EVALUATION OF HYGIENIC AND SANITARY CONDITIONS IN A SELF-SERVICE COMMERCIAL RESTAURANT IN A CITY IN THE SOUTH OF MINAS GERAIS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v5i6.5295

Keywords:

Good manufacturing practices. Foodborne illnesses. Restaurants

Abstract

The increasing consumption of out-of-home dining has driven the growth of food services, including restaurants, convenience stores, fast food, bakeries, among others. It is essential that these establishments offer safe food from a hygienic-sanitary point of view, as foodborne diseases are considered an important public health problem. Based on this, this study aimed to evaluate the hygienic-sanitary conditions of a self-service restaurant in a city in the south of Minas Gerais. Data collection was carried out on a conventional day, using a checklist adapted from ANVISA's resolution RDC No. 216 of 2004, and the classification of the results followed the parameters of RDC No. 275 of 2002/ANVISA. The overall result and by items was classified according to RDC No. 275 of 2002, with group 1 considered good (from 76 to 100% of adequacies), group 2 regular (from 51 to 75%) and group 3 deficient (from 0 to 50%). The result showed that 65% of the items were compliant, classifying the restaurant as having a regular health risk. Therefore, it is concluded that the restaurant does not meet part of the standards established by ANVISA and it is necessary for the owner to make adjustments in the establishment to contribute to the provision of safe meals to consumers.

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Author Biographies

Viviane Bueno Ferreira

Universidade Prof. Edson Antônio Velano.

Rafaela Bergmann Strada de Oliveira

Graduação em Nutrição pela Universidade do Rio de Janeiro / Unirio, mestrado em Ciência Animal pela Universidade Prof. Edson Antônio Velano e doutorado em Ciências dos Alimentos pela Universidade Federal de Lavras / UFLA. Nutricionista - Atop VII Restaurante, docente da Universidade Prof. Edson Antônio Velano/Fundação de Ensino e Tecnologia de Alfenas (UNIFENAS/FETA).

Carolina Soares Horta de Souza

Graduação em Arquitetura e Urbanismo pela Universidade José do Rosário Vellano, graduação em Nutrição pela Universidade José do Rosário Vellano, especialização em Meio Ambiente e Engenharia Sanitária pela Universidade José do Rosário Vellano e Mestrado em Ciência Animal também pela Universidade José do Rosário Vellano. Professora e Coordenadora dos cursos de Nutrição e Arquitetura e Urbanismo da Universidade Professor Edson Antônio Velano.

Lidiane Paula Ardisson Miranda

Graduação em Nutrição pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho-UNESP. Doutor em Fisiopatologia em Clínica Médica pela Faculdade de Medicina de Botucatu -UNESP. Professora nos cursos de NUTRIÇÃO e MEDICINA da Universidade Professor Edson Antônio Velano.

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Published

01/06/2024

How to Cite

Bueno Ferreira, V., Bergmann Strada de Oliveira, R., Soares Horta de Souza, C., & Paula Ardisson Miranda, L. (2024). EVALUATION OF HYGIENIC AND SANITARY CONDITIONS IN A SELF-SERVICE COMMERCIAL RESTAURANT IN A CITY IN THE SOUTH OF MINAS GERAIS. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 5(6), e565295. https://doi.org/10.47820/recima21.v5i6.5295