PHYSICAL-CHEMICAL CHARACTERIZATION OF UMBUZEIRO FRUITS (Spondias tuberosa) FROM THE CITY OF CAMPO REDONDO- RN
DOI:
https://doi.org/10.47820/recima21.v5i5.5130Keywords:
Anacardiaceae. Quality. Maturation stages.Abstract
The quality of the fruits is attributed to their physical characteristics and their physicochemical composition. It is this intrinsic quality that gives the fruits and the products obtained from them the organoleptic and nutritional quality, responsible for their definitive acceptance in the market. The objective of this study was to analyze the physicochemical quality of umbu (Spondias tuberosa) harvested at different stages of maturation. The fruits were transported to the Federal Institute of Education, Science and Technology of Rio Grande do Norte, Currais Novos campus, sanitized with 200 ppm of active chlorine for surface cleaning and visually classified as: stage 1 (green), stage 2 (whitish), stage 3, 50% (yellow) and stage 4 (totally yellow) considering the color and firmness of the skin. Percentage of peel, pulp and seed, longitudinal and transverse diameter, pH, titratable acidity, soluble solids and ratio were evaluated. Stage 1 fruits had higher fruit mass, greater amount of pulp and larger diameters. Stage 4 fruits (ripe) showed higher levels of soluble solids, lower acidity levels and higher pulp yield, which characterize them as suitable for commercialization.
Downloads
References
ALMEILDA, M. M. B. et al. Compostos bioativos e atividade antioxidante de frutas exóticas frescas do nordeste do Brasil. Food Research International, v. 44, Ed 7, p. 2155-2159, ago. 2011. Disponível em: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996911002109. Acesso em: 12 jun. 2019.
ARAUJO, A. A. de et al. Utilização de Revestimentos para Conservação Pós- Colheita de Umbu. Brasília, DF: Embrapa Semiárido Agricultura, 2009. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATSA-2010/41758/1/OPB2541.pdf. Acesso em: 21 jan. 2021.
BALBINO, E.; MARTINS, G.; MORAIS, S.; ALMEIDA, C. Genome survey and development of 18 microsatellite markers to assess genetic diversity in Spondias tuberosa Arruda Câmara (Anacardiaceae) and cross-amplification in congeneric species. Mol. Biol. Rep., 2019. doi:10.1007/s11033-019-04768-w DOI: https://doi.org/10.1007/s11033-019-04768-w
BARROSO, A. J. R. Desenvolvimento de Mixes de Mangaba e Umbu Elaborados Com Extrato em Pó de Amendoim Despeliculizado. 2017. Dissertação (Mestrado em Engenharia Agrícola) -Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, PB, 2017. Disponível em: http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/bitstream/riufcg/4171/1/ANTONIO%20JACKSON%20RIBEIRO%20BARROSO%20%E2%80%93%20DISSERTA%C3%87%C3%83O%20%28PPGEA%29%202017.pdf. Acesso em: 15 ago. 2019.
BISPO, E. S. Estudos de produtos industrializáveis do umbu (Spondias tuberosa). 1989. 19f. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia) – Centro de ciências agrárias, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 1989.
BOSCO, J.; AGUIAR FILHO, S. P. D.; BARROS, R. V. Banco ativo de germoplasma de cajá no Estado da Paraíba. In: Workshop para curadores de banco de germoplasma de espécies frutíferas. Brasília: Embrapa-Cenargen. p. 80-85. 1999.
CARVALHO, N. M.; NAKAGAWA, J. Semente: Ciencia tecnologia e produção. 4. ed. Jaboticabal: FUNEP, 2000. 588p.
CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Post-harvest of fruits and vegetables: Physiology and handling. Lavras: UFLA, 2005.
COSTA, F. R.; RÊGO, E. R.; RÊGO, M. M.; NEDER, D. G.; SILVA, S. M.; SCHUNEMANN, A. P. P. Análise biométrica de frutos de umbuzeiro do semiárido brasileiro. Bioscience Journal, v. 31, n. 3, p. 682-690, 2015. http://dx.doi.org/10.14393/BJ-v1n3a2015-22844. Acesso em: 21 jan. 2021. DOI: https://doi.org/10.14393/BJ-v31n3a2015-22844
COSTA, L. B. Qualidade pós-colheita dos frutos de umbuzeiro submetidos ao recobrimento de fécula de mandioca e PVC. 2019. Trabalho de conclusão de curso (Graduação em Tecnologia em Alimentos) – IFRN, Currais Novos, RN, 2019.
COSTA, N. P. et al. Caracterização físico-químicas de frutos de umbuzeiro (Spondias tuberosas ARR. CÂM.), colhidos em quatro estádios de maturação. Biosci. J., Uberlândia, v. 20, n. 2, p. 65-71, may/aug. 2004.
DUTRA, F. V. et al. Características físicas e químicas de acessos de umbuzeiros (Spondias tuberosa Arr. Cam). Rev. De Ciências Agrárias, Lisboa, v. 40, n. 4 set. 2017. Disponível em: http://www.scielo.mec.pt/pdf/rca/v40n4/v40n4a15.pdf. Acesso em: 10/11/2023 DOI: https://doi.org/10.19084/RCA17027
FISHER I. H. et al. Doenças e características físicas e químicas pós-colheita em manga. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 30, n. 1, p. 107-116, jan./mar. 2009. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2009v30n1p107
FONSECA, N. et al. Umbu Cajá e Espécies Afins Spondias spp. Procisur, Brasil. [S. l.]: Instituto Interamericano de Cooperação para a Agricultura, 2017. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/123674/1/Cartilha-Umbuzeiro-Nelson-EM-12-05-2015-CB.pdf. Acesso em: 29 out. 2019.
FONSECA, N. Propagação e Plantio do Umbuzeiro (Spondias Tuberosa Arr. cam) para a Agricultura Familiar do Semiárido Baiano. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura Cruz das Almas, BA 2015. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/1010258/1/CartilhaUmbuzeiroNelsonEM12052015CB.pdf
INSTITUTO ADOLFO LUTZ - IAL. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. São Paulo: IAL, 2008. 1020 p. Disponível em: http://www.ial.sp.gov.br/resources/editorinplace/ial/2016_3_19/analisedealimentosial_2008.pdf. Acesso em: 21 maio 2021.
LIMA, E. D. P. A.; LIMA, C. A. A.; ALDRIGUE, M. L.; GONDIM, P. J. S. Caracterização física e química dos frutos de umbu-cajazeira (Spondias spp.) em cinco estádios de maturação, da polpa congelada e néctar. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 24, n. 2, p. 338-343, 2002. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452002000200013
LIMA, F. S. de. Caracterização físico-química e bromatológica da polpa de Spondias sp (Cajarana do Sertão). 2010. 65f. (Dissertação de Mestrado em Ciências Florestais) - Programa de Pós-graduação em Ciências Florestais, Centro de Saúde e Tecnologia Rural, Universidade Federal de Campina Grande, Patos, Paraíba, 2010. Disponível em: http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/1347
LIMA, M. S. S. de. et al. Caracterização de frutos de genótipos selecionados de umbu-cajazeira (Spondias sp.). Interciencia, v. 40, n. 5, p. 311-316. 2015. Disponível em: https://www.interciencia.net/wp-content/uploads/2017/10/311-c-LIMA6.pdf. Acesso em: 23 jan. 2021
LIRA JÚNIOR, J. S.; MUSSER, R. S.; MELO, E. A.; MACIEL, M. I. S.; LEDERMAN, I. E.; SANTOS, V. F. Caracterização física e físico-química de frutos de cajá-umbu (Spondias spp.). Ciências e Tecnologia de Alimentos, v. 25, n. 4, p. 757-761, 2005. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-20612005000400021
MOURA, T. F. et al. Frutos de umbuzeiro armazenados sob atmosfera modificada e ambiente em diferentes estádios de maturação. Rev. Ciênc. Agron., v. 44, n. 4, p. 764-772, out-dez. 2013. DOI: https://doi.org/10.1590/S1806-66902013000400013
NERIS, T. S.; LOSS, R. A.; GUEDES, S. F. Caracterização físico-química da seriguela (Spondias purpurea L.) colheitadas no município de Barra do Bugres/MT em diferentes estágios de maturação. Natural Resources, v. 7, n. 1, p. 9-18, 2017. DOI: https://doi.org/10.6008/SPC2237-9290.2017.001.0002
PEREIRA, L. D. et al. Biofilmes Comestíveis na Conservação Pós-Colheitade Cajá. Viçosa, MG, DEA/UFV. Revista Engenharia na Agricultura, v. 27, n. 4, p. 285-292, 2019. Disponível em: https://periodicos.ufv.br/reveng/article/view/883/pdf. Acesso em: 21 jan. 2021. DOI: https://doi.org/10.13083/reveng.v27i4.883
PINHEIRO, J. M. da S. et al. Caracterização física e química de frutos de umbuzeiro, Congresso Brasileiro de Processamento mínimo e Pós-colheita de frutas, flores e hortaliças. Aracaju, SE: [s. n.], 2015.
PINTO, W. S. et al. Caracterização física, físico-química e química de frutos de genótipos de cajazeiras. Fruticultura Pesq. agropec. Bras., v. 38, 9 set. 2003. Disponivel em: https://doi.org/10.1590/S0100-204X2003000900006 Acesse em: 22 nov. 2023. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-204X2003000900006
POLICARPO, V. M. N.; RESENDE, J.; ENDO, E.; MARCUSSI, B.; CASTRO, F. T.; JORGE, E. C.; BORGES, S. V.; CAVALCANTE, N. B. Aprovechamiento de lapulpa de "umbu" (Spondias tuberosa, Arr. Cam.) verde como alternativa para laproducción de dulcesenmasa. Alimentaria, Madrid, n. 344, p. 75-78, 2003.
SANTOS R. T. S. et al, Avaliação Físico-Química Da Polpa De Umbu Em Diferentes Estádios De Maturação. Portal Embrapa, Petrolina, PE, 2017.
SANTOS, C. A. F. Aspectos botânicos, dispersâo geográfica e potencial de exploraçâo agronômica do umbuzeiro. Petrolina, PE: Embrapa – Semiárido, 2011.
SANTOS, C. M. dos. Qualidade Pós-Colheita de Frutos de Genótipos de Umbuzeiro das Mesorregiões da Borborema e do Agreste da Paraíba. 2018. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Tecnologia de Alimentos) – UFPB, João Pessoa, PB. 2018. Disponível em: https://repositorio.ufpb.br/jspui/bitstream/123456789/15785/1/CMS19092019.pdf. Acesso em: 23 jan. 2021
SANTOS, E. O. C. et al. Importância socioeconômica do beneficiamento do umbu para os municípios de Canudos, Uauá e Curaçá. In: 3° Simpósio brasileiro de captação de água de chuva no semiárido, 2001.
SANTOS, M. B. et al. Caracterização e qualidade de frutos de umbu-cajá (Spondias tuberosa x S. mombin) provenientes do recôncavo Sul da Bahia. Revista Brasileira Fruticultura, v. 32, n. 4, p. 1089-1097, 2010.
SANTOS, M. B.; CARDOSO, R. L.; FONSECA, A. A. O.; CONCEIÇÃO, M. N. Caracterização e qualidade de frutos de umbu-cajá (Spondias tuberosa X S. mombin) provenientes do Recôncavo Sul da Bahia. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 32, n. 4, p. 1089-1097, 2010. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452011005000015
SARAIVA, Maria et al. caracterização Da Qualidade De Frutos De Diferentes Acessos De Umbuzeiro No Cariri Ocidental Paraibano. 2020. Dissertação (Mestrado) - Universidade Federal Da Paraíba Centro De Ciências Humanas, Sociais E Agrárias Programa De Pós-Graduação Em Tecnologia Agroalimentar, João Pessoa, PB, 2020.
SILVA R. L. et al. Caracterização físico-química de frutos dos genótipos de umbu-cajazeiras oriundos da microrregião de Iguatu, CE. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, v. 9, n. 1, p. 1647-1659, 2015. ISSN: 1981-3686. DOI: https://doi.org/10.3895/rbta.v9n1.1699
SILVA, M. I. et al. Caracterização físico-química da polpa de umbu em camada de espuma. [S. l.]: Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano, 2015. DOI: https://doi.org/10.31416/rsdv.v3i2.171
Downloads
Published
License
Copyright (c) 2024 RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos/resenhas/TCCs publicados pertecem à revista RECIMA21, e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), permitindo a cópia ou reprodução, desde que cite a fonte e respeite os direitos dos autores e contenham menção aos mesmos nos créditos. Toda e qualquer obra publicada na revista, seu conteúdo é de responsabilidade dos autores, cabendo a RECIMA21 apenas ser o veículo de divulgação, seguindo os padrões nacionais e internacionais de publicação.