EVALUATION OF PHYSICAL, CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL PARAMETERS OF Curcuma Longa L. SOLD IN FAIR MARKETS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i6.3293

Keywords:

known as saffron of the earth, Curcuma

Abstract

Popularly known as saffron of the earth, Curcuma longa L. is a vegetable of Asian origin and has antitumor, anti-inflammatory and antioxidant properties, and consists mainly of an active called curcumin. The saffron of the earth is well regarded by the population, above all, for its culinary properties. However, this spice is subject to fraud and contamination. In this sense, the objective of this research was to evaluate the physical-chemical and microbiological parameters of Curcuma longa L. sold in street markets and to identify the presence of total coliforms and fecal coliforms in the samples, using the Most Probable Number (MPN) technique; analyze the existence of Escherichia coli and others, present in several samples; determine the presence of inorganic compounds, through pH and humidity; with that, the results of this research contributed to evaluate the quality of curcurma longa L. for consumption. From the analyzes of the sowings, it was possible to verify a microbiological contamination in 75% (n=4) samples, in relation to the pH, it is observed that the results did not present a significant variation between the samples indicating low acidity. The percentage of humidity of the samples indicates little presence of water with a variation of 2.10% to 6.80% of humidity. Therefore, due to the high level of contamination found in the samples under study, it is necessary to guarantee the quality control of saffron sold in street markets, reinforcing the importance of this study, serving as references for future research.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Êmilly Almeida Soares

Acadêmica do Curso de Farmácia da Faculdade Independente do Nordeste.

Lizandra Vitoria Macedo

Acadêmica do Curso de Farmácia da Faculdade Independente do Nordeste.

Fernanda Santos Portela

Pós-graduada em Análises Clínicas e Toxicológicas.

Aline Teixeira Amorim

Doutora em Ciências (Microbiologia) pelo Instituto de Ciências Biomédicas da Universidade de São Paulo.

Rafaela Meira Silva

Farmacêutica.

Tatielle Pereira Silva

Doutora em Química e Biotecnologia pela Universidade Federal de Alagoas.

References

ALONSO, J. Curcuma. In: ALONSO, J. Tratado de Fitofarmácos e Nutracêuticos. São Paulo: A C Farmacêutica, 2016. p. 364 – 373.

ÁLVARES, VIRGÍNIA DE SOUZA et al. Efeito de diferentes concentrações de corante natural de açafrão-da-terra na composição da farinha de mandioca artesanal. Revista Caatinga, v. 28, n. 1, p. 256-262, 2015.

ARAUJO, Alexandro Moura; RIBEIRO, Eduardo Magalhães. Feiras, feirantes e abastecimento: uma revisão da bibliografia brasileira sobre comercialização nas feiras livres. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 26, n. 3, p. 561-583, 2018.

BORGES, Juliana et al. Ação Antioxidante da curcumina (curcuma longa l.) na injúria de isquemia e reperfusão tecidual. Enciclopédia Biosfera, v. 16, n. 29, 2019.

BRASIL. RDC Nº 10, de 9 de março de 2010. Dispõe sobre a notificação de drogas vegetais junto à Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA) e dá outras providências, 2010.

BRASIL, Ministério da Saúde. Informações Sistematizadas da Relação Nacional de Plantas Medicinais de Interesse ao SUS. Brasil - DF, 2020.

CARNEIRO, Josiane Aparecida; MACEDO, Darla Silvério. Cúrcuma: princípios ativos e seus benefícios para a saúde. RBONE-Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento, v. 14, n. 87, p. 632-640, 2020.

CORREIA, Ana Margarida Neves. Fraude Alimentar: fatores de risco e medidas de controle e prevenção. 2018. Tese de Doutorado.

CORREA, Kamila Leal et al. Estudo físico-químico e quimiométrico de chá de gengibre (Zingiber officinale). Processos Químicos e Biotecnológicos Volume 6, p. 11, 2020.

DE SALES MÉLO, Mayanny Celly et al. Análise de adulteração da Cúrcuma longa L. em pó comercializado em Campina Grande–PB e Pocinhos-PB. Pesquisa, Sociedade e Desenvolvimento , v. 10, n. 7, pág. e11010716233-e11010716233, 2021.

DE SOUSA RODRIGUES, Alexsandra et al. Efeitos benéficos do uso da curcuma longa l., no tratamento oncológico: Uma revisão. Brazilian Journal of Health Review, v. 3, n. 3, p. 6579-6591, 2020.

DE SENA, Ana Paula Santos et al. Prospecção do açafrão-da-terra em pó comercializado em Cruzeiro do Sul. 2022.

DA SILVA LAIA, Laise Ribeiro et al. Análise microbiológica de tempero elaborado a base de alho e pimenta, 2018.

DE OLIVEIRA, Drielly ETB et al. CURCUMINA COMO INDICADOR NATURAL DE PH: UMA ABORDAGEM TEÓRICA-EXPERIMENTAL PARA O ENSINO DE QUÍMICA. Química Nova , v. 44, p. 217-223, 2021. See More

GIL, Antonio C. Como Elaborar Projetos de Pesquisa . [Digite o Local da Editora]: Grupo GEN, 2022. E-book. ISBN 9786559771653. Disponível em: https://integrada.minhabiblioteca.com.br/#/books/9786559771653/.

GOMES, Flávia Ronato et al. Estudo da estabilidade microbiológica e físico-química em amostras de sopas desidratadas. Pesquisa, Sociedade e Desenvolvimento , v. 11, n. 12, pág. e373111234566-e373111234566, 2022.

KRUGER, Roberta Letícia; GARBIN, Luciano; TIUMAN, Tatiana Shioji. Avaliação da qualidade de plantas medicinais distribuídas por uma unidade de saúde de um município do interior do Paraná. RECEN-Revista Ciências Exatas e Naturais, v. 15, n. 1, p. 77-94, 2013.

LÓPEZ, Martha Villar et al. Caracterización de las actividades de medicina complementaria en pacientes de EsSalud-Perú. 2010-2014. Rev Peru Med Integr, v. 1, n. 1, p. 5-12, 2016.

LUZZI, Daiana Simone et al. Produtividade de açafrão-da-terra (Curcuma longa L.) submetida a densidades de plantio com diferentes tipos de rizomas. Unoesc & Ciência-ACET, v. 10, n. 1, p. 51-58, 2019.

LUTZ, Instituto Adolfo. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. São Paulo: ANVISA, 2008.

MATOS, Amanda Rayana Gomes; SILVA, Nathália Prates. Teor de água em grãos de milho armazenados em diferentes ambientes e embalagens. 2019.

MÉLO, MC de S.; RODRIGUES, P. de L. .; SILVA, VC de M.; VILAR, MS de A.; VILAR, D. de A. . Análise de adulteração do pó de Curcuma longa L. comercializado em Campina Grande – PB e Pocinhos-PB. Pesquisa, Sociedade e Desenvolvimento , [S. l.] , v. 10, n. 7, pág. e11010716233, 2021. DOI: 10.33448/rsd-v10i7.16233. Disponível em: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/16233.

PALET, Joana Sanches Cordon. Alterações físico-químicas e microbiológicas num produto à base de tomate embalado em Doypack, ao longo do tempo de prateleira. 2012. Tese de Doutorado. Faculdade de Ciências e Tecnologia. Disponível em: https://run.unl.pt/handle/10362/9122

PINTO, Uelinton Manoel; LANDGRAF, Mariza; FRANCO, Bernadette Dora Gombossy de Melo. Deterioração microbiana dos alimentos. Microbiologia e higiene de alimentos: Teoria e prática, 2019.

SILVA, Neusely da; JUNQUEIRA, Valéria C. A.; SILVEIRA, Neliane F. de A.; AL, et. Manual de metodos de analise microbiologica de alimentos e agua . [Digite o Local da Editora]: Editora Blucher, 2017. E-book. ISBN 9788521212263. Disponível em: https://integrada.minhabiblioteca.com.br/#/books/9788521212263/. Acesso em: 03 abr. 2023.

SILVA, Rafaela Meira e cols. Determinação dos parâmetros microbiológicos, físicos-químicos e parasitológicos da água de bebedouros presentes em uma unidade hospitalar do Sudoeste da Bahia. Pesquisa, Sociedade e Desenvolvimento , v. 11, n. 8, pág. e10911830673-e10911830673, 2022.

SILVA, Jéssica Alane Silvano de Lima. Desidratação de ervas condimentares: análise do processo de secagem. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso.

OLIVEIRA, Juliana Ormond et al. Análise microbiológica de especiarias desidratadas comercializadas em feiras livres de Cuiabá, Mato Grosso. J. Health NPEPS, p. 365-379, 2017.

VERANO, Thiago de Carvalho; FIGUEIREDO, Reginaldo Santana; MEDINA, Gabriel da Silva. Agricultores familiares em canais curtos de comercialização: uma análise quantitativa das feiras municipais. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 59, 2021.

Published

07/06/2023

How to Cite

Almeida Soares, Êmilly, Vitoria Macedo, L., Santos Portela, F., Teixeira Amorim, A., Meira Silva, R., & Pereira Silva, T. (2023). EVALUATION OF PHYSICAL, CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL PARAMETERS OF Curcuma Longa L. SOLD IN FAIR MARKETS. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(6), e463293. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i6.3293