Aline Anara Queiroz de Moraes

    Centro Universitário Aparício Carvalho - FIMCA

  • Jucelia Araujo Alves

    Centro Universitário Aparício Carvalho - FIMCA

  • Italo Francalino Braz dos Santos

    Centro Universitário Aparício Carvalho - FIMCA

  • Andrea Ferreira Gomes

    Centro Universitário Aparicio Carvalho - FIMCA

References

ALVES, G. M.; CUNHA, T. A importância da alimentação saudável para o desenvolvimento humano. Humanas Sociais & Aplicadas, v. 10, n. 27, p. 46-62, fev. 2020. doi:http://dx.doi.org/10.25242/8876102720201966

ANTERO, K. F. Nutricionista: seu papel no âmbito escolar. In: Anais... do 7 CONAPESC, 2020 https://editorarealize.com.br/editora/anais/conapesc/2022/TRABALHO_COMPLETO_EV177_MD1_ID1180_TB724_28062022135501.pdf

ARQQUE, R. G.; FERREIRA, J. C.; FIGUEIREDO, R. S. A importância nutricional da merenda escolar para a comunidade. Research, Society and Development, v. 10, n. 14, 2021. https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/21852

BRASIL. Resolução/CD/FNDE nº 26, de 17 de junho de 2013. Brasilia: FDNE, 2013. https://www.fnde.gov.br/acesso-a-informacao/institucional/legislacao/item/4620-resolu%C3%A7%C3%A3o-cd-fnde-n%C2%BA-26,-de-17-de-junho-de-2013

CAMOZZI, A. B. Q. et al. Promoção da Alimentação Saudável na Escola: realidade ou utopia?. Cad. Saúde Colet., Rio de Janeiro, v. 23, n. 1, p. 32-7, 2015. SciELO: http://www.scielo.br/pdf/cadsc/v23n1/1414-462X-cadsc-23-01-00032.pdf

CARARA, S. D. EDUCACÃO ALIMENTAR E NUTRICIONAL PARA A PROMOÇÃO DA SAÚDE. Dia a dia educação, 2016. http://www.diaadiaeducacao.pr.gov.br/portals/cadernospde/pdebusca/producoes_pde/2016/2016_artigo_qui_unioeste_silvanadefatimacarara.pdf

DEPARTAMENTO DE ALIMENTAÇÃO ESCOLAR – DAESC. CENTRO DE SERVIÇOS DE NUTRIÇÃO - CENUT. Caderno de receitas. São Paulo: Governo de São Paulo, 2019. https://midiasstoragesec.blob.core.windows.net/001/2019/09/cartilha-de-receitas-2019-atualizado-em-28-08-2019.pdf

FARIA, M. G.; RODRIGUES, G. M.; FERREIRA, K. D. Ação do nutricionista no programa de alimentação escolar. Fonte: Revista Liberum Accessum, 2021. http://revista.liberumaccesum.com.br/index.php/RLA/article/view/114

FERNANDES, José Henrique Paim. Resolução/CD/FNDE nº 38, de 16 de julho de 2009. Brasilia: Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação, 2017. https://www.fnde.gov.br/index.php/acesso-a-informacao/institucional/legislacao/item/3341-resolu%C3%A7%C3%A3o-cd-fnde-n%C2%BA-38-de-16-de-julho-de-2009

FERREIRA, H. G.; ALVES, R. G.; MELLO, S. C. O programa nacional de alimentação escolar (pnae): alimentação e aprendizagem. Revista de seção judiciária do Rio de Janeiro, 2018. https://doi.org/10.30749/2177-8337.v2n44p90-113

FONSECA, A. N. Merenda Escolar: um Estudo Exploratório sobre a Implementação do Programa Nacional Alimentação na Escola. In: III congresso nacional de educação, PNAE - Unidade Integrada Padre Newton Pereira em São Luís, EDUCARE, PUC, 2015.

FUNDO NACIONAL DE DESENVOLVIMENTO. Histórico. Brasilia: Programa Nacional de Alimentação escolar, 2009. https://www.fnde.gov.br/index.php/programas/pnae/pnae-sobre-o-programa/pnae-historico

GABRIEL, C. G.; CALVO, M. C.; VASCONCELOS, F. D.; LACERDA, J. T.; FREITAS, S. F.; SCHMITZ, B. Avaliação da gestão municipal do Programa Nacional de Alimentação Escolar nos maiores municípios de Santa Catarina, Brasil. Cad. Saúde Pública, v. 30, n. 9, set. 2014. SciELO: https://www.scielo.br/j/csp/a/WB6VWPhFXKGjcV78htXxW9S/?lang=pt

GOMES, L. D.; NUNES, M.; RODRIGUES, F. L.; RAMALHO, S. IMPACTOS DO PROGRAMA NACIONAL DE ALIMENTAÇÃO ESCOLAR (PNAE) SOBRE AS ESCOLAS PÚBLICAS NO NORDESTE BRASILEIRO. Rev. Econ. NE, Fortaleza, v. 52, n. 2, p. 103-120, abr./jun. 2021. Disponível em: https://www.bnb.gov.br/revista/index.php/ren/article/viewFile/1213/886#:~:text=Al%C3%A9m%20de%20ajudar%20no%20escoamento,nutri%C3%A7%C3%A3o%20segura%20e%20de%20qualidade.

HONÓRIO, A. R.; BATISTA, S. H. Percepções e demandas de nutricionistas da alimentação escolar sobre sua formação. Trab. educ. saúde, v. 13, n. 2, ago. 2015. Disponível em: https://www.scielo.br/j/tes/a/rmGfwM7ZfwXmnQQZCDQ4yYH/abstract/?lang=pt

LISBOA, R. C. DIREITO HUMANO À ALIMENTAÇÃO ADEQUADA. Revista Eletrônica de Direito do Centro Universitário Newton Paiva, 2013. https://revistas.newtonpaiva.br/redcunp/d21-39/

MINISTÉRIO DA SAÚDE. Promoção da Saúde e da Alimentação Adequada e Saudável. Brasilia: Secretaria de Atenção Primária à Saúde (SAPS), s.d. https://aps.saude.gov.br/ape/promocaosaude

PEDRAZA, D. F.; MELO, N.; ARAUJO, E.; SILVA, F. O programa nacional de alimentação escolar em escolas públicas municipais. Revista Brasileira em Promoção da Saúde, 2017. https://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/6007

PEREIRA, T.; PEREIRA, R. C.; ANGELIS-PEREIRA, M. C. Influência de intervenções educativas no conhecimento sobre alimentação e nutrição de adolescentes de uma escola pública. Ciênc. saúde colet., v. 22, n. 2, fev. 2017. DOI: 10.1590/1413-81232017222.16582015

PIASETZKI, C. T.; BOFF, E. T. EDUCAÇÃO ALIMENTAR E NUTRICIONAL E A FORMAÇÃO DE HÁBITOS ALIMENTARES NA INFÂNCIA. 2018. Pensamento Complexo e Transdiciplinar: desafios educacionais, v. 33, n. 106, 2018. doi:http://dx.doi.org/10.21527/2179-1309.2018.106.318-338

PONTES, A. D.; ROLIM, H. J.; TAMASIA, G. A importância da educação alimentar e nutricional na prevenção da obesidade em escolares. São Paulo: Portal Unisepe, 2016. Disponível em: https://portal.unisepe.com.br/unifia/wp-content/uploads/sites/10001/2018/06/032_importancia_educacao_alimentar_nutricional.pdf

PRESIDÊNCIA DA REPÚBLICA. LEI Nº 11.947, DE 16 DE JUNHO DE 2009. Brasilia: Planalto, 2009. https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2009/lei/l11947.htm

RAMOS, F. P.; SANTOS, L. A.; REIS, A. B. Educação alimentar e nutricional em escolares: uma revisão de literatura. Cad. Saúde Pública, v. 29, n. 11, nov. 2013. https://www.scielo.br/j/csp/a/YXdL5MRGSTSFZsrKJV3FxcT/?lang=pt

SANCHES, W. S. EDUCAÇÃO ALIMENTAR E NUTRICIONAL (EAN) NAS ESCOLAS: RELEVÂNCIA E LIMITAÇÕES. Núcleo do Conhecimento, 09 set. 2022. https://www.nucleodoconhecimento.com.br/nutricao/educacao-alimentar

SAWAYA, A. L.; PELIANO, A. M.; ALBUQUERQUE, M. P.; DOMENE, S. M. A família e o direito humano à alimentação adequada e saudável. Estud. av. v. 33, n. 97, sep./dec. 2019. doi:10.1590/s0103-4014.2019.3397.020

SILVA, E. O.; AMPARO-SANTOS, L.; SOARES, M. D. Alimentação escolar e constituição de identidades dos escolares: da merenda para pobres ao direito à alimentação. Cad. Saúde Pública, v. 34, n. 4, 2018. Disponível em: https://www.scielo.br/j/csp/a/gdwmZwGHLwkPhX6wKBXk44B/abstract/?lang=pt

SOUZA, G. N. EDUCAÇÃO ALIMENTAR E NUTRICIONAL EM ESCOLAS PÚBLICAS DE UM MUNICÍPIO DO RECÔNCAVO DA BAHIA. 2019. TCC (Graduação) - Faculdade Maria Milza, Governador Mangabeira, BA, 2019. http://famamportal.com.br:8082/jspui/handle/123456789/1704

TEDARDI, A. d.; MARIN, T. A importância da alimentação adequada na adolescência e o desenvolvimento escolar: uma revisão bibliográfica. Revista Terra e Cultura, 2021. http://periodicos.unifil.br/index.php/Revistateste/article/view/2452

VIGISAN. Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil. Blog Olhe para a fome, 2021.

ZARO, M. Desperdício de alimentos: velhos hábitos, novos desafios. Caxias do Sul: EDUCS, 2018. Disponível em: https://www.ucs.br/site/midia/arquivos/e-book-desperdicio-de-alimentos-velhos-habitos.pdf.

Published

10/12/2022

How to Cite

IMPACT OF PUBLIC-SCHOOL FEEDING ON CHILD AND YOUTH EDUCATION IN LOW-INCOME FAMILIES. (2022). RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 3(1), e3122503. https://doi.org/10.47820/recima21.v3i1.2503