ASPECTS OF THE PRODUCTION CHAIN OF BUFFALO IN BRAZIL: A REVIEW
DOI:
https://doi.org/10.47820/recima21.v4i10.4188Keywords:
buffalo production chain. buffalo herd. buffaloes in Brazil.Abstract
The objective of this paper is to present a literature review on the current aspects of the production chain of inputs from the buffalo species in Brazil, its challenges and future perspectives. Buffalo farming, due to the high rate of adaptability, rusticity, and ability to cope with adverse conditions, has its place guaranteed in the national cattle industry, producing inputs of meat, milk and its derivatives, being able to face the other species already pre-established in the market. The Production Chain of meat and its derivatives from beef buffalo farming still need logistical structuring for the consolidation of products in the national market. As its products, in the vast majority of the country's businesses, are delivered to the consumer, as of bovine origin, these end up not having their real added value, and thus decharacterizing an entire production system, and weakening the producers in the face of the national market. The Dairy Buffalo Production Chain, on the other hand, has been growing exponentially in recent years. This fact is due to the modernization of dairy buffalo breeding and production systems in the country. However, this scenario only became a reality when the advantages of buffalo milk were attested by breeders and producers of dairy inputs in the country.
Downloads
References
ABCB – ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE CRIADORES DE BÚFALOS <http://www.bufalo.com.br> Acesso em: 15.agost. 2013.
ANDRIGHETTO, C.; JORGE, A. M. Características de Carcaça de Bubalinos, In: ZOOTEC, 2005, Campo Grande, MS. Anais...Mato Grosso do Sul. 2005.
ANDRIGHETTO.C. Cadeia Produtiva do Leite de Búfala - Visão da Universidade, Botucatu,SP, 2011. In: II SIMPÓSIO DA CADEIA PRODUTIVA DA BUBALINOCULTURA, 2011CADEIA PRODUTIVA DA BUBALINOCULTURA, 2011, Botucatu, SP. Anais... Pró-reitoria de Pós-graduação e Pesquisa, 2011. v. 3. 356p. P.154.
ANUALPEC. Anuário da pecuária brasileira. São Paulo, SP: FNP Consultoria/Agros Comunicação,. 2009, 400p.
BARBOSA, C., NOGUEIRA, J.R., MATTOS, J.C.A..,et al. Desempenho de bubalinos da raça Mediterrâneo (leiteiros) para a produção de carne. In: CIENT. FAC. MED. VET. Zootec., São Paulo, v.12, n.2, 1988. p.173-235.
BARUSELLI, P.S, OLIVEIRA J.F.S, MENDES M.L.M, JORGE A.M, Fujii. T, PALAZZO J.P.C. Diagnóstico da bubalinocultura do Vale do Ribeira. Campinas, CATI, 1993. 16p.
BATISTA, H. A .M.; LOURENÇO JUNIOR ,J. B.; DUTRA , S. Suplementação alimentar debubalinos na fase de crescimento com farelo de rama de mandioca. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRA-SILEIRADE ZOOTECNIA. 19., Piracicaba, 1982. Anais... Piracicaba: 1982. p. 179-180.
BERNARDES, O. Bubalinocultura no Brasil: situação e importância econômica. Revista Brasileira de Reprodução Animal,Belo Horizonte, v.31, n.3, p.293-298, 2007. Disponível em:< http://www.scielo.br/scielo>. Acesso em: 17 agost. 2013.
Brasileirade Zootecnia, v.21, n.4, p.691-702, 1993. Disponível em: <http://scholar.google.com.br >.Acesso em: 21 agost. 2013.
Camardelli, M. M. L.; Queiroz, A. C.; Rodrigues, M. T.; Eifert, E. C.; Miranda, E. N.; Almeida, I. C. C. Óleo de soja e própolis na alimentação de cabras leiteiras. Revista Brasileira de zootecnia, v.34 n.2, p. 130. Disponível em: < http://www.scielo.br/scielo >. Acesso em: 02 agost. 2013.
CASTRO, A.C. Avaliação de sistema silvipastoril através do desempenho produtivo de búfalos manejados nas condições climáticas de Belém, Pará.2005. 87f. Dissertação (Mestrado em Ciência Animal) - Curso de Pós-graduação em Ciência Animal, Universidade Federal do Pará.
CHARLES, D.D.; JOHNSON, E.R. Liveweight gains and carcasscomposition of buffalo (Bubalusbubalis) steers on fourfeeding regimes. Australian Journal of Agricultural, v. 45, n. 6, p.201, agost. 1975. Disponível em <http://scholar.google.com.br >.Acesso em: 21 agost. 2013.
Damé, C. F.; Silva, W. P. Observações preliminares sobre a Produção de Leite Bubalino no Rio Grande do Sul. Pelotas, RS: EMBRAPA, 2003.
EMBRAPA – EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA <http://www.embrapa.br/>. Acesso em: 22. Agost. 2013.
EUCLIDES, V.P.B.; MACEDO, M.C.M.; OLIVEIRA, M.P. Avaliação de diferentes
FAO - FAOSTAT AGRICULTURE DATA <http://apps.fao.org/> Acesso em: 13. agos. 2013.
FARIA, M.H. Produção de leite e seus constituintes em diferentes grupos genéticos nos bubalinos (Bubalus bubalis). 1997. 120f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Curso de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Estadual Paulista de Jaboticabal.
FREITAS, M. F : O búfalo: que animal é este?, Conheça melhor o búfalo aprendendo com a experiência de famosos bubalinocultores. Disponivél em: < http://www.africamae.com.br/wp-content/pdf/bufalo.pdf >. Acesso em: 13. agos. 2013.
IBGE – INSTITUTO BRASILEIRO DE GOGRAFIA E ESTATISTICA <http://www.ibge.gov.br>Acesso em: 15. agos. 2013.
JORGE, A. M.; VARGAS, A. D .F.; CERVIERI, R. C. et al. Correlations among carcass traits taken by ultrasound and after slaughter in Mediterranean (Bubalus bubalis) bulls fed in feedlot. In: 7TH WORLD BUFFALO CONGRESS, 2004, Makati, Anais...CONTRIBUTED PAPERS, Makati: International Buffalo Federation, 2004a, v. II, p.199-201.
JORGE, A.M Desempenho em confinamento e características de carcaça em bubalinos, In: BUBALINOS: SANIDADE, REPRODUÇÃO E PRODUÇÃO. Ed. Valquíria Hypólito Barnabé, Jaboticabal: Funep, p.51-67, 1999.
JORGE, A.M.; FONTES, C.A.A.; FREITAS, J.A. de; SOARES, J.E.; RODRIGUES, L.R.R.; QUEIRÓZ, A.C.; RESENDE, F.D. Ganho de peso e de carcaça,consumo e conversão alimentar de bovinos e bubalinos, abatidos em dois estágios de maturidade. Revista Brasileira de Zootecnia., v. 26, n. 4, p. 806-812, 1997. Disponível em <http://scholar.google.com.br > Acesso em: 22.agost. 2013.
LUCHIARI FILHO, A.; ALMEIDA, A.V.L.; ALBAN, L. et al. Etapas do processo de agregação de valor da carne e do couro bovino. In: I SEMINÁRIO NACIONAL SOBRE PRODUÇÃO DE CARNE BOVINA COM QUALIDADE, 2003, São Paulo. Anais... São Paulo. 2003.
LUCHO, F.; KLEOCKNER, J.C; ARALDI, D. Produção de Búfalos para Abate, 2012. In: SEMINÁRIO INTERINSTITUCIONAL DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO DA UNICRUZ, 1., 2010, Cruz Alta, RS. Anais... Cruz Alta: Pró-reitoria de Pós-graduação e Pesquisa, 2010. V.1. 540p. P.305.
MACEDO, M. P.; WECHSLER, F. S.; RAMOS, A. de A.; AMARAL, J.B.; SOUZA, J.C.; RESENDE, F. D.; OLIVEIRA, J. V. Composição físico-química e produção de leite de búfalas da raça Mediterrâneo no oeste do estado de São Paulo. Revista Brasileira de Zootecnia, v.30, n.3, p. 1084-1088, 2001. Disponível em: <http://scholar.google.com.br >. Acesso em: 24 agost. 2013.
MAPA – MINITÉRIO AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO <http://www.agricultura.gov.br/>. Acesso em: 11 agost. 2013.
MATTOS, J. C. A.; GUTMANIS, D. Características da carcaça e da carne de bubalinos (Conferências). In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 27., Campinas, 1990. Anais...Piracicaba:FEALQ, 1990. p. 711-737.
MARCONI, M. A.; LAKATOS, E. V. Técnicas de pesquisa: planejamento e execução de pesquisas, amostragens e técnicas de pesquisa, elaboração e interpretação de dados. 7. ed. São Paulo: Atlas, 2008.
MOREIRA, P., COSTA, A.L., VALENTIN, J.F Comportamento produtivo e reprodutivo de bubalinos mestiços Murrah-Mediterrâneo em pastagem cultivada em terra firme, no Estado do Acre. Rio Branco, 1994. EMBRAPA-CPAF. p.19.
MOTT, G.O. Measuring forage quantity and quality in grazing trials. In: SOUTERN PASTURE AND FORAGE CROP IMPROVEMENT CONFERENCE, 37., 1980, Nashville, Tenesse. Proceedings...Nashvilhe, 1980. p.3-9
MULLER, L.; AGUIRRE, L. F.; FEIJÓ, G. L. D.; PEROBELLI , Z Perform-ance of buffaloes when submitted to three grazing regimens during winter. In: Proceedings IVth World Buffalo Congress. SãoPaulo, Brazil.Vo l2.1994.p.107-109.
NASCIMENTO, C.; MOURA CARVALHO, L.O. Criação de búfalos: alimentação, manejo, melhoramento e instalações. Brasília: EMBRAPA-SPI, 1993. 10p.
NOGUEIRA, J.R. et al. Peso ao nascer e desenvolvimento ponderal de bubalinos das raças Mediterrâneo e Jafarabadi. Nova Odessa Nova Odess, SP, 1989. v.46, n.2, p.193-198 ( Boletim de Indústria Animal).
PATEL, R. S., MISTRY, V.V. 1997. Physicochemical and structural properties of ultrafiltered buffalo milk and milk powder. J. Dairy Sci., 80:812-817.
SENO, L.O. Valores econômicos para as características de produção de leite de búfalos (Bubalus bubalis) no Estado de São Paulo. 2005. 125f. Dissertação (Mestrado em Genética e Melhoramento Animal) – Curso de Pós-graduação em Genética e Melhoramento Anim, Universidade Estadual Paulista de Jaboticabal.
TOLEDO, L.T., TONHATI, H., OLIVEIRA, J.F.S. et al. Produção e composição físico-química do leite de búfalas na região do Vale do Ribeira, Estado de São Paulo. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 35, 1998, Botucatu. Anais...Botucatu: SBZ, 1998 p.282-284.
VALE, W.G. Bubalinos: fisiologia e patologia da repro-dução. Campinas, Fundação Cargill. 1988. 86p.
VALE, W.G. Perspectivas da bubalinocultura no Brasil e na América Latina, Jaboticabal, SP, In: SIMPÓSIO PAULISTA DE BUBALINOCULTURA, 1, 1999,. Anais... Jaboticabal: UNESP/FCAV, 1999. p.1-26 .
VALLE, J.L.E. Características e usos do leite de bubalinos. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRADE ZOOTECNIA, 27., 1990, Campinas, SP. Anais...Campinas: SBZ. 1990. p.739-743.
VASCONCELOS, A.T. Búfalos no Maranhão. São Luís, 2011. 30p.
VAZ, F. N; RESTLE, J.; BRONDANI I. L.; PACHECO, P. S. Estudo da carcaça e da carne de bubalinos Mediterrâneo terminados em confinamento com diferentes fontes de volumoso. Revista Brasileira de Zootecnia, v.32, p.393-404, 2003. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo> . Acesso em: 10 agost. 2013.
VILELA, J.A.; SANTINI, G.A. A cadeia produtiva do leite debúfalas no EDR de Marília (SP) uma análise do segmento de produção leiteira. Campo Grande, MS, 2010. In: 48º CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA E ADMINISTRAÇÃO RURAL (SOBER), Campo Grande, MS, Anais...Campo Gande: Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rura.
Downloads
Published
License
Copyright (c) 2023 RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos/resenhas/TCCs publicados pertecem à revista RECIMA21, e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), permitindo a cópia ou reprodução, desde que cite a fonte e respeite os direitos dos autores e contenham menção aos mesmos nos créditos. Toda e qualquer obra publicada na revista, seu conteúdo é de responsabilidade dos autores, cabendo a RECIMA21 apenas ser o veículo de divulgação, seguindo os padrões nacionais e internacionais de publicação.