TECHNOLOGIES OF PRODUCTION AND QUALITY CONTROL OF VACCINE: A REVIEW

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v3i1.1097

Keywords:

Vaccines, Immunization, Vaccine technology

Abstract

The discovery of the vaccine came from studies by the British Edward Jenner in 1796. Since then, vaccines have represented one of the most used options in the control and eradication of diseases such as smallpox, polio and many others. The process of obtaining an immunizing agent includes several production operations and strict quality control. A literature review was carried out using the descriptors vaccines, immunization and vaccine technology, using the Scielo, ScienceDirect, PubMed, Bireme and Lilacs databases. The search included publications that highlight the importance of vaccines and the National Immunization Program (PNI) in Brazil, in addition to the technological processes used in the production and quality control of immunizing agents. From the careful selection of studies from the largest industry, it was found that for an application to be necessary, research, investment, time and the use of different technologies divided mainly into seven categories: attenuated vaccines, inactivated vaccines, conjugate vaccines, recombinant vaccines, combined vaccines, reverse vaccinology and therapeutic vaccination. Regardless of technology, a new vaccine requires pre-clinical and clinical tests that certify the effectiveness and safety of the immunizer before being used in the population. After approval, the production of vaccine batches requires a rigorous quality control process for immunizing agents, which includes physical-chemical, microbiological and biological tests. However, there is a clear need for public policies and more investment in research to guarantee the conditions required for new immunization agents according to emerging diseases.

 

 

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Author Biographies

Jackellyne Fernandes de Lima

Acadêmica do curso de Farmácia da Universidade Paulista – UNIP, Rodovia BR-153, KM 503, CEP: 74845-090, Fazenda Botafogo – Goiânia – Goiás – Brasil.

Sandra Ribeiro de Morais

Doutora em Biologia, Professora do curso de Farmácia da Universidade Paulista – UNIP

Thiago Levi Silva Oliveira

Doutor em Inovação Farmacêutica pela Universidade Federal de Goiás (UFG). Mestre em Ciências Farmacêuticas pela Universidade Federal de Goiás (UFG). Possui MBA em Gestão, Tecnologia e Desenvolvimento de Cosméticos pelo IPOG, Especialização em Educação a Distância (EAD) pela UNIP, MBA em Gestão Industrial Farmacêutica pela Faculdade Oswaldo Cruz, Especialização em Perícia Criminal e Ciências Forenses pelo IPOG. Cursa MBA em Liderança e Gestão Empresarial no IPOG. Graduado em Farmácia-Bioquímica pela Universidade Paulista. Atualmente é professor dos cursos de Biomedicina, Biologia, Estética e Farmácia da Universidade Paulista - UNIP. Professor do curso de Farmácia do Instituto Unificado de Ensino Superior Objetivo (IUESO). Professor do curso de Estética e Cosmética da Faculdade Senac Goiás. É Avaliador do Sistema Nacional de Avaliação de Educação Superior (BASis) - INEP/MEC. Atuou como elaborador de Itens do Banco Nacional de Itens (BNI) da Educação Superior - INEP/MEC. Participou da Comissão Assessora de Área de Tecnologia em Estética e Cosmética do INEP/MEC (ENADE). Coordenou a Comissão Própria de Avaliação (CPA) da UNIP/Goiânia. Atuou como Coordenador do curso de Estética e Cosmética e Radiologia na UNIP. Possui experiência na gestão de laboratórios e clínicas de Saúde (Biomedicina, Enfermagem, Estética e Cosmética, Farmácia, Fisioterapia, Fonoaudiologia, Nutrição, Medicina Veterinária, Odontologia e Radiologia Médica).

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Published

25/01/2022

How to Cite

Fernandes de Lima, J. ., Ribeiro de Morais, S., & Oliveira, T. L. S. . (2022). TECHNOLOGIES OF PRODUCTION AND QUALITY CONTROL OF VACCINE: A REVIEW. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 3(1), e311097. https://doi.org/10.47820/recima21.v3i1.1097