AGROECOLOGY AND THE CHALLENGES OF AGRO-FOOD TRANSITIONS IN THE ENVIRONMENTAL CRISIS SCENARIO. A CASE STUDY IN THE THREE SETTLEMENT IN THE RURAL AREA OF ARARAS-SP

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v3i11.2223

Keywords:

Agroecology; Agrifood Systems; Actor-Net; Family farming

Abstract

One of the consequences of the Covid-19 pandemic was the breakdown of the supply chain that deteriorated due to logistical problems, the world fertilizer market, and extreme weather events play an important role in drought and desertification due to erosion and contamination of conventional agricultural procedures. Based on this premise, agroecology that works with methods of space use, with diversified production and use of natural insums that mitigate the environmental impact, in addition to including family workers and a logistics of short commercialization chains, emerges as a viable project that feeds the small property. The theoretical-methodological discussion will use bibliography of the main debates on this issue and the methodology of Latour's actor-network. In this context, this article intends a case study on the reality of a family involving its family agricultural production, agroecological transient management and socioeconomic development in Settlement Três in the rural area of the municipality of Araras, State of São Paulo.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Eduardo Figueiredo

Mestre em Agroecologia e Desenvolvimento Rural pela Universidade Federal de São Carlos - SP

References

ABRAMOVAY, R.; MORELLO, T. F. A democracia na raiz das novas dinâmicas rurais brasileiras. International Conference Dynamics of Rural Transformations in Emerging Economies, April 14‑16, 2010, New Delhi, India.

ALTAFIN, I. G. Sustentabilidade, políticas públicas e agricultura familiar: uma apreciação sobre a trajetória brasileira. 2003. 225 f. Tese (Doutorado) – Centro de Desenvolvimento Sustentável, Universidade de Brasília, Brasília, 2003.

ALTIERI, M.A. Agroecologia: Bases científicas para uma agricultura sustentável. Guaíba: Editora Agropecuária, 2002.

BERNSTEIN, H. A Dinâmica de Classe do Desenvolvimento Agrário na Era da Globalização. Sociologias, [S. l.], v. 13, n. 27, 2011. Disponível em: https://seer.ufrgs.br/index.php/sociologias/article/view/22437. Acesso em: 5 jul. 2022.

BORGES, R.G. Espacialização das prevalências de subnutrição e obesidade em pré-escolares e correlações socioeconômicas. 2005. 126f. (Dissertação Mestrado em Alimentos e Nutrição) – Faculdade de Ciências Farmacêuticas, UNESP, Araraquara, 2005.

BRASIL. Lei nº 11.947, de 16 de junho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar e do Programa Dinheiro Direto na Escola aos alunos da educação básica; altera as Leis nos 10.880, de 9 de junho de 2004, 11.273, de 6 de fevereiro de 2006, 11.507, de 20 de julho de 2007; revoga dispositivos da Medida Provisória no 2.178-36, de 24 de agosto de 2001, e a Lei no 8.913, de 12 de julho de 1994; e dá outras providências. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 17 jun. 2009. Disponível em. Acesso em: 15 de dezembro de 2018.

CAPORAL, Francisco Roberto. Agroecologia: uma nova ciência para apoiar a transição a agriculturas mais sustentáveis. In.: FALEIRO, F. G.; FARIAS NETO, A. L. de (Ed.). Savanas: desafios e estratégias para o equilíbrio entre sociedade, agronegócio e recursos naturais. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2008. cap. 29, p. 895-929.

Coca, E. L. de F., Vinha, J. F. de S. C., & Cleps Junior, J. (2021). Movimentos socioterritoriais, agroecologia e soberania alimentar em Minas Gerais: lutas, resistências e desafios do campesinato. Revista Campo-Território, 16(42 Out.), 117–144. https://doi.org/10.14393/RCT164205

CORBARI, Fábio et al. O regime alimentar corporativo e a resistência desde os mercados alternativos e agroecologia. Revista Fitos, Rio de Janeiro, v. 14, supl., p. 31-41, 2020.

DIAS, G.; AGUIAR, L. PRONAF: Agricultura Familiar Camponesa, Desenvolvimento Territorial Rural e Multifuncionalidade em São João Del-Rei/ MG. 2016. Rev. Geogr. Acadêmica v.10, n.2, 138 - 153p.

FRASER, Nancy; JAEGGI, Rahel. Capitalismo em debate: uma conversa na teoria crítica. Trad. Nathalie Bressiani. São Paulo: Boitempo, 2020. 2018. p. 09-242.

GIL, A. C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 5.ed. São Paulo: Atlas, 1999.

GLIESSMAN, S. R. Agroecologia: Processos Ecológicos em Agricultura Sustentável. Porto Alegre: Ed. Universidade/UFRGS, 2001.

GUANZIROLI, C. E. PRONAF dez anos depois: resultados e perspectivas para o desenvolvimento rural. Revista de Economia e Sociologia Rural, Rio de Janeiro, vol. 45, n. 02, p. 301-328, abr/jun. 2007.

ITESP. Fundação Instituto de Terras do estado de São Paulo. 2018. Disponível em: <http://www.itesp.sp.gov.br/br/info/acoes/assentamentos.aspx> Acesso em: 07 Dez. 2018.

Javid Moosavi, Amir M. Fathollahi-Fard, Maxim A. Dulebenets, Supply chain disruption during the COVID-19 pandemic: Recognizing potential disruption management strategies, International Journal of Disaster Risk Reduction,Volume 75,

Latour, B. (2012). Reagregando o Social. Bauru, SP: EDUSC/ Salvador, BA: EDUFBA

LEITE, S. P. Dinâmicas de terras, expansão do agronegócio e financeirização da agricultura: por uma sociologia das transformações agrárias. Revista Latinoamericana de Estudios Rurales, v. 4, n. 7, p. 1-22, 2018.

MALUF, R. S. Produtos agroalimentares, agricultura multifuncional e desenvolvimento territorial no Brasil. In: MOREIRA, R. J.; COSTA, L. F. C. (Org.). Mundo rural e cultura. Rio de Janeiro: Mauad, 2002. p. 241-261.

Philip McMichael (2014) Historicizing food sovereignty, Journal of Peasant Studies, 41:6, 933-957, DOI: 10.1080/03066150.2013.876999.

Philip McMichael (2016) Commentary: Food regime for thought, The Journal of Peasant Studies, 43:3, 648-670, DOI: 10.1080/03066150.2016.1143816

PLOEG, J. D. O modo de produção camponês. in. SCHNEIDER, S. A diversidade da agricultura familiar. Porto Alegre: UFRGS, 2003.

Santos, Fernando Passos dos e Chalub-Martins, LeilaAgroecologia, consumo sustentável e aprendizado coletivo no Brasil. Educação e Pesquisa [online]. 2012, v. 38, n. 2 [Acessado 5 Julho 2022] , pp. 469-484. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/S1517-97022011005000008>. Epub 21 Out 2011. ISSN 1678-4634. https://doi.org/10.1590/S1517-97022011005000008.

SCHNEIDER, S., CAZELLA, A. & MATTEI, L. Histórico, caracterização e dinâmica recente do PRONAF. In: SCHNEIDER, S. et. al. (Orgs.). Políticas públicas e participação social no Brasil rural. P. Alegre: UFRGS, 2004.

STURION, G. L.; SILVA, M. V.; OMETTO, A. M. H.; FURTUOSO, M. C. O; PIPITONE, M. A. P. Fatores condicionantes da adesão dos alunos ao programa Nacional de Alimentação Escolar no Brasil. Rev. Nutr., Campinas, v.18, n.2, 2005.

VENTURA, M. M. O Estudo de Caso como Modalidade de Pesquisa. Pedagogia médica. 2007. Rev SOCERJ;20(5):383-386p.

YIN, R. K. Estudo de caso: planejamento e métodos/ Robert K. Yin; trad. Daniel Grassi – 2.ed. – Porto Alegre: Bookman, 2001. 320 p.

Published

19/11/2022

How to Cite

Figueiredo, E. (2022). AGROECOLOGY AND THE CHALLENGES OF AGRO-FOOD TRANSITIONS IN THE ENVIRONMENTAL CRISIS SCENARIO. A CASE STUDY IN THE THREE SETTLEMENT IN THE RURAL AREA OF ARARAS-SP. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 3(11), e3112223. https://doi.org/10.47820/recima21.v3i11.2223