THE IMPORTANCE OF THE NUTRITIONIST FOR THE PROMOTION OF HEALTH IN PRIMARY CARE: AN INTEGRATIVE REVIEW
DOI:
https://doi.org/10.47820/recima21.v4i2.2765Keywords:
Primary Health Care. Food and nutrition education. Nutritionists. Food.Abstract
The nutritionist is a professional who works in the promotion, prevention and rehabilitation of health, through healthy eating practices. In the context of Public Health in Brazil, Primary Care is a place of extreme importance for the nutritionist's performance, since Primary Health Care provides direct contact of the population to SUS services. The study aimed to analyze the insertion and action of the nutritionist in the development of actions that promote health and quality of life of primary health care users. For this, an integrative review of the literature was carried out, in which the articles underwent selection and critical analysis for the construction of the present study. Through the inclusion and exclusion criteria, obtained a total of 12 articles that met the requirements and the theme addressed. It can be concluded that it is necessary to have more appreciation of the nutritionist, being important its inclusion in the multidisciplinary team in Primary Care, since it is increasingly fundamental the development of Food and Nutrition Education programs, in which the nutritionist is the most qualified professional to promote such actions.
Downloads
References
ALVES, Cristina Garcia Lopes; LUZ, Verônica Gronau; TÓFOLI, Luiz Fernando. Competências do nutricionista para a Atenção Primária à Saúde. Physis: Revista de Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 32, n. 3, 2022.
BARBOSA, Maria Idalice Silva; LEONARDO, Geórgia de Mendonça Nunes; BOSI, Maria Lucia Magalhães. O nutricionista na Estratégia Saúde da Família. Estudos socioculturais em alimentação e saúde: saberes em rede, Rio de Janeiro, v. 5, p. 401-425, 2016.
BARROS, Dayane Melo de et al. A atuação e importância do nutricionista no âmbito da saúde pública. Braz. J. of Develop., Curitiba, v. 5, n. 10, p. 17715-17728, 2019.
BORELLI, Marina et al. A inserção do nutricionista na Atenção Básica: uma proposta para o matriciamento da atenção básica. Ciência & Saúde Coletiva, v. 20, n. 9, p. 2765-2778, 2015.
BORTOLINI, Gisele Ane et al. Ações de alimentação e nutrição na atenção primária à saúde no Brasil. Rev Panam Salud Publica, v. 44, p. 01-08, 2020.
BRASIL. Gestão Municipal das Políticas de Alimentação e Nutrição e de Promoção da Saúde na Atenção Básica. Ministério da saúde. 38p, 2017.
BRASIL. Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Ministério da saúde. 86p, 2013.
CAVALCANTE, Juliana Lícia Rabelo et al. Perspectiva e desafios de nutricionistas vinculados ao núcleo ampliado de saúde da família e atenção básica (nasf-ab). Brazilian Journal of Health Review, Curitiba, v.4, n.5, p. 20528-20535, 2021.
CERVATO-MANCUSO, Ana Maria et al. A atuação do nutricionista na Atenção Básica à Saúde em um grande centro urbano. Ciência & Saúde Coletiva, v. 17, n.12, p. 3289-3300, 2012.
CONSELHO FEDERAL DE NUTRICIONISTAS. O Papel do Nutricionista na Atenção Primária à Saúde. Brasília: CFN, 2015.
FITTIPALDI, Ana Lucia de Magalhães; BARROS, Denise Cavalcante de; ROMANO, Valéria Ferreira. Apoio Matricial nas ações de Alimentação e Nutrição: visão dos profissionais da Estratégia Saúde da Família. Physis Revista de Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 27, n. 3, p. 793-811, 2017.
JAIME, Patrícia Constante et al. Um olhar sobre a agenda de alimentação e nutrição nos trinta anos do Sistema Único de Saúde. Ciência & Saúde Coletiva, v. 23, n. 6, p. 1829-1836, 2018.
MENDES, Karina dal Sasso; SILVEIRA, Renata Cristina de Campos Pereira; GALVÃO, Cristina Maria. Revisão integrativa: método de pesquisa para a incorporação de evidências na saúde e na enfermagem. Texto contexto – enferm, v. 17, n. 4, p. 758-764, 2008.
MOTA, Juliana Ramos de et al. Percepção de Profissionais e Usuários de Unidades Básicas de Saúde sobre a Inserção do Nutricionista. RG&PP, v. 10, n. 2, p. 207-223, 2020.
PACHECO, Pauline Muller; RAMOS, Maurem. Nutricionista em atenção básica: a visão do usuário. Demetra, v. 9, n. 2, p. 483-501, 2014.
SANTOS, Lucivaldo Freitas do; NEVES, José Anael; MEDEIROS, Maria Angélica Tavares de. Nutricionistas na Atenção Primária à Saúde e o cuidado nutricional à população adulta no município de São Paulo, SP, Brasil. Interações, Campo Grande, MS, v. 23, n. 3, p. 835-848, 2022.
SILVA, Edlaine Alves da et al. A importância do nutricionista na atenção primária na prevenção e tratamento das doenças crônicas não transmissíveis. Revista Ibero-Americana de Humanidades, Ciências e Educação, São Paulo, v.7, n. 10, p. 1539-1546, 2021.
SILVA, Jéssica Daniele da et al. Percepção de usuários e profissionais da rede pública sobre a nutrição. Cad. da Esc. de Saúde, Curitiba, v. 18 n. 2, p. 55-66, 2019.
SOUZA, Marcela Tavares; SILVA, Michelly Dias da; CARVALHO, Rachel de. Revisão integrativa: o que é e como fazer. Einstein, v. 8, n. 1, p. 102-106, 2010.
SOUZA, Melyssa; COSTA, Silva. Diálogos sobre a relevância do nutricionista na atenção básica: uma revisão narrativa. RECIMA21, v. 2, n. 8, 2021.
SPINA, Natália et al. Nutricionistas na atenção primária no município de Santos: atuação e gestão da atenção nutricional. Demetra, v. 13, n. 1, p. 117-134, 2018.
TAVARES, Helder Cardoso et al. A importância da inserção do nutricionista na unidade básica de saúde: percepção dos profissionais de saúde. Rev. e-ciênc. v.4, n.1, p.89-98, 2016.
VASCONCELOS, Ivana Aragão Lira; SOUSA, Maria de Fátima de; SANTOS, Leonor Maria Pacheco. Evolução do quantitativo de nutricionistas na Atenção Básica do Brasil: a contribuição dos Núcleos de Apoio à Saúde da Família e da Estratégia Saúde da Família de 2007 a 2013. Rev. Nutr, Campinas, v. 28, n. 4, p. 431-450, 2015.
Downloads
Published
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2023 RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos/resenhas/TCCs publicados pertecem à revista RECIMA21, e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), permitindo a cópia ou reprodução, desde que cite a fonte e respeite os direitos dos autores e contenham menção aos mesmos nos créditos. Toda e qualquer obra publicada na revista, seu conteúdo é de responsabilidade dos autores, cabendo a RECIMA21 apenas ser o veículo de divulgação, seguindo os padrões nacionais e internacionais de publicação.