PHYSICAL CHARACTERIZATION OF ‘DE RUSSAS’ ORANGE CLONES: AN APPROACH IN A HOUSEHOLD SYSTEM

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v3i7.1740

Keywords:

Family farming, Citrus ×sinensis (L.) Osbeck, Organic cultivation

Abstract

The ‘de Russas’ orange represents an expressive example of family farming in the state of Ceará. However, only its physicochemical characteristics were evaluated. The objective was to evaluate the most widely grown clones (BRS ‘Russas 01’ and BRS ‘Russas 02’) of the ‘de Russas’ orange tree produced by family farming in the semi-arid region of Ceará, analyzing the physical characteristics of the fruits under different storage conditions over a period of 30 days and compare the clones. Treatment 1 consisted of a total of 20 oranges of each of clone ‘01’ and ‘02’ (C1T1 and C2T1) being stored in an airy place protected from light (29 ºC to 33 ºC). Treatment 2 consisted of 20 oranges of clone ‘02’ (C2T2) stored in an airy place, but with partial shelter from light (porch) (29 ºC to 35 ºC). Every 3 days the following were evaluated: fresh weight, length, width, shape index, fresh mass loss and skin color stage. Fresh weight showed no difference (p ≥ 0.05) during all storage time for the three treatments. The lowest mass loss occurred in C2T1 (10.99%), followed by C2T2 (18.83%) and C1T1 (19.47%). The length and width of the oranges characterize them as medium-sized (65-71 mm in diameter), and the format index as table fruits (~1.00), without great variations between treatments. It is concluded that the C2T1 oranges were able to be marketed for a longer period due to the lower mass loss and greater maintenance of the skin color between treatments.

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Author Biographies

Sheyla Maria Barreto Amaral

Mestra em Tecnologia de Alimentos (PGTA) do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará - Campus Limoeiro do Norte - IFCE - Brasil.

Raimundo Alves da Costa Júnior

Discente do Curso Técnico Integrado em Química do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará, Campus Limoeiro do Norte, Brasil.

Márcia Roberta Freitas Cavalcante

Discente da Graduação em Tecnologia em Alimentos do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará Campus Limoeiro do Norte - IFCE - Brasil.

Maria Jaíne Bessa

Discente da Graduação em Tecnologia em Alimentos do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará - Campus Limoeiro do Norte - IFCE - Brasil.

Marjorie Beatriz Vidal Maia

Discente da Graduação em Tecnologia em Alimentos do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará - Campus Limoeiro do Norte - IFCE - Brasil.

Francisca Nayara Ferreira de Freitas

Discente da Graduação em Tecnologia em Alimentos do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará - Campus Limoeiro do Norte - IFCE - Brasil.

Felipe Sousa da Silva

Mestre em Tecnologia de Alimentos (PGTA) do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnoligia do Ceará - Campus Limoeiro do Norte - IFCE - Brasil.

Marlene Nunes Damaceno

Docente na área de Tecnologia de alimentos do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará  Campus Limoeiro do Norte - IFCE - Brasil

 

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Published

29/07/2022

How to Cite

Amaral, S. M. B., Costa Júnior, R. A. da, Cavalcante, M. R. F., Bessa, M. J., Maia, M. B. V., Freitas, F. N. F. de, … Damaceno, M. N. (2022). PHYSICAL CHARACTERIZATION OF ‘DE RUSSAS’ ORANGE CLONES: AN APPROACH IN A HOUSEHOLD SYSTEM. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 3(7), e371740. https://doi.org/10.47820/recima21.v3i7.1740