COMMERCIALIZATION AND CONSUMPTION OF CAPRINOVINOCULTURE PRODUCTS IN THE CITY OF BELÉM DO SÃO FRANCISCO – PE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i3.2905

Keywords:

Goats, sheep, trade, consumer market, technology.

Abstract

The objective of this study was to know the profile of points of sale and consumers of products and by-products of caprinovinoculture with the use of an app on mobile devices in the city of Belém do São Francisco – PE. For this, a field research was conducted using an application on mobile devices containing a questionnaire that served as the basis for interviews with merchants and 1.5% of the population to characterize the profile of consumers of products and derivatives of goats and sheep in the municipality. After obtaining the data, they were quantified and organized in graphs and tables for further discussions. It was observed that 50% of the commercialization of goat and sheep meat is carried out in supermarkets and that these acquire the meat from local producers or directly from the municipal slaughterhouse, with a direct reflection on the slaughter of animals that are done clandestinely. The purchase of goat and sheep meat corresponds to a price, on average, of R $ 12.00 per Kg and the sale with the average value of R $ 14.00 per Kg. It was also observed that of the 300 interviewed, 285 people are consumers of goat meat and / or sheep 91 people consumers of goat milk. It can be concluded that the city of Belém do São Francisco – PE presents a great potential for commercialization and consumption of goat and sheep meat and goat milk, even if they are marketed in the informal market.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Weslla da Silva Dias

    Zootecnista, formada pela UFRPE, Mestranda pelo programa de Pós-Graduação em Ciência Animal e Pastagem da UFRPE.

  • Ana Maria Duarte Cabral

    Professora Adjunto I da Unidade Acadêmica de Serra talhada (UAST) da Universidade Federal Rural de Pernambuco UFRPE. 

  • Héldon José Oliveira Alburquerque

    Professor do Magistério Superior da Universidade Federal Rual de Pernambuco (UFRPE) - Lotado na Unidade Acadêmica de Serra Talhada (UAST). Mestrado pelo Programa de Pós-Graduação em Sistemas de Computação da Universidade Federal do Rio Grande do Norte. Bacharelado em Sistema de Informação das Faculdades Integradas de Patos - PB. 

  • Thiago Lucas Freire Nascimento

    Bacharel em Sistemas de Informação pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE).

  • Hildelberg Oliveira Alburquerque

    Graduação em Análise e Desenvolvimento de Sistemas pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba - IFPB e mestrado em Informática pela Universidade Federal da Paraíba. Professor assistente da Universidade Federal Rural de Pernambuco e aluno de doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência da Computação (CIN) da UFPE.

  • Marcos Vinícios Vieira dos Santos

    Graduando em Zootecnia na Universidade Federal Rural de Pernambuco.

References

ALVES, L. G. C.; OSÓRIO, J. C. da S.; FERNANDES, A. R. M.; RICARDO, H. A.; CUNHA, C. M. da. Produção de carne ovina com foco no consumidor. Enciclopédia Biosfera, Centro Científico Conhecer-Goiânia, v. 10, n. 18, p. 2399-2415, 2014.

ARAUJO, D. F. de S.; ASSIS, P. O. A.; RODRIGUES, R. A. V.; GERRA, G. C. B.; QUEIROGA, R. de C. R. dos E. Produtos lácteos caprinos: constituintes e funcionalidade/Goatdairyproducts: constituentsandfunctionality. BrazilianJournalof Health Review, v. 2, n. 1, p. 536-556, 2019.

CORDEIRO, Sara Veríssimo Bezerra. Caracterização da comercialização de produtos e subprodutos oriundos da caprinovinocultura no município de Pesqueira-PE com uso de aplicativo em dispositivos móveis. TCC (Graduanda em Bacharelado em Zootecnia) – Unidade Acadêmica de Serra Talhada, 2019.

DALMÁS, Paulo Sérgio. Aproveitamento de subprodutos do abate (sangue, vísceras, retraços) de caprinos e ovinos na elaboração de chouriço e patê. João Pessoa: Universidade Federal da Paraíba, 160f. Tese (Doutorado em Química e Bioquímica de Alimentos) - Universidade Federal da Paraí-PB, João Pessoa, 2013.

DIAS, A. G.; ARANIS, L. F. M; ALVES, L. K. S.; CAINERE, C. Percepção de consumidores sobre produtos de origem caprina na cidade de Uberlândia, Minas Gerais. BrazilianJournalof Animal and Environmental Research, v. 1, n. 1, p. 99-114, 2018.

EGITO, Antonio Silvio do; SANTOS, Karina Maria Olbrich. Agregação de valor ao leite e seus derivados com base em genótipos locais e tecnologias de processamento. Revista Científica de Produção Animal, v. 19, n. 1, 2018.

FAO. FoodendAgricultureOrganization. FAOSTAT Productionliveanimals. Disponível em: <http://faostat.fao.org/download/Q/QA/E>. Acesso em 13.01.2019.

FEIJOO, Ana Maria Lopez Calvo. Medidas de tendência central. In: A pesquisa e a estatística na psicologia e na educação [online]. Rio de Janeiro: Centro Edelstein de Pesquisas Sociais, 2010, pp. 14-22. ISBN: 978-85-7982-048-9.

FIGUEIREDO JR., C. A., VALENTE JR, A. S.; NOGEUIRA FILHO, A.; YAMAMOTO, A. O mercado da carne de ovinos e caprinos no Nordeste: avanços e entraves. 47º Congresso da SOBER. Porto Alegre, RS: Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural 2009.

FONT-I-FURNOLS, M.; GURREIRO, L. Consumer preference, behavior and perception about meat end meat products: An overview. Meat Science, v. 98, n. 3, p.361-371, 2014.

GIL, Antonio Carlos. Como elaborar projetos de pesquisa. 5. ed. São Paulo: Atlas, 2010.

GUIMARÃES FILHO, Clovis. Consolidação da cadeia produtiva da carne caprina e ovina-tecnologias na produção e organização. Revista Científica de Produção Animal, v. 19, n. 2, 2018.

GUINÉ, R. P. F.; CORREIA, P. R.; CORREIA, A. C. Avaliação Comparativa de Queijos Portugueses de Cabra e Ovelha. Millenium, n. 49, p. 111-130, 2015.

HAENLEIN, G. F. W. Goat milk in human nutrition. Small Ruminant Research, v. 51, n. 1, p. 155-163, 2004.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Banco de dados Agregados. Tabela 3939: Efetivo dos rebanhos, por tipo de rebanho. Disponível em:<http://www.sidra.ibge.gov.br/bda/tabela/listabl.asp?c=3939&z=t&o=24>. Acesso em 10.01.2019.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. População de Belém do São Francisco. Disponível em <https://cidades.ibge.gov.br/brasil/pe/belem-do-sao-francisco/panorama >. Acessado em 04.01.2019.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de Orçamento Familiar – POF 2008-2009. Disponível em < https://www.ibge.gov.br/estatisticas/sociais/populacao/9050-pesquisa-de-orcamentos-familiares.html?edicao=9059&t=resultados>. Acessado em 25.11.2019.

INMET. Instituto Nacional de Meteorologia. Disponível em <http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=estacoes/estacoesAutomaticas>. Acessado em 18.02.2019.

LIMA, F. T.; STURN, R. M.; TAVOLARO, P.; RIBEIRO, A. R. B.; SOUSA, V. A. F. Estudo exploratório do mercado das potencialidades de consumo do leite de cabra e seus derivados entre paulistanos. Informações Econômicas, v. 45, n. 3, p. 30-38, 2015.

MOURA, M. D. G. C., DINIZ, S. C. R., & ROSADO, A. C. Criação racional de caprinos. 2015.

NASCIMENTO, Sheila Tavares et al. Zootecnia de precisão e os desafios da ambiência na produção animal no Nordeste brasileiro. Revista Científica de Produção Animal, v. 19, n. 2, 2018.

NOGUEIRA FILHO, A., Figueiredo Jínior, C., & Yamamoto, A. Mercado de carne, leite e pele de cabrinos e ovinos na área de atuação do BNB. Fortaleza: Banco do Nordeste. 2010.

PEREIRA, P. C. Milk nutritional composition and its role in human health. Nutrition, v. 30, n. 6, p. 619-627, 2014.

PESSOA, R. M. dos S.; GOIS, G. C.; COSTA, D. C. D. C. C.; SILVA, A. P. R.; & SANTOS, R. N. Caracterização do perfil dos consumidores de carne caprina comercializada no município de Areia-PB. Nutritime Revista Eletrônica, v.16, n. 01, p.8364-8369, 2019.

PORTO, Leila Lopes da Mota Alves; SALUM, Willibaldo Bras; ALVES, Charles. Caracterização da ovinocaprinocultura de corte na região do Centro Norte Baiano. Revista Brasileira de Gestão e Desenvolvimento Regional, v. 9, n. 1, 2013.

SAMPAIO, B. R.; SAMPAIO, Y. S. B.; LIMA, R. C.; VIEIRA, A. A.; SAMPAIO, G. R. Perspectivas para a caprinocultura no Brasil: o caso de Pernambuco. 2006. Disponível em: < http://www.sober.org.br/palestra/5/296.pdf>. Acesso em: 24 de outubro de 2019.

SANTOS, Edja Sabrina Sá. Avaliação da comercialização de produtos e subprodutos de caprinos e ovinos com a utilização de aplicativo em dispositivos móveis no município de Petrolândia – PE. TCC (Graduação em Bacharelado em Zootecnia) - Unidade Acadêmica de Serra Talhada - UFRPE, 2019.

SILVA, D. L. A.; BISPO, S. V.; BEZERRA, F. T. M.; MONTEIRO, L. F. S.; LEAL FILHO, C. R. R.; SALES, R. O. Componentes não carcaça de cordeiros de diferentes genótipos. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal. v.10, n.4, p.653 – 688, 2016.

SOUSA, W. D., BRITO, E. A., MEDEIROS, A. D., CARTAXO, F. Q., CEZAR, M. F., & CUNHA, M. D. G. G. Características morfométricas e de carcaça de cabritos e cordeiros terminados em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v.38, n.7, p.1340-1346, 2009.

Published

23/03/2023

How to Cite

COMMERCIALIZATION AND CONSUMPTION OF CAPRINOVINOCULTURE PRODUCTS IN THE CITY OF BELÉM DO SÃO FRANCISCO – PE. (2023). RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(3), e432905. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i3.2905