ENVIRONMENTAL MANAGEMENT IN FOOD SERVICES: IMPORTANCE AND CHALLENGES

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v2i8.664

Keywords:

Environmental management; Food Services; Sustainability.

Abstract

The collective meals sector still presents difficulties in terms of environmental management. Solid waste from its activities constitutes a considerable portion of pollutants and this inadequate management promotes major environmental impacts. Objective: Verify the importance and challenges of environmental management in Food Services. Materials and Methods: This is an integrative literature review, which was carried out in April 2021, through searches on online platforms: Scientific Electronic Library Online (SCIELO), PUBMED and GOOGLE ACADEMIC. To search for the studies, descriptors with combinations in Spanish, English and Portuguese were used: Environmental Management, Food Services and Sustainability. A total of 717 articles were found, 18 were downloaded and in the end 8 articles were selected. Results and Discussion: The main reasons for waste were related to the way the food was prepared, including seasoning, temperature of buffet preparations, cafeteria flow. Environmental Management is necessary in Food Services to improve meal planning and the direction of inorganic waste, institute an awareness and training program for employees. As challenges, there is a lack of adequate planning and organization in the preparation and distribution of meals, error in planning menus, errors in the frequency, quality and quantity of a particular preparation and awareness of diners. Conclusion: Entrepreneurs in the food production sector need greater awareness of the environmental management system, since in most establishments care for the environment was not perceived.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Ana Lourdes Reis Silva, ESTACIO DE TERESINA

    Faculdade Estácio de Teresina

  • Jordana Síriano Oliveira , Faculdade Estácio de Teresina

    Faculdade Estácio de Teresina

  • Karem Mikaely Gomes da Costa , Faculdade Estácio de Teresina

    Faculdade Estácio de Teresina

  • Lucimara Brandão da Silva , Faculdade Estácio de Teresina

    Faculdade Estácio de Teresina

  • Mylla Thaís Félix dos Santos , Faculdade Estácio de Teresina

    Faculdade Estácio de Teresina

  • Yarla Maria dos Santos , Faculdade Estácio de Teresina

    Faculdade Estácio de Teresina

  • Amanda Cristine Ferreira dos Santos , Faculdade Estácio de Teresina

    Faculdade Estácio de Teresina

References

ARAÚJO, Elicimone Lopes Martins; MARTINS, Ana Clara; CARVALHO, Silva. Sustentabilidade e geração de resíduos em uma unidade de alimentação e nutrição da cidade de Goiânia–GO. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, v. 10, n. 4, p. 775-796, 2015.

ARAÚJO, E.M.G; ALEVATO, H.M.R Abordagem ergológica da organização e das condições de trabalho em uma unidade de alimentação e nutrição. INGEPRO – Inovação, Gestão e Produção, v. 3, n. 1, p. 10-21, 2011.

BRASIL. Lei nº 12.305 de 2 de agosto de 2010. Política Nacional de Resíduos Sólidos. DOU. 2010; 3 ago.

BRASIL. Resolução de Diretoria Colegiada nº 216 de 15 de Setembro de 2004. Dispõe sobre Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. DOU, 2004; 16 set.

CAMPOS, J.R.; IKEDA, V.; SPINELLI, M.G.N. Otimização de espaço físico em Unidade de Alimentação e Nutrição (UAN) considerando avanços tecnológicos no segmento de equipamentos, Rer Univap, São José dos Campos, v.18, n.32, p.31-41, 2012.

CARVALHO, Lúcia Rosa de et al. Praticas educativas de gestão ambiental nos serviços de alimentação permissionários dos campi de universidade pública do estado do Rio de Janeiro. Hig. alim., p. 26-30, 2018.

CHAMBERLEM, S. R.; KINASZ, T. R.; CAMPOS, M. P. F. Resto de ingestão e sobra descartada: fonte de geração de resíduos orgânicos em unidades de alimentação e nutrição em Cuiabá, MT. Alimentos e Nutrição, Araraquara, v. 23, n. 2, p. 317-325, 2012.

CORRÊA, M.R.; LANGE, L. Gestão de resíduos sólidos no setor de refeições coletivas. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, Rio de Janeiro, v. 9, n. 2, p. 595-611, 2011.

FRANÇA, Ingrid Rezende; SPINELLI, Mônica Glória Neumann; MORIMOTO, Juliana Masami. AVALIAÇÃO E PERCEPÇÃO DE SUSTENTABILIDADE AMBIENTAL EM UNIDADES PRODUTORAS DE REFEIÇÕES DE CLUBES PAULISTANOS. Revista Univap, v. 25, n. 49, p. 68-79, 2019.

GONÇALVES, Luiza Carril et al. SUSTENTABILIDADE AMBIENTAL EM RESTAURANTES COMERCIAIS DA ZONA CENTRAL DE PELOTAS-RS. Revista Gestão & Sustentabilidade Ambiental, v. 7, n. 2, p. 525-539, 2018.

GOUVEIA, N. Resíduos sólidos urbanos: impactos socioambientais e perspectiva de manejo sustentável com inclusão social. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 17, n. 6, p.1503-1510, 2012.

LUDUVICE, Bárbara Costa et al. SUSTENTABILIDADE AMBIENTAL NOS SERVIÇOS DE ALIMENTAÇÃO HOSPITALAR. MIX Sustentável, v. 6, n. 3, p. 45-54, 2020.

MAFFASSIOLLI, Veridiana; KOGLIN, Gabriela. Desperdício de Alimentos no Refeitório de um Hospital Privado no Sul do Brasil. Saúde e Desenvolvimento Humano, v. 8, n. 2, p. 67-72, 2020.

MARIOSA, Silmara Thais; ALVES, Márcia Keller. Identificação de Resíduos em uma Unidade de Alimentação e Nutrição. Ensaios e Ciência C Biológicas Agrárias e da Saúde, v. 23, n. 2, p. 161-165, 2019.

POSPISCHEK, V. S.; SPINELLI, M. G. N.; MATIAS, A. C. G. Avaliação de ações de Pretexto, Minas Gerais; v.12, n.1, p. 29-54, 2011.

RIBEIRO, Giulianna Sacino; DE SOUZA PINTO, Ana Maria. SUSTENTABILIDADE AMBIENTAL NA PRODUÇÃO DE REFEIÇÕES EM RESTAURANTES COMERCIAIS NO MUNICÍPIO DE SANTOS–SP, BRASIL. Rev. Simbio-Logias, v. 10, n. 14, p. 112-131, 2018.

SABONARO, D. Z; SABONARO, Z. C, SABONARO, M. Z, A; SILVA, F.A.G; OLIVEIRA, R, N. Incorporação da Gestão Socioambiental na Estratégia Competitiva, Editora Unijuí, v. 15, n. 38, p. 319-342, 2017.

STRASBURG, Virgílio José; JAHNO, Vanusca Dalosto. Paradigmas das práticas de gestão ambiental no segmento de produção de refeições no Brasil. Engenharia Sanitaria e Ambiental, v. 22, n. 1, p. 3-12, 2017.

SOUZA, M. T. S; CATTINI, O. J; BARBIERI, J. C, Novos horizontes para operações competitivas, RAE, São Paulo, V. 54, n. 5, p. 478-482, 2014.

Published

27/09/2021

How to Cite

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT IN FOOD SERVICES: IMPORTANCE AND CHALLENGES. (2021). RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 2(8), e28664. https://doi.org/10.47820/recima21.v2i8.664