INFLUENCE OF MEDICINAL AND HERBAL PLANTS DURING THE COVID-19 PANDEMIC

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i2.2643

Keywords:

Medicinal plants. Phytotherapy. Covid-19.

Abstract

Coronavirus-2019, known as (COVID-19), is a respiratory illness caused by the SARS-CoV-2 virus. Humans did not have protective immunity to the new SARS-CoV-2 coronavirus, which made the population opt for various means of preventing and treating the disease, the most common being the use of medicinal plants and herbal medicines. To verify the influence of medicinal plants and herbal medicines during the COVID-19 pandemic. An integrative review was performed. The search for articles was carried out in the PubMed, Scielo, Lilacs databases, using the descriptors in Portuguese and English: “Medicinal Plants”, “Phytotherapy” and “Covid-19'”; “Medicinal Plants”, “Phytotherapics” and “Covid-19'” united with the Boolean operator “AND". Access to the databases was carried out from September to October 2022. 185 articles were found and after applying the Inclusion criteria left 6 articles. It was noticed that during the COVID-19 pandemic, it was detected that people reduced the consumption of medicinal plants, while 60.6% maintained and 27.0% increased consumption in this period. While for herbal products, there was a decrease of 16.4%, maintenance of 61.7% and an increase in use by 21.9%.The increase in use may be related to the need to keep the immune system healthy, in order to avoid contamination by the virus of SARS-COV 2.

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Author Biographies

Jerônimo Gregório da Silva Neto, Faculdade Estácio Teresina

Faculdade Estácio Teresina.

Maria do Socorro Lopes Fernandes, Faculdade Estácio

Estudante de Nutrição pela Faculdade Estácio Teresina.

Francisco Vinicius Teles Rocha, Universidade Federal do Piauí

Acadêmico de Medicina da Universidade Federal do Piauí e Acadêmico de Nutrição da Universidade Estácio de Sá.

Mirelly Suenha de Araújo Costa Santos, Faculdade Estácio Teresina

Nutricionista - Faculdade Estácio Teresina .

Ana Lourdes dos Reis Silva, Faculdade Estácio Teresina

Estudante de Nutrição pela Faculdade Estácio Teresina.

Maria do Desterro Claudino Rodrigues, Faculdade Estácio Teresina

Estudante de Nutrição pela Faculdade Estácio Teresina.

José Augusto Freitas Santos, Faculdade Estácio Teresina

Estudante de Nutrição pela Faculdade Estácio Teresina.

Luana da Conceição Marques, Faculdade Estácio de Teresina

Estudante de Nutrição Pela Faculdade Estácio Teresina.  Pesquisadora Bolsista do Programa Institucional de Bolsas de Iniciação Científica (PIBIC).

Naisa Marta Sousa da Costa Oliveira, Faculdade Estácio Teresina

Estudante de Nutrição pela Faculdade Estácio Teresina.

Alane de França Rocha, Faculdade Estácio Teresina

Estudante de Nutrição pela Faculdade Estácio Teresina.

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Published

04/02/2023

How to Cite

da Silva Neto, J. G. ., Lopes Fernandes, M. do S. ., Teles Rocha, F. V. ., de Araújo Costa Santos, M. S. ., dos Reis Silva, A. L. ., Claudino Rodrigues, M. do D. ., … de França Rocha, A. . (2023). INFLUENCE OF MEDICINAL AND HERBAL PLANTS DURING THE COVID-19 PANDEMIC . RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(2), e422643. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i2.2643