CHALLENGES IN THE COMMERCIALIZATION OF PRODUCTS FROM FAMILY FARMING FOR THE NATIONAL SCHOOL FEEDING PROGRAMME

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v2i8.657

Keywords:

School feeding, Public policies, Food and nutrition security

Abstract

This study analyzed the challenges faced by responsible agents of the National School Feeding Programme (PNAE) in the commercialization of products from family farming in Piauí territories. Cross-sectional study that includes fifteen counties that integrate the regions of Serra da Capivara and Vale do Sambito. The choice of counties was based on purchase percentages between the years 2017 to 2018. The data collection was made through interviews with managers and/or nutritionists, Secretary of Agriculture and farmers. The data were typed in Microsoft Office Excel spreadsheet and analyzed in statistics software package called Stata version 1.2. The analysis between territories and independent variables were evaluated by Pearson’s Chi-square test (x²) and Exact Fisher’s test. The articulation between responsible agents, the schedule execution of the delivery products and elaboration of the sale projects by the farmers were highlighted as the main difficulties faced by managers and/or nutritionists. It was identified that managers know about the local production but they consider it as insufficient and with a few variety of products at all. Farmers highlighted some problems with operation of Municipal Inspection Seal, absence of Law and/or Decree in most of counties in addition to low productivity or irregularities in the offer of products, bureaucracy as well and lack of informations to join the programme. It is necessary a joint operation between responsible agents and execution of intersectorial actions to offer the demand for products that favor the scope of PNAE objectives.

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Author Biographies

Elizabete Maciel de Sousa Cardoso, CECANE-UFPI

Nutricionista, Especialista em Alimentação e Nutrição na Atenção Básica e em Saúde, Atividade Física e Nutrição. Agente PNAE do Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição Escolar (CECANE/UFPI).

Cecília Maria Resende Gonçalves de Carvalho

Nutricionista, Doutora em Ciência da Nutrição, Professora Titular da UFPI/Departamento de Nutrição, Subcoordenadora do Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição Escolar-CECANE-UFPI, Tutora do Programa de Educação Tutorial/UFPI. 

Elaine Carvalho de Morais, CECANE - UFPI

Nutricionista, Mestra em Ciência e Tecnologia de Alimentos. Agente PNAE do Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição Escolar - CECANE/UFPI.

Mickael de Paiva Sousa, Universidade Federal do Piauí

Nutricionista, Mestrando em Alimentos e Nutrição – Programa de Pós-graduação em Alimentos e Nutrição/Universidade Federal do Piauí.

Suzana Maria Rebêlo Sampaio da Paz

Nutricionista, Doutora e Mestre em Nutrição em Saúde Pública. Professora convidada do Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição – UFPI.

Marize Melo dos Santos, Universidade Federal do Piauí

Nutricionista, Mestre em Nutrição em Saúde Pública, Doutora em Nutrição. Professora Titular da UFPI/Departamento de Nutrição, Coordenadora de Gestão do Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição Escolar-CECANE-UFPI.

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Published

25/09/2021

How to Cite

Maciel de Sousa Cardoso, E., Resende Gonçalves de Carvalho, C. M., Morais, E. C. de, Sousa, M. de P., Rebêlo Sampaio da Paz, S. M. ., & Santos, M. M. dos . (2021). CHALLENGES IN THE COMMERCIALIZATION OF PRODUCTS FROM FAMILY FARMING FOR THE NATIONAL SCHOOL FEEDING PROGRAMME . RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 2(8), e28657. https://doi.org/10.47820/recima21.v2i8.657