ACCEPTABILITY TEST OF CAKES MADE WITH PEELS OF SILVER BANANAS IN A PUBLIC SCHOOL IN THE MUNICIPALITY OF RIO VERDE-GO

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i5.3146

Keywords:

School Feeding; Acceptability test; Cake; Banana House.

Abstract

This study aimed to evaluate the acceptability of cakes made with silver banana peels in a public school in the municipality of Rio Verde-GO, Brazil. The research was developed by the nutritionists of the Center for Receiving, Storage and Distribution of School Meals (CRADAE) linked to the Municipal Department of Education of Rio Verde-(GO). Acceptability tests were applied to 148 students. The cakes were made at the Municipal Center for Early Childhood Education (CMEI) Ana Pimenta. It was found that in the CMEI Ana Pimenta there is an acceptance of 88% of the students in relation to the cake of the silver banana peel, so because it is a daycare center, the percentage of 90% that the FNDE requires is not credible, but the general acceptance of the students in relation to the food. It is concluded that the high acceptance rate achieved by the cake of the silver banana house at CMEI Ana Pimenta, Rio Verde – GO, indicates its viability as an alternative that can improve the nutritional value and minimize the generation of organic waste through the good use of food.

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Author Biographies

  • Jerônimo Gregório da Silva Neto

    Faculdade Estácio Teresina.

  • Débora Fernanda Sartori

    Nutricionista RT da alimentação escolar do municipio de Rio Verde-Go.

  • Débora Bordignon Braz

    Nutricionista. Pos-Graduanda em Nutrição Hospitalar, Oncológica e Materno Infantil. Quadro Técnico da Alimentação Escolar do Municipio de Rio Verde-GO.

  • Angélica Cardoso de Brito

    Nutricionista e Pedagoga. Pós-graduada em Controle de Qualidade e Gerenciamento da Produção de Alimentos pela Fanut-UFG. Pós-graduanda em Nutrição com Ênfase em Alimentação Escolar e em Gestão Escolar pela Faveni. 

  • Miriã Vieira Gonçalves

    Nutricionista. Pos Graduanda em Nutrição Clínica,  Quadro Tecnico da Alimentação Escolar do Municipio de Rio Verde-GO.

  • Ana Lorena Mendes Teodoro

    Nutricionista do Quadro Tecnico da Alimentação Escolar de Rio Verde-GO

  • Maria Laís Morais de Oliveira

    Nutricionista. Pós-graduanda em Nutrição Clínica, Esportiva e Fitoterápicos. Quadro Tecnico da Alimentação Escolar do município de Rio Verde-GO.

  • Layane Vilela Marques dos Santos

    Nutricionista. Quadro Tecnico da Alimentação Escolar de Rio Verde-GO

  • Amanda Flauzina Barbosa

    Nutricionista. Pós-Graduanda em Nutrição Clínica, Esportiva e Fitoterápicos. Quadro Técnico da alimentação escolar de Rio verde-GO.

  • Francisco Vinicius Teles Rocha

    Graduando no curso de Bacharelado em Medicina na Universidade Federal do Piauí e graduando do curso de Bacharelato em Nutrição na Universidade Estácio de Sá. Pesquisador Bolsista do Programa Institucional de Bolsas de Iniciação Científica.

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Published

18/05/2023

How to Cite

ACCEPTABILITY TEST OF CAKES MADE WITH PEELS OF SILVER BANANAS IN A PUBLIC SCHOOL IN THE MUNICIPALITY OF RIO VERDE-GO. (2023). RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(5), e453146. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i5.3146