MANAGEMENT AND AGRIBUSINESS: OPERATIONAL EXPENSES IN CATTLE CONFINEMENT
DOI:
https://doi.org/10.47820/recima21.v4i12.4463Keywords:
Beef cattle farming. Operational expenses. Cattle feedlot.Abstract
The Brazilian agribusiness, notably cattle ranching, plays a prominent role in the country's economy. This study explored the complexity of the sector, focusing on operational expenses in cattle feedlots. The research was based on a bibliographic review that gathered recent information from academic and scientific sources. The qualitative and descriptive approach allowed for a detailed analysis of expenses and practices adopted. The results highlight the diversity of feedlot methods, ranging from extensive to intensive systems, emphasizing the importance of choosing strategies aligned with local conditions and production goals. In addition to economic challenges, cattle ranching faces issues related to climate, a shortage of qualified labor, and volatility in cattle and input prices. The increasing pressure for sustainable practices and the need to balance food production growth with environmental protection pose additional challenges. The cattle ranching sector is essential for Brazil and global food security. The country must address these complex challenges through robust and adaptable strategies, ensuring a promising and sustainable future for agribusiness and beef production.
Downloads
References
ABIEC. Associação Brasileira das Indústrias Exportadoras de Carne. Exportações brasileiras de carne bovina. Brasilia: ABIEC, 2020 Disponível em: http://abiec.com.br/publicacoes/beef-report-2021/. Acesso em: 15 ago. 2023.
ANTONIOLI, G.; ZAMBON, E. P. Gestão de custos na pecuária: estudo de caso em uma propriedade rural do Rio Grande do Sul. In: XXIV - Congresso Brasileiro de Custos, Florianópolis - SC. 15 a 17 nov. 2017.
ARAÚJO, M. J. Fundamentos de Agronegócios. 2. ed. São Paulo: Atlas. 2007
ARIEIRA, O. J. Fundamentos do Agronegócio. [S. l.]: UNIASSELVI, 2017. p. 01-221.
ASSIS, P. B. D. Bovinocultura de cortes sustentável: um estudo sobre princípios e práticas sustentáveis. [S. l.: s. n.], 2018.
BARBOSA, F. A.; SOARES FILHO, B. S.; MERRY, F. D.; AZEVEDO, H. de O.; COSTA, W. L. S.; COE, M. T.; BATISTA, E. L. da S.; MACIEL, T. G.; SHEEPERS, L. C.; OLIVEIRA, A. R. de; RODRIGUES, H. O. Cenários para a pecuária de corte Amazônico. Belo Horizonte: Editora IGC/ UFMG, 2015. 154 p.
CABRERA, R. A. Elementos de viabilidade na bovinocultura de corte: métricas no semi confinamento e confinamento de animais f1 angus. 2020. Dissertação (Mestrado) - [S. l.: s. n.], 2020.
CANAL RURAL. Brasil reduz exportação de soja em grão para atender alta de farelo e óleo. [S. l.]: Canal Rural, 2022. Disponível em: https://www.canalrural.com.br/noticias/agricultura/brasil-reduz-exportacao-soja-grao-alta-farelo-oleo. Acesso em: 14 ago. 2023.
CASSAHARA, E.; SILVA, M. das D. G. da; RIBEIRO, S. Formação de preço de venda importância e etapas. Marília – SP: [s. n.], 2013. 90 p.
CEPEA. PIB do Agronegócio Brasileiro. São Paulo: Cepea, 2022. Disponível em: https://www.cepea.esalq.usp.br/br/pib-do-agronegocio-brasileiro.aspx. Acesso em: 14 ago. 2023.
CEPEA. Agronegócio brasileiro: importância e complexidade do setor. São Paulo: Cepea, 2021. Disponível em: https://www.cepea.esalq.usp.br/br/opiniao-cepea/agronegocio-brasileiro-importancia-e-complexidade-do-setor.aspx. Acesso em: 16 ago. 2023.
CEZAR, I. M.; QUEIROZ, H. P.; THIAGO, L. R. L. S.; CASSALES, F. L. G.; COSTA, F. DBO, P. P. Confina Brasil/MT: cuidados com a alimentação na seca e ‘sequestro’ de bezerros. [S. l.: s. n.], 2005.
CNA. Norte e Nordeste, uma realidade. CNA Brasil, 2018. Disponível me: https://www.cnabrasil.org.br/noticias/norte-e-nordeste-uma-realidade. Acesso em: 20 set. 2023.
CNA. Panorama do agro. CNA Brasil, 2021. Disponível em: https://www.cnabrasil.org.br/cna/panorama-do-agro. Acesso em: 14 ago. 2023.
CNA. Panorama do agro. CNA Brasil, 2022. Disponível em: https://www.cnabrasil.org.br/cna/panorama-do-agro. Acesso em: 14 ago. 2023.
COELHO, Fábio Ulhoa; ALMEIDA, Marcus Elidius Michelli de. (Coord.). Enciclopédia Jurídica da PUCSP, tomo IV (recurso eletrônico): direito comercial. São Paulo: Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUCSP), 2018.
CUNHA, P. L. P.; CUNHA, C. S.; ALVES, P. F. Revisão bibliográfica sistemática integrativa: a pesquisa baseada em evidências. Revista Anima Educação, v. 6, n. 3, p. 1-63, 2014.
DOMINGOS, N. T.; MORGAN, B. F. O uso de sistemas de custeio pelas instituições de ensino superior privadas do Distrito Federal. In: IX Congresso Internacional de Custos, Florianópolis - SC, 28 a 30 de nov. 2005.
FERREIRA, R. R. M.; TAVARES FILHO, J.; FERREIRA, V. M. Efeitos de sistemas de manejo de pastagens nas propriedades físicas do solo. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 31, n. 4, p. 913-932, 2010.
GLÉRIA, A. A.; SILVA, R. M.; SANTOS, A. P. P.; SANTOS, K. J. G.; PAIM, T. P. Produção de bovinos de corte em sistemas de integração lavoura pecuária. Archivos de zootecnia, v. 66, n. 253, p. 141-150, 2017.
INÁCIO, M. C. P.; BALDI, H. F.; SANTOS, C. F. dos; OLIVEIRA, L. S.; FERREIRA, C. E. C.; REZENDE, R. M.; MENDONÇA, A. T. Sistema intensivo x extensivo na criação de gado de corte. Revista da Universidade Vale Rio Verde, v. 16, n. 01, 9 p., 2018.
IPEA. Comércio exterior do agronegócio: balanço de 2021 e perspectivas para 2022. Brasilia: IPEA, 2021. Disponível em: https://www.ipea.gov.br/portal/images/stories/PDFs/conjuntura/220116_nota_2_comercio_exterior_agro_2021.pdf. Acesso em: 14 ago. 2023.
JUNQUEIRA, A. M.; PEREIRA, P. H. D. P.; CAMPOS, P. C.; CONTIJO, V. B. Sistema de confinamento bovino. [S. l.: s. n.], 2022.
KARPINSKI, R. Viabilidade do confinamento de bovinos utilizando alto grão, cenário 2016. Revista FAE, Curitiba - PR, v. 20, n. 2, p. 35-54, dez. 2017.
LIMA, E. B. Contabilidade de custos. [S. l.: s. n.], 2014.
LOPES, M. A.; CARVALHO, F. M. Custo de produção de gado de corte. Lavras: Universidade Federal de Lavras, 2002. p. 42.
MALAFAIA, Guilherme Cunha et al. A cadeia produtiva da pecuária de corte brasileira nas próximas décadas. Livestock Science, v. 253, p. 104704, 2021.
MALAFAIA, Guilherme Cunha et al. Os impactos da COVID-19 para a cadeia produtiva da carne bovina brasileira. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2020.
MAPA. Projeções Do Agronegócio Brasil 2019 / 20 a 2029 / 30 Projeções de Longo Prazo. Brasilia: Mapa, 2020. p. 102.
MARION, J.C. Contabilidade Rural: contabilidade agrícola, contabilidade da pecuária. 14. ed. São Paulo: Atlas, 2017.
MARTINS, E. Contabilidade de custos. 9. ed. São Paulo: Atlas, 2003.
MEDEIROS, W. P. D. Sistema de gestão de criação de gado de corte. [S. l.: s. n.], 2022.
MEDINA, G. S. Economia do agronegócio no Brasil: participação brasileira na cadeia produtiva da soja entre 2015 e 2020. Novos Cadernos NAEA, v. 24, n. 1, p. 231-254, 2021.
MIRANDA, M. E. R.; DE ALMEIDA REINALDI, M. A.; FREITAS, C. C. G. Custos na produção de gado de corte: pastagem versus confinamento. Research, Society and Development, v. 10, n. 14, p. e209101421923-e209101421923, 2021.
MOTTA, M. E. V. da; SCHIAVO, L. R.; IGNOATTO, M. L.; CAMARGO, M. E. Sistemas de produção da bovinocultura de corte na região oeste do Mato Grosso sob a visão da contabilidade de custos: intensivo versus extensivo. In: XI Congresso Nacional de Excelência em Gestão, 13 a 14 ago. 2015.
NETO, A. C. E. Curso On-line Gestão da empresa pecuária: Módulo III -Planejamento Geral. [S. l.]: Instituto de Estudos Pecuários (IEPEC), 2009. 62 p.
NOVAIS, D. Administração e economia rural. [S. l.: s. n.], 2014.18 p.
PAIM, M. L.; FLORES, C. S.; SILVA, L. L.; MACHADO, D. A. V.; CRUZ, M. R.; TONDOLO, V. A. G.; CAMARGO, M. E. Desafios e dificuldades da criação de gado bovino de corte na Serra Gaúcha. In: XV mostra de iniciação científica, pós-graduação, pesquisa e extensão: programa de pós-graduação em administração–UCS, 05. 2015.
PASETTI, M. Gado de corte: tudo que o produtor precisa saber. [S. l.]: Agromove, s. d. Disponível em: https://blog.agromove.com.br/gado-de-corte/. Acesso em: 20 set. 2023.
PAULO, R. E. C.; RIGO, E. J. Dietas com milho grão inteiro como alternativa em confinamento sem volumoso. Cadernos de Pós-Graduação da FAZU, v. 3, 2012.
PERFIL DA PECUÁRIA BRASILEIRA. Beef Report 2021. [S. l.: s. n.], 2021. Disponível em: https://abra.ind.br/abiec-lanca-beef-report-2021/. Acesso em: 01 set. 2023.
RESENDE, J. F. B. Como elaborar o preço de venda. Belo Horizonte – MG: [s. n.], 2013. 127 p.
RODRIGUES, R. Agronegócios -Desafio ao campo. Cadernos FGV Projetos, v. 2, n. 4, p. 13-234, 2018.
SAATH, Kleverton Clovis de Oliveira; FACHINELLO, Arlei Luiz. Crescimento da demanda mundial de alimentos e restrições do fator terra no Brasil. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 56, p. 195-212, 2018.
SANTOS, M. A. dos. Contabilidade de custos. [S. l.: s. n.], 2018. 106 p.
SANTOS, R. V. dos. Planejamento do preço de venda. Revista FIPECAFI, Caderno de Estudos, São Paulo - SP, v. 9, n. 15, p. 60-74, jan./jun. 1997.
SILVA, L. D. F.; EZEQUIEL, J. M. B.; AZEVEDO, P. S.; CATTELAN, J. W.; BARBOSA, J. C.; RESENDE, F. D.; CARMO, F. R. G. Digestão total e parcial de alguns componentes de dietas contendo diferentes níveis de casca de soja e fontes de nitrogênio, em bovinos. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 31, n. 3, p. 1258- 1268, 2002.
SILVA, M. G.; CESÁRIO, A. V.; Cavalcante, I. R. Relevância do agronegócio para a economia brasileira atual. In: X Encontro de iniciação à docência, Universidade Federal da Paraíba. 2013.
SILVA, R.; VALIM, T.; ALMEIDA, T. F.; TOFFOLO, V.; SARTORELLO, G. L.; GAMEIRO, A. H. Índice de custo de produção de bovinos confinados–ICBC. Informativo mensal, v. 65, n. 2, 2022.
SVERSUTTI, P. E.; YADA, M. M. Criação extensiva de bovinos de corte. [S. l.: s. n.], 2019.
VIEIRA, A.; OLIVEIRA, M.; REZENDE, C. F. A. Planejamento de recuperação de pastagens degradadas na fazenda Cabeceira do Piracanjuba–Goiás. Anais UniEvangélica, 2020.
Downloads
Published
How to Cite
License
Copyright (c) 2023 RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos/resenhas/TCCs publicados pertecem à revista RECIMA21, e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), permitindo a cópia ou reprodução, desde que cite a fonte e respeite os direitos dos autores e contenham menção aos mesmos nos créditos. Toda e qualquer obra publicada na revista, seu conteúdo é de responsabilidade dos autores, cabendo a RECIMA21 apenas ser o veículo de divulgação, seguindo os padrões nacionais e internacionais de publicação.