CRAFT BEER IN CAMPO GRANDE - MS: A COMPARATIVE CASE STUDY BETWEEN TWO BREWERIES
DOI:
https://doi.org/10.47820/recima21.v3i7.1666Keywords:
Environmental impacts, Craft beer, SustainabilityAbstract
The purpose of this article was to compare two craft beer manufacturers located in Campo Grande - MS. The specific objectives were: 1) Identify the two craft breweries located in Campo Grande - MS; 2) Know the types of craft beers of the two breweries, verifying the integration of production with the local environment as a way of preservation and sustainability. The research methodology used was bibliographical, exploratory and descriptive with a comparative case study between two breweries. It was observed that, of the two breweries analyzed, only one has an environmental engineering project, contributing to sustainable development, however, the same company did not specify the aforementioned project and did not even go into detail on this issue, as answered in questions 19. to 21 of the questionnaire applied. The environmental impacts caused by the breweries in question are presumptive, as the liquid waste is disposed of in the sewer and, depending on where the company is located, there may be no sewage treatment and the effluents discarded in the rivers of the region, polluting the soil and the Water
Downloads
References
ACERVA Brasil. Associação dos Cervejeiros Caseiros Artesanais do Brasil. Disponível em: <https://acervabrasil.com.br/>. Acesso em: 06 jul. 2020.
ALVARENGA, D. Número de cervejarias no Brasil quase dobra em 3 anos e setor volta criar empregos. G1, 2018. Disponível em: https://g1.globo.com/economia/pme/noticia/numero-de-cervejarias-no-brasil-quase-dobra-em-3-anos-e-setor-volta-criar-empregos.ghtml. Acesso em: 02 out. 2021.
ANUÁRIO DA CERVEJA 2020. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias/com-crescimento-de-14-4-em-2020-numero-de-cervejarias-registradas-no-brasil-passa-de-1-3-mil/anuariocerveja2.pdf. Acesso em 02 out. 2021.
BRASIL. MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Anuário da cerveja 2020. Brasília: MAPA, 2021. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias/com-crescimento-de-14-4-em-2020-numero-de-cervejarias-registradas-no-brasil-passa-de-1-3-mil/anuariocerveja2.pdf. Acesso em: 20 nov. 2021.
CERVBRASIL. ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DA CERVEJA. Mercado Cervejeiro. 2018. Disponível em: http://www.cervbrasil.org.br/novo_site/mercado-cervejeiro/. Acesso em: 21 nov. 2021
CHANG, J-S. Recent development of plasma pollution control technology: a critical review. Science and Technology of Advanced Materials, v. 2, n. 3-4, p. 571, 2001.
CASTILHO, M. A.; MAYMONE, A.; OLIVEIRA, L. Y. Q. Cervejaria artesanal: modelo de fábrica diferenciado com ênfase no baixo impacto ambiental a ser implantado no município de Campo Grande, MS. Multitemas, Campo Grande, MS, v. 21, n. 50, p. 303-326, jul./dez. 2016.
FLARYS, F. Mercado de cervejas premium no Brasil está em franca fermentação. 2014. Disponível em: https://g1.globo.com/rj/regiao-serrana/noticia/2014/04/mercado-de-cervejas-premium-no-brasil-esta-em-franca-fermentacao.html . Acessado em: 22 jan. 2022.
FOLADORI, G. Avances y límites de la sustentabilidad social. Economía, Sociedad y Territorio, New York, v. III, núm. 12, p. 621-637, 2002.
GIORGI, V. V. “Cultos em cerveja”: discursos sobre a cerveja artesanal no Brasil. Sociedade e Cultura, Goiânia - GO, v. 18, n. 1, p. 101-111, 2015.
NASCIMENTO, E. P. Trajetória da sustentabilidade: do ambiental ao social, do social ao econômico. Estudos avançados, São Paulo, v. 26, p. 51-64, 2012.
PIMENTA, L. B.; RODRIGUES, J. K. L. A.; SENA, M. D. D.; CORRÊA, A. L. A.; PEREIRA, R. L. G. A história e o processo da produção da cerveja: uma revisão. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília - DF, v. 37, n. 3, p. 26715, 2020.
PORTER, M. Vantagem Competitiva - Criando e Sustentando Um Desempenho Superior, Campus, 1990. 536p.
RAMOS, G. C. B.; PANDOLFI, M. A. C. A evolução do mercado de cervejas artesanais no Brasil. Revista Interface Tecnológica, v. 16, n. 1, p. 480-488, 2019.
TSCHOPE, E. C. Microcervejarias e cervejarias: a história, a arte e a tecnologia. São Paulo: Aden, 2001. 224p
YIN, R. K. Estudo de caso: planejamento e métodos. 5ª. ed. Porto Alegre: Bookman; 2015.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2022 RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos/resenhas/TCCs publicados pertecem à revista RECIMA21, e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), permitindo a cópia ou reprodução, desde que cite a fonte e respeite os direitos dos autores e contenham menção aos mesmos nos créditos. Toda e qualquer obra publicada na revista, seu conteúdo é de responsabilidade dos autores, cabendo a RECIMA21 apenas ser o veículo de divulgação, seguindo os padrões nacionais e internacionais de publicação.