IMPORTANCE OF THE NUTRITION SITE IN FOOD AND NUTRITIONAL EDUCATION ACTIONS AT SCHOOL

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i4.3030

Keywords:

Nutritionist. Fodd and nutrition education. School.

Abstract

The objective of this study was to verify through an integrative review of the literature, what is the importance of the nutritionist in actions of food and nutrition education in the school environment. For this, an integrative review was carried out with a search of the articles carried out in the databases Scielo, Lilacs, through the descriptors in the Portuguese and English languages: "Nutritionist", "Food and nutrition education" and "school", "Nutritionist'', "Fodd and nutrition education" AND "School", united with the Boolean operator "AND". Access to the databases was made in the period of January 2023. A total of 46 articles were found and after applying the inclusion criteria, 6 articles remained. From the analysis of the articles, it was perceived that the performance of the nutritionist for the promotion of healthy eating practices is based on providing interventions aimed at changing eating habits. The Nutritionist presents himself as an efficient communicator about food and nutrition in the school environment, capable of generating the modification of eating behaviors. However, it was seen that the workload is inconsistent with the scheduled activities, with an unsatisfactory number of professionals in relation to what is recommended by the legislation, causing extensive demand and difficulties in working with educators.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Jerônimo Gregório da Silva Neto

    Nutricionista do Programa Nacional da Alimentação Escolar (PNAE) pela Secretaria Municipal de Educação de Rio Verde (GO). Residente do programa Residência Multiprofissional  (CTS) da Universidade de Brasília (UnB). Pós-graduado em Nutrição Clínica Hospitalar e Ambulatorial e em Gestão de Unidades de Alimentação e Nutrição. 

  • Sara Kaline Carvalho Carneiro Cavalcante

    Nutricionista - Faculdade Estácio Teresina.

  • Angélica Cardoso de Brito

    Nutricionista e Pedagoga. Pós-graduada em Controle de Qualidade e Gerenciamento da Produção de Alimentos pela Fanut-UFG. Pós-graduanda em Nutrição com Ênfase em Alimentação Escolar e em Gestão Escolar pela Faveni. 

  • Alane de França Rocha

    Estudante de Nutrição da Faculdade Estácio Teresina-Pi.

  • Naisa Marta Sousa da Costa Oliveira

    Estudante de Nutrição da Faculdade Estácio Teresina- Pi.

  • Maria do Desterro Claudino Rodrigues

    Estudante de nutrição na Faculdade Estácio Teresina, cursando o 5º período. Pesquisadora voluntaria do Programa Institucional de Bolsas de Iniciação Cientifica. membro voluntario do Grupo de pesquisa em Nutrição e Saúde(GPNS). Membro da liga acadêmica nutrição comportamental.

  • Ana Lourdes dos Reis Silva

    Faculdade Estácio Teresina.

  • Luana da Conceição Marques

    Graduanda no curso de Bacharelato em Nutrição da Faculdade Estácio de Teresina. Pesquisadora Bolsista do Programa Institucional de Bolsas de Iniciação Científica(PIBIC). Integrante do Grupo de Pesquisa Nutrição e Saúde (GPNS) da Faculdade Estácio Teresina. Diretora de Ensino da Liga Acadêmica de Nutrição Comportamental(LANC) da Faculdade Estácio de Teresina.

  • José Augusto Freitas Santos

    Estudante de Nutrição da Faculdade Estácio Teresina- Pi.

References

ALMEIDA, Géssica Mercia et al., EDUCAÇÃO ALIMENTAR E NUTRICIONAL NO EXERCÍCIO PROFISSIONAL DO NUTRICIONISTA ATUANTE NO PROGRAMA NACIONAL DE ALIMENTAÇÃO ESCOLAR: um panorama brasileiro. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde, [S.L.], v. 13, n. 4, p. 851-873, 29 dez. 2018. Universidade de Estado do Rio de Janeiro.

BACKES, Vanessa et al. Intervenções de educação alimentar e nutricional em pré-escolares de uma EMEI no município de Maratá, RS. Saúde e Desenvolvimento Humano, [S.L.], v. 9, n. 2, p. 1-6, 2 jul. 2021. Centro Universitario La Salle - UNILASALLE.

CARVALHO, Karla Patrício et al. Perfil de atuação do nutricionista responsável técnico pelo programa nacional de alimentação escolar em Municípios do Estado De Minas Gerais / Profile of the nutritionist responsible for the national school feeding program in Municipalities of the State of Minas Gerais. Brazilian Journal Of Health Review, [S.L.], v. 3, n. 6, p. 19875-19893, 2020.

FARIA, Rita; SOUSA, Bruno. A educação em meio escolar e a figura do nutricionista escolar. Acta Portuguesa de Nutrição, [S.L.], v. 20, p. 20-25, 31 mar. 2020. Semanal. Portuguese Association of Nutritionists.

GUTIERREZ, Sarah Matos; SALES, José Carlos de. Fatores que desencadeiam a obesidade infantil e a importância do papel do nutricionista em âmbito escolar / Factors that trigger childhood obesity and the importance of the nutritionist's role in the school environment. Brazilian Journal Of Development, [S.L.], v. 7, n. 10, p. 97539-97550, 18 out. 2021. South Florida Publishing LLC.

GALVÃO CM, MENDES KDS, SILVEIRA RCCP. Revisão integrativa: método de revisão para sintetizar as evidências disponíveis na literatura. In: Brevidelli MM, Sertório SCM, eds. Trabalho de conclusão de curso: guia prático para docentes e alunos da área da saúde. São Paulo: Iátria; 2010:105-126.

HENRIQUES, Patrícia et al. Ambiente alimentar do entorno de escolas públicas e privadas: oportunidade ou desafio para alimentação saudável. Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 26, n. 8, p. 3135-3145, 9 ago. 2021. FapUNIFESP (SciELO).

SANTOS, Kelly de Freitas; REIS, Mayra Alves dos; ROMANO, Márcia Christina Caetano. PARENTING PRACTICES AND THE CHILD'S EATING BEHAVIOR. Texto & Contexto - Enfermagem, [S.L.], v. 30, p. 1-12, 14 nov. 2021. FapUNIFESP (SciELO).

SANTOS, Priscila Sousa Oliveira dos; CARVALHO, Vivian Carla Honorato dos Santos de. Percepção dos nutricionistas do Programa Nacional de Alimentação Escolar sobre educação alimentar e nutricional. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde, [S.L.], v. 16, n. 16, p. 1-14, 16 mar. 2021. Universidade de Estado do Rio de Janeiro.

SILVA, Simoni Urbano da et al. As ações de educação alimentar e nutricional e o nutricionista no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar. Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 23, n. 8, p. 2671-2681, ago. 2018. FapUNIFESP (SciELO).

TOMBINI, Paula Koehler. DESAFIOS DA EDUCAÇÃO ALIMENTAR E NUTRICIONAL NO AMBIENTE ESCOLAR: PERSPECTIVA DE NUTRICIONISTAS E EDUCADORESDESAFIOS DA EDUCAÇÃO ALIMENTAR E NUTRICIONAL NO AMBIENTE ESCOLAR: PERSPECTIVA DE NUTRICIONISTAS E EDUCADORES. 2021. 27 f. TCC (Graduação) - Curso de Nutrição, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2021.

Published

15/04/2023

How to Cite

IMPORTANCE OF THE NUTRITION SITE IN FOOD AND NUTRITIONAL EDUCATION ACTIONS AT SCHOOL . (2023). RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(4), e443030. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i4.3030