COST OF AGRICULTURAL PRODUCTION: COMPARATIVE PROFITABILITY OF WHEAT, SOYBEAN AND CORN CROPS IN THE 20/21 AND 22/23 HARVESTS, IN A PRODUCTION UNIT LOCATED IN AMPÉRE IN THE SOUTHWEST OF PARANÁ

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i1.4375

Keywords:

Costs, Productivity, Profitability.

Abstract

The cost of agricultural production in Brazil is a topic of great importance, since the country is one of the main producers and exporters of food in the world. To contextualize this subject, it is necessary to consider several aspects that affect the costs involved in Brazilian agriculture. The study's title is comparative productivity and profitability of the cultivation of soybeans, corn and wheat and its main objective is to verify the effect caused economically, in the crop period that occurred in the 2020/2021 harvests in relation to 2022/2023. To conduct the research, a methodology was used based on a case study, bibliographic, quantitative and deductive, when comparing two intervals and seeking to understand the reasons behind the discrepancies in the efficiency of productivity and profitability, on a property in the municipality of Ampére- PR, demonstrating indicators on production costs for each year in question. Below, the main factors that led to the affected production divergence and, consequently, profitability are analyzed. Despite the adversities, the property achieves satisfactory results due to the appreciation of the cultivar. The result of the study demonstrated that in the 2020/2021 harvest the result was 12.18% higher than in the following harvest.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Eloiza Barbieri

Graduanda em bacharelado de ciências contábeis – FAMPER.

Gabrielly Machado Pereira

Graduanda em bacharelado de ciências contábeis - FAMPER.

Luiz Alves Feitosa Filho

Doutor em Desenvolvimento Rural Sustentável, Faculdade Famper de Ampere, UNETRI Faculdades.

 

Keitilanger Grisa Hahn

Doutora e Mestre em Desenvolvimento Rural Sustentável - UNIOESTE. Especialista em Finanças Empresariais e Docência no Ensino Superior. Graduada  em Adiministração e Graduada em Ciências Contabéis.

References

ATHAR, Raimundo Aben. Introdução à contabilidade. São Paulo: Prentice Hall, 2005

BITTENCOURT, https://blog.aegro.com.br/comercializacao-agricola/.publicado em 6 de abril de 2022.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária Glossário ilustrado de morfologia. Brasília: Mapa/ACS, 2009. 406 p.

BRUNI, A. L.; FAMA, R. Gestão de Custos e Formação de Preços: Com aplicação na calculadora HP 12C e Excel. [S.1]: São Paulo, Atlas S.A., 2004. v3.

BRUNI, Adriano Leal; FAMÁ, Rubens. Gestão de custos e formação de preços.

CALLADO, A. A. C. (Org) (2011). Agronegócio. 3. ed. São Paulo, Atlas.

COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Custos de produção agrícola: a metodologia da Conab (Companhia Nacional de Abastecimento). Brasília: Conab, 2010.

CREPALDI, Silvio Aparecido. Contabilidade gerencial: teoria e prática. 3. Ed. São Paulo: Atlas, 2004.

CREPALDI, Silvio Aparecido. Contabilidade rural: uma abordagem decisorial. 9. ed. São Paulo: Atlas, 2019.

CREPALDI, S. A. (2011). Contabilidade rural: uma abordagem decisorial. 6. ed. São Paulo: Atlas.

GARCIA, Antonio et al. Recomendações técnicas para a agricultura da soja no Paraná. Paraná: Embrapa soja, 2000. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/449646/1/doc145.pdf.

IZIDORO, Cleyton. Contabilidade de custos. São Paulo: Pearson Education do Brasil, 2016.

José Laudelino Azzolin. Contabilidade e análise de custos.Curitiba,2013.

LEONE, G.S.G. Curso de contabilidade de custos. 2. ed. São Paulo: Atlas, 2000.

LODI, Ana Luiza. Quais fatores influenciam o preço da soja?. Campina: StoneX, 2022.

MEYER, A. A. Contabilidade rural. Indaial: UNIASSELVI, 2018

OLIVEIRA, Deyvison de Lima; OLIVEIRA, Gessy Dhein. Contabilidade rural: uma abordagem do agronegócio dentro da porteira com exercícios práticos e material de apoio ao professor. 3. ed. Curitiba: Juruá, 2017.

OLIVEIRA, E. Manejo de doenças causadas por patógenos transmitidos por insetos. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v.22, p.229, 1997.

PAVADOZE, Clóvis Luis. Contabilidade gerencial. São Paulo: Atlas, 1996

SANTOS, G. J. D.; MARION, J. C.; SEGATTI, S. Administração de custos na agropecuária. 4. ed. São Paulo: Atlas, 2009.

SENS, Marcos Antonio. Gestão de custos / Marcos Antonio Sens. Indaial: UNIASSELVI, 2011.

SILVA, Felipe et al. Soja: do plantio à colheita. 2. ed. São Paulo: Oficina de textos, 2022.

https://www.superbac.com.br/blog/ciclo-da-soja/#:~:text=Qual%20o%20tempo%20do%20ciclo,entre%20115%20e%20125%20dias.FORMATAÇÃO GERAL

ZANLUCA, J. C. Contabilidade de Custos, 2014. https://www.portaldecontabilidade.com.br/guia/custos_direitos.html

Published

10/11/2023

How to Cite

Barbieri, E., Machado Pereira , G., Alves Feitosa Filho, L., & Grisa Hahn, K. (2023). COST OF AGRICULTURAL PRODUCTION: COMPARATIVE PROFITABILITY OF WHEAT, SOYBEAN AND CORN CROPS IN THE 20/21 AND 22/23 HARVESTS, IN A PRODUCTION UNIT LOCATED IN AMPÉRE IN THE SOUTHWEST OF PARANÁ. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(1), e414375. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i1.4375