ANALYSIS AND PRODUCTION OF MEAD FROM BEER´ AND WHITE WINE´ YEAST

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v3i12.2351

Keywords:

Honey, fermentation, production, analysis, Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces bayanus

Abstract

Mead is one of the oldest alcoholic beverages to be consumed by man, often linked to mythology - when its nickname was divine elixir - it´s the precursor of today's beer. Even with this backhistory, this drink from the fermented honey still proves to be a challenge for mass production, being more found in its handmade version. The presented project had the objective of analyzing and comparing the production of Mead from two species of yeast, Saccharomyces cerevisiae and Saccharomyces bayanus, in addition to analyzing parameters that define the characteristics of the drink. The experiment was carried out in triplicate, for both species, and started with the dilution of honey in water to guarantee the initial 20.4 ºBrix. Subsequently, the yeasts were inserted dry and fermentation began, which required supplementation and aeration to progress. 28 days later, the fermentation process was finished and the analysis of the results began to be performed. The pH and ºBrix were monitored at the start and at the end of the fermentation process, while the total acid and alcohol content were only measured in the final product. It was found that Saccharomyces cerevisiae produced a beer with 0.27% more alcohol. Both presented satisfactory performance and expected analysis data.


Keywords: Honey; fermentation; mead; production; analysis; Saccharomyces cerevisiae; Saccharomyces bayanus.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Thalita Caroline Ferreira de Lima

Universidade de Vassouras

Anna Luiza Pessoa Pereira Ortiz

Universidade de Vassouras

Sandra Regina Alves Confort

Centro Federal de Educação Tecnológica Celso Suckow da Fonseca (Cefet/RJ)

Lígia Marcondes Rodrigues dos Santos

Universidade de Vassouras

References

° CBQ - DETERMINAÇÃO DE ACIDEZ EM SUCOS INDUSTRIALIZADOS COMERCIALIZADO EM SÃO LUÍS/MA. Disponível em: <http://www.abq.org.br/cbq/2014/trabalhos/4/4550-17658.html#:~:text=A%20acidez%20total%20titul%C3%A1vel%20%C3%A9,indicador%20do%20ponto%20de%20viragem.>. Acesso em: 8 nov. 2022.

BARROS, L. Hidromel vira mania graças a filmes e séries como “Game of thrones”. Disponível em: <https://oglobo.globo.com/ela/gastronomia/hidromel-vira-mania-gracas-filmes-series-como-game-of-thrones-18480932>. Acesso em: 27 nov. 2022.

Biotecnologia e a produção de Hidromel - Profissão Biotec. Disponível em: <https://profissaobiotec.com.br/biotecnologia-producao-hidromel/>. Acesso em: 17 jun. 2022.

Calculadora Brix, Densidade e ABV - Fermentando Caos. Disponível em: <https://fermentandocaos.com.br/calculadora-brix-densidade-e-abv/>. Acesso em: 3 nov. 2022.

DE, M. et al. MEL NATURAL: CENÁRIO MUNDIAL E SITUAÇÃO DA PRODUÇÃO NA ÁREA DE ATUAÇÃO DO BNB. [s.l: s.n.]. Disponível em: <https://www.bnb.gov.br/s482-dspace/bitstream/123456789/801/1/2021_CDS_157.pdf>.

Enciclopédia agrícola brasileira: I-M. Disponível em: <https://books.google.com.br/books?id=-VQzU5X7Ta0C&pg=PA467&dq=mel&lr=lang_pt&as_drrb_is=q&as_minm_is=0&as_miny_is=&as_maxm_is=0&as_maxy_is=&as_brr=3&ei=aqgnS8DIOpu-zgTgo5yTCw&client=firefox-a&cd=2&hl=pt-PT#v=onepage&q&f=false>. Acesso em: 8 nov. 2022.

FERRAZ, F. De O. Estudo dos parâmetros fermentativos, características físico-químicas e sensoriais de hidromel. 2015. 129 p. (Tese de Doutorado em Biotecnologia Industrial) – USP – Escola de Engenharia de Lorena, Lorena, 2015.

Hidromel. Disponível em: <http://www.ct.ufpb.br/lba/contents/menu/produtos/hidromel>. Acesso em: 3 nov. 2022.

Kurtzman, C. P., Jack W. Fell, and T. Boekhout. 2011. The yeasts: a taxonomic study..

Microbiologia. [s.l: s.n.]. Disponível em: <https://uab.ufsc.br/biologia/files/2020/08/Microbiologia.pdf>.

MILAGRES, J.; CRISTINA; SILVA. ACOMPANHAMENTO DA FERMENTAÇÃO NA PRODUÇÃO DE HIDROMEL COM UTILIZAÇÃO DE Saccharomyces cerevisiae E Saccharomyces boulardii: FERMENTATION MONITORING IN MEAD PRODUCTION WITH THE USE OF Saccharomyces cerevisiae and Saccharomyces boulardii. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, v. 11, n. 1, p. 22–28, 2021.

Munieweg, F.R., Santa Catarina, G.D.F.S., Soares, G.M., Pinheiro, F.C., Brasil, C.C.B. & Nespolo, C.R. (2015). Produção do hidromel como alternativa de renda para apicultores do município de Itaqui, RS. In Anais do 5º Simpósio de Segurança Alimentar, Bento Gonçalves, Brasil.

MUÑOZ, O. et al. Contenido de flavonoides y compuestos fenólicos de mieles chilenas e índice antioxidante. Química Nova, v. 30, n. 4, p. 848–851, ago. 2007.

NAVRATIL, M.; STURDIK, E.; GEMEINER, P. Batch and continuous mead production with pectate immobilised, ethanol-tolerant yeast. Biotechnology Letters, v.12, p.977-982, Jun 2001.

NGUYEN, H.-V. et al. Deciphering the Hybridisation History Leading to the Lager Lineage Based on the Mosaic Genomes of Saccharomyces bayanus Strains NBRC1948 and CBS380T. PLoS ONE, v. 6, n. 10, p. e25821, 5 out. 2011.

PAULO, J.; MILESKI, F.; DE MESTRADO, D. UNIVERSIDADE TECNOLÓGICA FEDERAL DO PARANÁ MESTRADO PROFISSIONAL EM TECNOLOGIA DE ALIMENTOS PRODUÇÃO E CARACTERIZAÇÃO DE HIDROMEL UTILIZANDO DIFERENTES CEPAS DE LEVEDURAS Saccharomyces. [s.l: s.n.]. Disponível em: <https://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/bitstream/1/1901/1/LD_PPGTAL_M_Mileski%2C%20Jo%C3%A3o%20Paulo%20Fernando_2016.pdf>.

Pelczar Jr, MJ, Chan, ECS e Krieg, NR. Microbiologia, vol. II, 2a edição - São Paulo: Makron Books, 1996.

PRODUÇÃO ARTESANAL DE HIDROMEL COMO DIVERSIFICAÇÃO DA PRODUÇÃO APÍCOLA NA FRONTEIRA OESTE, RS - PDF Download grátis. Disponível em: <https://docplayer.com.br/62220385-Producao-artesanal-de-hidromel-como-diversificacao-da-producao-apicola-na-fronteira-oeste-rs.html>. Acesso em: 3 nov. 2022.

Pure and Mixed Genetic Lines of Saccharomyces bayanus and Saccharomyces pastorianus and Their Contribution to the Lager Brewing Strain Genome | Applied and Environmental Microbiology. Disponível em: <https://journals.asm.org/doi/10.1128/aem.02769-05>. Acesso em: 27 nov. 2022.

QUEIROZ, J. C.; RAMOS, D. de F.; ALVES. A. S. S.; RODRIGUES, J. S. L.; SOUZA, J. W. de L. Produção de hidromel de forma artesanal e avaliação dos parâmetros durante o processo fermentativo. Saúde e Ciência On line. v. 3. p. 321-329, 2014.

Vista do PRODUÇÃO DE HIDROMEL DE FORMA ARTESANAL E AVALIAÇÃO DOS PARÂMETROS DURANTE O PROCESSO FERMENTATIVO. Disponível em: <https://rsc.revistas.ufcg.edu.br/index.php/rsc/article/view/337/332>. Acesso em: 3 nov. 2022.

ZENEBON, O.; PASCUET, N. S.; TIGLEA, P. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, p. 1020, 2008

Published

07/12/2022

How to Cite

Ferreira de Lima, T. C., Pessoa Pereira Ortiz, A. L., Regina Alves Confort, S. ., & Marcondes Rodrigues dos Santos, L. . (2022). ANALYSIS AND PRODUCTION OF MEAD FROM BEER´ AND WHITE WINE´ YEAST. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 3(12), e3122351. https://doi.org/10.47820/recima21.v3i12.2351