RELATIONSHIP OF EARLY WEANING TO THE DEVELOPMENT OF FOOD ALLERGY: A LITERATURE REVIEW
DOI:
https://doi.org/10.47820/recima21.v4i11.4482Keywords:
Breastfeeding. Food hypersensitivity. NutritionAbstract
Food allergy refers to the pathology that presents clinical manifestations when they develop immune responses to foreign substances. It is currently treated as a public health problem, due to the high increase in its incidence in recent decades. The main clinical reactions can be listed: urticaria, edema, diarrhea, runny nose, and anaphylactic shock. The World Health Organization advises exclusive breastfeeding until the baby is six months old. The process of weaning and food introduction, when performed incorrectly or early, has been shown to be a risk factor, which can increase the incidence of damage to health, such as the appearance of food allergy. The age group most affected by allergic reactions is preschoolers, because during this period it is observed that both the immune system and the gastrointestinal tract are immature, thus being more prone to the absorption of allergic molecules, due to the high permeability of the mucosa, developing hypersensitivity reactions. Taking this scenario into account, the objective of the present study is to understand how the practice of weaning and early food introduction are configured as triggering factors for food allergies and intolerances. A search was conducted in the Pubmed, Scielo, Google Scholar and Virtual Health Library (VHL) databases, selecting eight articles for the writing of the present study, using the narrative literature review method. Thus, it was possible to verify that early weaning is a risk factor for the development of food allergy.
Downloads
References
ARAUJO, L. C. S. de; TORRE, S. F. R.; CARVALHO, M. Alergias Alimentares na infância: uma revisão de Literatura. Revista Uningá, Maringá, v. 56, n. 3, p. 29-39, 2019.
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Estratégia Nacional para Promoção do Aleitamento Materno e Alimentação Complementar Saudável no Sistema Único de Saúde: manual de implementação. Brasília: Ministério da Saúde, 2015. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/estrategia_nacional_promocao_aleitamento_materno.pdf. Acesso em: 05 jun. 2023.
DOS REIS, M. C.P.; DI LEONE, P. A. Fatores De Risco Relacionados Ao Desmame Precoce Do Aleitamento Materno. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar, v. 4, n. 11, p. e4114333, 2023.
FRANCO, J. M. et al. Introdução dos alimentos no primeiro ano de vida e prevenção da alergia alimentar: quais as evidências? Associação Brasileira de Alergia e Imunologia, São Paulo, v. 6, n. 1, 2022.
JOSÉ, D. K. B. et al. Relação entre desmame precoce e alergias alimentares. Visão Acadêmica, Curitiba-PR, v. 17, n. 3, p. 66-74, 2016.
MIRANDA, A. C. V. O.; SOARES, J. N.; LIMA, M. A. F. Alergia Alimentar na Infância: uma revisão narrativa. 2022. Artigo (Graduação) - Universidade Potiguar – UnP, 2022. Disponível em: https://repositorio.animaeducacao.com.br/bitstream/ANIMA/28886/1/Alergia%20alimentar%20na%20inf%C3%A2ncia.pdf. Acesso em: 10 maio 2023.
MOIMAZ, S. A. S., et al. Percepção de pais de crianças. Alérgica ou intolerantes alimentares em relação a doença. PEPSIC - São Paulo, v. 29, n. 3, p. 354-364, 2019. Acesso em: 20, mai. 2023.
NASCIMENTO, E. S. et al. Alternativas para amenizar a alergia à proteína do leite de vaca e substitutos dietéticos: uma revisão da literatura. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar, v. 2, n. 6, e26466, 2021.
OLIVEIRA, A. R. V. et al. Alergia alimentar: prevalência através de estudos epidemiológicos. Revista de ciências da Saúde Nova Esperança, v. 16, n.1, 2018.
PESSOA, C. O. P. et al. Validação de uma cartilha educacional para coparticipação dos pais na promoção do aleitamento materno. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar, v. 3, n. 11, e3112277, 2022.
PINHEIRO, A. L. B.; OLIVEIRA, F. P. L; ALMEIDA, S. G. Consequências do desmame precoce: uma revisão de literatura. e-Acadêmica, São Paulo, v. 3, n. 1, 2022.
RIBEIRO, A. A. et al. O desmame precoce como causa da alergia à proteína do leite de vaca: uma revisão. Brazilian Journal of Development, Curitiba, 2022. Disponível em: https://ojs.brazilianjournals.com.br/ojs/index.php/BRJD/article/view/46340. Acesso em: 05 jun. 2023.
SANTOS, M. S. et al. A importância do aleitamento materno na prevenção da obesidade infantil: uma revisão integrativa da literatura. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar, v. 4, n. 1, p. e412531, 2023.
SILVA, A. M. L. et al. A introdução alimentar precoce e o risco de alergias: Revisão da literatura. Enfermería Global, 2019. Disponível em: https://scielo.isciii.es/pdf/eg/v18n54/pt_1695-6141-eg-18-54-470.pdf. Acesso em: 05 jun. 2023.
SILVA, R. T. da. et al. Alergias alimentares na infância: sistema imunológico e fatores envolvidos. Brazilian Journal of Development, Curitiba, v. 6, n. 9, p. 66324-2020.
SOLÉ, D. et al. Consenso Brasileiro sobre Alergia Alimentar: 2018 - Parte 1 - Etiopatogenia, clínica e diagnóstico. Documento conjunto elaborado pela Sociedade Brasileira de Pediatria e Associação Brasileira de Alergia e Imunologia. Revista oficial da Associação Brasileira de Alergia e Imunologia ASBAI, São Paulo, 2018. Disponível em: http://aaaiasbai.org.br/detalhe_artigo.asp?id=851#. Acesso em: 05 jun. 2023.
VIEIRA, J. de M. F. et al. A responsabilidade da enfermagem frente aos cuidados e promoção do aleitamento materno. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar, v. 3, n. 2, e321153, 2022.
Downloads
Published
License
Copyright (c) 2023 RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos/resenhas/TCCs publicados pertecem à revista RECIMA21, e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), permitindo a cópia ou reprodução, desde que cite a fonte e respeite os direitos dos autores e contenham menção aos mesmos nos créditos. Toda e qualquer obra publicada na revista, seu conteúdo é de responsabilidade dos autores, cabendo a RECIMA21 apenas ser o veículo de divulgação, seguindo os padrões nacionais e internacionais de publicação.