MICROBIOLOGICAL ANALYSIS TO EVALUATE THE QUALITY OF MINIMALLY PROCESSED FOODS SUCH AS RAW SALAD SELLED IN VITÓRIA DA CONQUISTA- BA

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i6.3260

Keywords:

Minimally Processed Foods. Microbiology. Coliforms.

Abstract

The advance of modernization in recent decades culminated in the search for greater practicality in the daily life of the population, with this, the fast preparation foods have become a great option for this public. Therefore, the maintenance of microbiological quality control standards is of paramount importance. Thus, this study aims to analyze the presence of total and thermotolerant coliforms in minimally processed raw salads marketed in a municipality in southwestern Bahia. Coliforms were analyzed at 35ºC and 45°C of minimally processed foods (lettuce, cabbage, cabbage and carrots). The results obtained according to the resolution RDC No. 12 of 2001, bring the limit of tolerance of coliforms at 45º C is 10² NMP/g sample. Based on this limit, it is verified that three (75%) of the salads analyzed were not suitable for commercialization and, consequently, for human consumption. In addition, the positive results for Total Coliforms (TC) also demonstrate inadequacy for consumption.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Bianca Silva Seixas Batista

    Pharmacy student at Faculdade Independente do Nordeste.

  • Sofia Pereira Freitas

    Farmacêutica graduada pela (FAINOR), Pós Graduada em Análises Clínicas e Toxicológica pela (FAINOR), Docente do curso de Farmácia da (FAINOR), Mestranda pelo Programa em Pós-Graduação em Engenharia e Ciências de Alimentos (UESB).

References

Araujo, L. P. De Et Al. Análise Microbiologica De Alimentos Minimamente Processados Comercializados Em Campos Dos Goytacazes – Rj. Revista Interdisciplinar Pensamento Científico, V. 6, N. 1, 31 Jul. 2020.

‌BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC n. 12 de 02 de janeiro de 2001. Dispõe sobre o regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 2001.

FORSYTHE, S. J. Microbiologia da segurança dos alimentos / Stephen J. Forsythe; trad. Andréia Bianchini... [et al.]; revisão técnica: Eduardo Cesar Tondo. – 2. ed. – Porto Alegre: Artmed, 2013.

MORESCA DE ANDRADE, R.; PEREIRA MARQUES, L.; FERNANDES SOUZA, R. Avaliação Da Qualidade Microbiológica Do Tomate (Solanum Lycopersicum) E Alface (Lactuca Sativa) Comercializados Em Feiras Livres Em Uma Cidade Do Interior Da Bahia. Diálogos & Ciência, V. 2, N. 1, P. 129–138, 1 Jun. 2022.

‌NASCIMENTO, G.A.; BARBOSA, J.S. BPF – Boas Práticas de Fabricação: uma revisão. Revista Higiene Alimentar, São Paulo, v.21, n.148, p.24-30, 2007.

OLIVEIRA, E. N. A. D., SANTOS, D. D. C. Tecnologia e processamento de frutos e hortaliças. Natal: IFRN, 240 p., 2015.

PEIXOTO, Lorena Oliveira et al. Avaliação microbiológica e parasitológica de alfaces minimamente processadas, comercializadas em supermercados da cidade de Fortaleza, Ceará. Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde, FORTALEZA, CEARÁ: fevereiro , ed. 1, p. 27-31, 25 fev. 2014. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/8988/7178. Acesso em: 25 nov. 2022.

PRADO, Matildes da S. et al. Prevalência e intensidade da infecção por parasitas intestinais em crianças na idade escolar na Cidade de Salvador (Bahia, Brasil). Sociedade Brasileira de Medicina , Salvador: fevereiro , ed. 34, 1 fev. 2011. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rsbmt/a/87Cq55bG56vvg4Hx7Yxq6sc/?lang=pt. Acesso em: 26 nov. 2022.

RODRIGUES, Paula (ed.). A importância nutricional das hortaliças: Composição das hortaliças. Brasília: EMBRAPA, 2012. E-book (16p.) (cores e sabores A importância nutricional das hortaliças). color. Disponível em:https://www.embrapa.br/documents/1355126/2250572/revista_ed2.pdf/74bbe524-a730-428f-9ab0-ad80dc1cd412#:~:text=As%20hortali%C3%A7as%20verdes%20apresentam%20uma,%2C%20ferro%2C%20magn%C3%A9sio%20e%20pot%C3%A1ssio. Acesso em: 23 nov. 2022.

SOARES, Geny Aparecida Cantos Bolivar. Detecção de estruturas parasitárias em hortaliças comercializadas na cidade de Florianópolis, SC, Brasil. Revista Brasileira de Ciências Farmacêuticas, Florianópolis: setembro , ed. 42, ano 2006, p. 455-460, 1 set. 2016. Semestral. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rbcf/a/KB969FPDYwV8kxJ8drNVX3B/?format=pdf. Acesso em: 23 nov. 2022.

Silva, M. P., Cavalli, D. R., & Oliveira, T. C. R. M. (2006). Avaliação do padrão coliformes a 45ºC e comparação da eficiência das técnicas dos tubos múltiplos e Petrifilm EC na detecção de coliformes totais e Escherichia coli em alimentos. Food Science and Technology, 26, 352-359. https://doi.org/10.1590/S0101-20612006000200018.

SILVA, N.; JUNQUEIRA, V. C. A.; SILVEIRA, A. F. N. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos. São Paulo, Livraria Varela, 2001 2ª Edição, 2001.

VANDERZANT, C.; SPLITTSTOESEER, D. F. Compendium of methods for the Microbiological Examination of foods. 3. ed. Washington: American Public Heath Association. 1992.

Published

07/06/2023

How to Cite

MICROBIOLOGICAL ANALYSIS TO EVALUATE THE QUALITY OF MINIMALLY PROCESSED FOODS SUCH AS RAW SALAD SELLED IN VITÓRIA DA CONQUISTA- BA. (2023). RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(6), e463260. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i6.3260