ANALYSIS OF NUTRITIONAL THERAPY IN NEUROLOGICAL DISEASES: AN INTEGRATIVE LITERATURE REVIEW

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i3.2791

Keywords:

Neuropathies, Nutritional Therapy, Adverse Effects

Abstract

Neurological disorders resulting from lesions in the nervous system demonstrate consequences in the nutritional status according to the affected location, sometimes affecting the physical and cognitive abilities necessary for adequate nutrition. This work to analyze the main nutritional therapies in neurological diseases. Method: The research was carried out through an integrative literature review. The databases consulted were LILACS, Medline and PePSIC. The search was carried out through access to the electronic site of the databases themselves, by crossing the descriptors in Portuguese and English: neuropathies, nutritional therapy, efficacy and adverse effects. Access to databases was between January and July 2022. This search resulted in 175 articles and, after applying the inclusion criteria, 5 articles remained. Results and Discussion: Many neurological diseases have traditional treatment involving only medical intervention with the use of drugs, but for part of these diseases, diet therapy has a relevant character for the remission of symptoms and/or improvement of the clinical condition. It can be seen that diet therapy is effective in remitting the symptoms of Wernicke-Korsakoff Syndrome and Epilepsy and improves the prognosis of Adrenoleukodystrophy. Conclusion: Thus, dietary intervention should be considered in the treatment and recovery of patients with these pathologies.

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Author Biographies

  • Francisco Vinicius Teles Rocha

    Graduando no curso de Bacharelado em Medicina na Universidade Federal do Piauí e graduando do curso de Bacharelato em Nutrição na Universidade Estácio de Sá. 

  • Luana da Conceição Marques

    Graduanda em Nutrição pela Faculdade Estácio de Teresina. Bolsista voluntária do Programa Institucional de Iniciação Científica (PIBIC)  pela Faculdade Estácio de Teresina. Diretora de Ensino da Liga Acadêmica de Nutrição Comportamental(LANC) da Faculdade Estácio de Teresina. Membra do Projeto de Extensão pela Faculdade Estácio de Teresina.

  • Antonia Claudiana Leal de Araújo

    Graduação em Administração pela Universidade Estadual do Piauí (2004). Graduanda em Nutrição pela Faculdade Estácio de Teresina.

  • Maria do Desterro Claudino Rodrigues

    Graduanda do curso de nutrição na faculdade Estácio Teresina. Pesquisadora voluntaria do Programa Institucional de Bolsas de Iniciação Cientifica. membro voluntario do Grupo de pesquisa em Nutrição e Saúde (GPNS).

  • Amanda Cristine Ferreira dos Santos

    Graduação em Bacharelado em Nutrição pela Faculdade Estácio de Teresina. Pós-graduada em Docência do Ensino Superior pela Faculdade Estácio de Teresina. Pós-graduada em Alimentos Funcionais e Nutrigenômica: implicações práticas na Nutrição Clínica e Esportiva pela Faculdade Estácio de Sá. Pós-graduada MBA em Gestão de UAN e Negócios em Alimentação pelo Instituto Nutrir. Mestranda do Programa de Pós-graduação em Ciências e Saúde da Universidade Federal do Piauí (UFPI). Professora do Curso de Nutrição da Faculdade Estácio de Teresina.  Membro Suplente do Corpo Docente do Conselho de Ensino, Pesquisa e Extensão (CONSEPE). Membro do Conselho Superior de Administração (CONSUAD) e professora conselheira do ENACTUS Estácio-CEUT. Professora bolsista do Programa Institucional de Bolsas de Iniciação Científica (PIBIC) . Coordenadora do Grupo de Pesquisa em Nutrição e Saúde (GPNS), Representante Docente da Liga Acadêmica de Nutrição Comportamental (LANC) e Coordenadora geral da Associação Atlética Acadêmica Cutuba. 

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Published

03/03/2023

How to Cite

ANALYSIS OF NUTRITIONAL THERAPY IN NEUROLOGICAL DISEASES: AN INTEGRATIVE LITERATURE REVIEW. (2023). RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(3), e432791. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i3.2791