EVALUATION OF THE LEVEL OF KNOWLEDGE OF FOOD HYGIENE AND SAFETY OF FOOD HANDLERS AT THREE HOTELS IN NATAL/RN

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i7.3645

Keywords:

food handlers; food security; knowledge; training.

Abstract

Hygiene and food safety in a company that produces food aims to guarantee an adequate hygienic-sanitary condition of the products produced, without offering risks to the health of the consumer, under conditions foreseen by the current legislation. Food contamination during handling is a fact when hygienic-sanitary measures are not adopted and environmental conditions are unsatisfactory for handling. Objective: Evaluate the level of knowledge in Hygiene and Food Safety of food handlers from the Rifóles hotel group in Natal/RN to support training actions with the aim of guaranteeing safe food for guests. Methodology: this is a descriptive, cross-sectional study conducted in 3 hotels of the Rifóles group: Vogal, Rifóles and Pontalmar. The Knowledge of Hygiene and Food Safety of 30 food handlers was evaluated through interviews with the application of a structured questionnaire composed of 30 questions. Results: The results indicated that most handlers 73% are men, and 63.3% of the total were between 20 and 35 years old. In the knowledge assessment, it was observed that the average value of correct answers was 78.22%, demonstrating that the level of knowledge of the handlers interviewed, in general, is adequate. Conclusion: the information obtained in this study allowed evaluating the training of food handlers in the hotel chain, suggesting the need to implement new approaches that act differently in hygiene and food safety and value the change in behavior itself. 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Jeise Lopes de Araújo

Nutritionist, bachelor's degree in nutrition from the Federal University of Rio Grande do Norte (2012), postgraduate degree in Sports Nutrition from Potiguar University (2018), postgraduate student in Food Science and Technology from IFRN (2023).

Kátia Regina Souza

Professora, graduação em engenharia quimica pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte, graduação em Formação Pedagógica de Docentes para a Educação Profissional pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte, mestrado em Engenharia Química pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte e doutorado em Engenharia Química pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte.

References

AKABANDA, F.; HLORTSI, E. H.; OWUSU-KWARTENG, J. Food safety knowledge, attitudes and practices of institutional food-handlers in Ghana. BMC Public Health, 2017. Disponível em: < Food safety knowledge, attitudes and practices of institutional food-handlers in Ghana | BMC Public Health | Full Text (biomedcentral.com)> Acesso em: 22 jun. 2023.

BOAVENTURA, Luara Thabata Alves; FRADES, Liliane Pereira; WEBER, Márcia Lopes; PINTO, Bruna Oliveira Silva. CONHECIMENTO DE MANIPULADORES DE ALIMENTOS SOBRE HIGIENE PESSOAL E BOAS PRÁTICAS NA PRODUÇÃO DE ALIMENTOS. Rev. Univap, v. 23, n. 43, dez. 2017. Disponível em: Vista do CONHECIMENTO DE MANIPULADORES DE ALIMENTOS SOBRE HIGIENE PESSOAL E BOAS PRÁTICAS NA PRODUÇÃO DE ALIMENTOS (univap.br)> Acesso em: 19 jun. 2023.

BRASIL, Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Cartilha sobre boas práticas para serviços de alimentação. Resolução-RDC nº 216/2004. Disponível em: http://www.anvisa.gov.br/divulga/ public/alimentos/cartilha_GICRA_final.pdf. Acesso em: 04 dez 2022.

JORGE, M. N.; COSTA, N. C.; SOUZA, T. R. A.; LEITE, R. F. M. Fatores relacionados aos conhecimentos de manipuladores de alimentos sobre boas práticas de manipulação em estabelecimentos comerciais. Rev. Nutrir Gerais, Ipatinga, v. 7, n. 12, p. 1015-1029, 2013. Disponível em:< fatores relacionados aos conhecimentos de manipuladores de alimentos - Tc I - Trabalho de Curso (passeidireto.com)> Acesso em: 18 jun. 2023.

KIRCHHEIM, Alana Soeiro; GARCIA, Juceli Aleixo; BARATTO, Indiomara. AVALIAÇÃO DOS MANIPULADORES EM RELAÇÃO ÀS BOAS PRÁTICAS DE MANIPULAÇÃO DE ALIMENTOS E ELABORAÇÃO DE UM GUIA PRÁTICO EM UMA UAN NA CIDADE DE PATO BRANCO-PR. Rev. Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. v. 15. n. 97. p.1066-1069. Nov./Dez. 2021. Disponível em:< Vista do Avaliação dos manipuladores em relação às boas práticas de manipulação de alimentos e elaboração de um guia prático em uma UAN na cidade de Pato Branco-PR (rbone.com.br)> Acesso em: 18 jun. 2023.

MEDEIROS, Maria das Graças Gomes de Azevedo; CARVALHO, Rosa; FRANCO. Robson Maia. Percepção sobre a higiene dos manipuladores de alimentos e perfil microbiológico em restaurante universitário. Rev. Ciênc. saúde colet. v. 22, n. 2, fev., 2017. Disponível em:< SciELO - Brasil - Percepção sobre a higiene dos manipuladores de alimentos e perfil microbiológico em restaurante universitário Percepção sobre a higiene dos manipuladores de alimentos e perfil microbiológico em restaurante universitário> Acesso em: 19 jan. 2023.

MORALES, Talita São Pedro; VIEIRA, Vivian Breglia Rosa. CONHECIMENTO DOS MANIPULADORES DE ALIMENTOS SOBRE BOAS PRÁTICAS DE MANIPULAÇÃO. v. 1 n. 1 (2019). Disponível em: < CONHECIMENTO DOS MANIPULADORES DE ALIMENTOS SOBRE BOAS PRÁTICAS DE MANIPULAÇÃO | Revista Científica Unilago>.

NETO, Adelino da Cunha; ROSA, Odívia Oliveira. Determinação de microrganismos indicadores de condições higiênicas sanitárias nas mãos de manipuladores de alimentos. Rev. Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, v. 08, n. 01: p. 1251-1261, 2014. Disponível em: < Determinação de microrganismos indicadores de condições higiênicas sanitárias nas mãos de manipuladores de alimentos | Cunha Neto | Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial (utfpr.edu.br). Acesso em: 20 jan. 2023.

PITTELKOW, Adriana; BITELLO, Adriana Regina. A HIGIENIZAÇÃO DE MANIPULADORES DE UMA UNIDADE DE ALIMENTAÇÃO E NUTRIÇÃO (UAN). Rev. Destaques acadêmicos, vol. 6, n. 3, 2014 - ccbs/univates. Disponível em: < A HIGIENIZAÇÃO DE MANIPULADORES DE UMA UNIDADE DE ALIMENTAÇÃO E NUTRIÇÃO (UAN) | Pittelkow | Revista Destaques Acadêmicos (univates.br)> Acesso em: 18 jun. 2023.

SANTOS, Itana Guimarães Prates; BEZERRA, Vanessa Morais. Segurança de alimentos em cozinhas escolares do município de Vitória da Conquista, Bahia. Rev. Baiana de Saúde Pública, v. 39, n.02, p.205-224, 2015. Disponível em: < Vista do SEGURANÇA DE ALIMENTOS EM COZINHAS ESCOLARES DO MUNICÍPIO DE VITÓRIA DA CONQUISTA – BA (sesab.ba.gov.br)> Acesso em 19 jan. 2023.

SOARES, Lilian Santos. Segurança dos Alimentos: avaliação do nível de conhecimento, atitudes e práticas dos manipuladores de alimentos na rede municipal de ensino de Camaçari-BA. Dissertação apresentada ao Curso de PósGraduação em Alimentos, Nutrição e Saúde, da Escola de Nutrição da Universidade Federal da Bahia como requisito final para obtenção do título de Mestre, 2011. Disponível em: < Dissertação Lilian Santos Soares (ufba.br)> Acesso em: 20 jun. 2023.

Published

18/07/2023

How to Cite

Lopes de Araújo, J., & Regina Souza, K. (2023). EVALUATION OF THE LEVEL OF KNOWLEDGE OF FOOD HYGIENE AND SAFETY OF FOOD HANDLERS AT THREE HOTELS IN NATAL/RN. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(7), e473645. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i7.3645