DIAGNOSIS OF HYGIENIC AND SANITARY CONDITIONS AT A FAIR LOCATED IN SÃO LUÍS (MA)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i1.2504

Keywords:

Pork, Contamination, Fair, Hygienic-Sanitary, Saint Louis

Abstract

The inspection is carried out primarily in the obtaining, handling and processing of products of animal origin avoiding risks to consumers, thus practicing a form of preventive medicine through the safety of animal-derived foods. The present work aims to evaluate the hygienic and sanitary conditions of the Mangueirão fair, located in the divinéia neighborhood, in the municipality of São Luís, in the state of Maranhão (MA), seeking errors in stalls that sell pork, for further actions of the public authorities. It was carried out through a checklist based on the Resolution of the Collegiate Board (RDC) No. 275/2002 of the National Health Surveillance Agency (ANVISA), a survey of errors such as: handling, packaging, storage, personal hygiene of handlers and inadequate local hygiene. A camera was used to capture the images and notepad to record the observed data. In view of the above, it was concluded that the conditions of the fair are unfavorable, with great possibility of food contamination and occurrences of Food Borne Diseases. Because it is a free fair with a large circulation of people, this work provided the population with the knowledge of its health diagnosis as a benefit. Therefore, measures such as the implementation of GMP, from the field to commercialization, could minimize the risks of contamination and should be implemented in these establishments of sales of fresh products.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Iran Alves da Silva

Graduado em Zootecnia; Acadêmico de Pedagogia. Universidade Estadual do Maranhão – UEMA.

Eunara Eugênia Lopes Lima

Médica Veterinária. Universidade Federal do Piauí - UFPI.

Eduardo Henrique Sampaio Marques

  Graduando em Medicina Veterinária. Universidade Estadual do Maranhão – UEMA.

Juliana da Silva Nogueira

Graduanda de Medicina Veterinária. Universidade Cruzeiro do Sul – UNICSUL.

Brenna Emmanuella de Carvalho Agostinho

Graduanda de Medicina na Universidade Federal do Maranhão - UFMA, Mestre em Ciências e Saúde pela Universidade Federal do Piauí – UFPI.

Pedro Philipe Cavalcante Vieira

Graduando em Medicina Veterinária. Universidade Estadual do Maranhão – UEMA.

Érika Ribeiro Barbosa, Universidade Federal do Piauí - UFPI

Graduanda de Medicina Veterinária. Universidade Federal do Piauí - UFPI.

Ana Keyla Sousa de Araújo

Graduanda de Medicina Veterinária. Universidade Federal do Piauí - UFPI.

Marcelo Costa Rodrigues

Médico Veterinário; Mestre em Biociência Animal. Universidade Federal de Jataí – UFJ.

Rosangela Ana dos Santos Montenegro

Graduanda de Medicina Veterinária. Universidade de Araraquara - UNIARA.

References

ANVISA. Resolução RDC 275, de 21 de outubro de 2002. Regulamento Técnico de Procedimentos Operacionais Padronizados aplicados aos Estabelecimentos Produtores/Industrializadores de Alimentos e a Lista de Verificação das Boas Práticas de Fabricação em Estabelecimentos Produtores/Industrializadores de Alimentos. 2002. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 2002.

CRMVSP. Da fazenda ao garfo: a importância do médico-veterinário na inspeção alimentar. Conselho Regional de Medicina Veterinária do Estado de São Paulo. 2016. Disponível em: < https://crmvsp.gov.br/da-fazenda-ao-garfo-a-importancia-do-medico-veterinario-na-inspecao-alimentar/#:~:text=%E2%80%9CO%20profissional%20ser%C3%A1%20respons%C3%A1vel%20por,diretamente%20ao%20consumidor%E2%80%9D%2C%20conta. >. Acesso em: 18 fev. 2021.

KRAEMER, F. B.; AGUIAR, O. B. Gestão de competências e qualificação profissional no segmento da alimentação coletiva. Revista de Nutrição, v. 22, n. 5, p. 609-619, 2009.

MAPA. Instrução Normativa 62, de 29 de dezembro de 2011. Regulamentos Técnicos de Produção, Identidade e Qualidade do Leite tipo A, do Leite Pasteurizado e do Leite Cru Refrigerado e o Regulamento Técnico da Coleta de Leite Cru Refrigerado e seu Transporte a Granel. Ministério da Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento. 2011. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 2011.

MAZZUCHETTI, R. N.; BATALHA, M. O. O comportamento do consumidor em relação ao consumo e às estruturas de comercialização da carne bovina na região de Amerios/PR. Varia scientia, v. 4, n. 7, p. 9-23, 2004.

MS. Portaria 58, de 17 maio de 1993. Estabelece o redirecionamento das ações de vigilância sanitária, propõe o estabelecimento de diretrizes e princípios para a inspeção e fiscalização sanitária de alimentos. Ministério da Sáude. 1993. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 1993.

ROCHA, C. M. C. et al. Avanços na pesquisa e no desenvolvimento da aquicultura brasileira. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 48, n. 8, p. iv-vi, 2013.

SAPAJF. Qual a importância da inspeção dos produtos de origem animal? Secretaria de Agricultura, Pecuária e Abastecimento de Juiz de Fora.

SILVA, A. H.; FOSSÁ, M. I. T. Análise de conteúdo: exemplo de aplicação da técnica para análise de dados qualitativos. Qualitas Revista Eletrônica, v. 16, n. 1, 2015.

Published

04/01/2023

How to Cite

Alves da Silva, I., Lopes Lima, E. E., Sampaio Marques, E. H., da Silva Nogueira, J., de Carvalho Agostinho, B. E., Cavalcante Vieira, P. P., … dos Santos Montenegro, R. A. (2023). DIAGNOSIS OF HYGIENIC AND SANITARY CONDITIONS AT A FAIR LOCATED IN SÃO LUÍS (MA). RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(1), e412504. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i1.2504