NUTRITIONAL ASSESSMENT OF RUNNERS FROM A CITY IN THE SOUTH OF MINAS GERAIS
DOI:
https://doi.org/10.47820/recima21.v5i6.5359Keywords:
Athletes. Food supplement. Nutritional Supplement. Food for those who practice physical activityAbstract
Physical activity is extremely important for maintaining health and life, with both physiological and psychological benefits, improving problems related to a sedentary lifestyle, increasing self-esteem based on the changes perceived in the body. The objective of this work was to evaluate the nutritional situation of runners from Alfenas - Minas Gerais, during the course, through the application of a questionnaire to determine the eating style of these individuals and whether it is adequate. It is an exploratory and quantitative field research that, after approval by the ethics committee, 20 runners of both sexes, over 18 years old, were invited to participate in the research. Those who agreed to participate in the study responded to a 24-hour recall questionnaire, and anthropometric measurements were evaluated. The data collected was evaluated in proportion and compared with current recommendations. The data obtained in this work reflect a social reality where self-supplementation is considered a more agile and easy way to reach nutritional and caloric levels considered ideal, leaving aside nutritional monitoring by a nutritionist, an essential factor for the ideal development of a good runner.
Downloads
References
CAPELATO, Daniele Aparecida et al. Perfil nutricional e consumo de macronutrientes por corredores da cidade de Maringá, PR. In: Anais Eletrônico - VII EPCC – Encontro Internacional de Produção Científica Cesumar. Editora CESUMAR. 2011. Disponível em: http://www.cesumar.br/prppge/pesquisa/epcc2011/anais/daniele_aparecida_capelato.pdf. Acesso em: 10 mar. 2023.
CARDOSO, Andreia Ferreira; FERREIRA, Elane Sena; SANTOS, Lindinalva Vieira dos. Frequência do consumo alimentar de praticantes de corrida categoria amador na cidade de Teresina-PI. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. v. 13, n. 78, 2019. Disponível em: https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1163. Acesso em: 10 mar. 2023.
CARVALHO, Tales et al. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos para a saúde. Rev Bras Med Esporte, v. 9, n. 2. 2003. Disponível em: https://www.medicinadoesporte.org.br/wp-content/uploads/2020/01/v9n2a02.pdf. Acesso em: 12 mar. 2023.
CARVALHO, Thainá. Alimentação e Suplementação para Corrida. [S. l.]: Nutrição esportiva, 2023. Disponível em: https://www.nutricionistaesportiva.com/wp-content/uploads/2019/07/Ebook-CORRIDA.pdf. Acesso em: 15 mar. 2023.
CASTRO, Eliane. A. et.al. Os efeitos do tipo de exercício e da atividade física no comportamento alimentar e na composição corporal em indivíduos com sobrepeso e obesidade. Nutrients, v. 12, n. 2, p. 557, 2020. https://doi.org/10.3390/nu12020557. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12020557
CONCEITO. Corrida de velocidade - O que é, conceito e definição. [S. l.]: Equipe Editorial de Conceito, 2019. Disponível em: https://conceito.de/corrida-de-velocidade. Acesso em: 10 mar. 2023.
CORTÊS, V. Guia completo de corrida de rua. [S. l.]: Treinus, 2023. Disponível em: www.treinus.com.br/blog/corrida-de-rua/. Acesso em: 18 mar. 2023.
FREIRE, Rafael Silveira et al. Prática regular de atividade física: estudo de base populacional no norte de Minas Gerais, Brasil. Epidemiologia Da Atividade Física. Rev Bras Med Esporte, v. 20, n. 5, 2014. https://doi.org/10.1590/1517-86922014200502062. DOI: https://doi.org/10.1590/1517-86922014200502062
JUNIOR, Wenceslau Fernandes das Neves; CARVALHO, Anderson Cargnin de. Influência da ingestão prévia de carboidratos com alto e baixo índice glicêmico sobre o potencial aeróbico de corredores de rua. Rev. Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo, v. 12, n. 72, p. 419-430, 2018. Disponível em: https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1011/778. Acesso em: 18 mar. 2023.
LIMA, Jamilie; SANTANA, Paula Correia. Recomendação alimentar para atletas e esportistas. [S. l.: s. n.], 2019. Disponível em: http://esporte.unb.br/images/PDF/2019/Alimentao_para_atleta_-_texto_atualizado.pdf. Acesso em: 18 fev. 2023.
LIMA, Maria Raquel da Silva; SOARES, Ana Cibelli Nogueira. Alimentação saudável em tempos de COVID-19:o que eu preciso saber?. Braz. J. Hea. Rev., Curitiba, v. 3, n. 3, p.3980-3992. 2020. doi: 10.34119/bjhrv3n3-009. DOI: https://doi.org/10.34119/bjhrv3n3-009
LINHARES, Tatiana C.; LIMA, Rodrigo Maciel. Prevalência do uso de suplementos alimentares por praticantes de musculação nas academias de Campos dos Goytacazes/RJ, Brasil. Vértices, v. 8, n. 1, p.101-122, 2006. https://doi.org/10.5935/1809-2667.20060008. DOI: https://doi.org/10.5935/1809-2667.20060008
MARC, Andy et al. Marathon progress: demography, morphology and environment. J Sports Sci., v. 32, n. 6, p. 524-32, 2014. doi: 10.1080/02640414.2013.835436. DOI: https://doi.org/10.1080/02640414.2013.835436
MESQUITA, Lucas Rocha de; SOUSA, Juliana Paiva. Educação alimentar e nutricional no esporte: qual a importância?. [S. l.: s. n.], 2017. Disponível em: https://portal.unisepe.com.br/unifia/wpcontent/uploads/sites/10001/2018/06/002_educacao_alimentar_nutricional_esporte.pdf. Acesso em: 18 mar. 2023.
MINISTÉRIO DA SAÚDE. Ministério da Saúde lança publicação sobre indicadores de prática de atividades físicas entre os brasileiros. Brasilia: Ministério da Saúde, 2022. Disponível em: https://www.gov.br/saude/pt-br/assuntos/noticias/2022/agosto/ministerio-da-saude-lanca-publicacao-sobre-indicadores-de-pratica-de-atividades-fisicas-entre-os-brasileiros. Acesso em: 18 mar. 2023.
MOREIRA-MACHADO, Christiano Antônio et al. Hidratação durante o exercício: a sede é suficiente?. Rev Bras Med Esporte, v. 12, n. 6, 2006. https://doi.org/10.1590/S1517-86922006000600020. DOI: https://doi.org/10.1590/S1517-86922006000600020
NEGRETTI, Matheus. Nutrição, exercício físico e desempenho: recomendações nutricionais para uma prática saudável. 2022. TCC (Bacharel) - Universidade Estadual Paulista (Unesp), Bauru, SP, 2022. Disponível em: https://repositorio.unesp.br/server/api/core/bitstreams/6faaee939ea246c094a420ca76873876/content. Acesso em: 15 mar. 2023.
NUNES, Larissa Santos et al. O perfil alimentar e antropométrico de competidores elite de corrida de orientação. Rev. Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo, v. 6, n. 33, p. 178-185, 2012. Disponível em: https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/298/301. Acesso em: 10 mar. 2023.
PERRONI, Cris. Qual é o impacto do peso na corrida?. Globo Esporte, 2022. Disponível em: https://ge.globo.com/eu-atleta/nutricao/post/2022/11/14/qual-o-impacto-do-peso-na-corrida.ghtml. Acesso em: 10 mar. 2023.
SANTOS, Leandra Caline dos et al. Suplementação de carboidratos e aumento de rendimento emcorredores de Endurance. In: Anais do IV Congresso Nacional de Inovações em Saúde - IV CONAIS, v. 4, n. 3. 2023. https://doi.org/10.51161/conais2023/21971. DOI: https://doi.org/10.51161/conais2023/21971
SILVA, Adalberto Pereira da. Atletismo. [S. l.: s. n.], 2023. Disponível em: https://unigra.com.br/arquivos/atletismo-.pdf. Acesso em: 10 mar. 2023.
SILVA, Iradeth Soares da. Os benefícios da alimentação saudável aliada as práticas de Educação Física. 2018. Monografia (Licenciatura em Educação Física) - Faculdade do Médio Parnaíba (FAMEP), Teresina, 2018. Disponível em: https://www.famep.com.br/novo/famep/producao-cientifica/graduacao/educacao-fisica/19-os-beneficios-da-alimentacao-saudavel-aliada-as-praticas-de-educacao-fisica.pdf. Acesso em: 10 mar. 2023.
VITÓRIO, Caroline Aparecida; TORIANI, Sônia dos Santos; ROCHA, Erika Dantas de Medeiros; ALMEIDA, Paulo Henrique Foppa de. Perfil nutricional e antropométrico de adolescentes velocistas praticantes de atletismo de Joinville-SC. 47 Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo, v. 12, n. 74, p. 708-714, 2018. Disponível em: https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1090/807. Acesso em: 13 mar. 2023.
ZAMAI, Carlos Aparecido. Atividades físicas praticadas em academia: análise dos benefícios. Revista Saúde e Meio Ambiente – (RESMA-UFMS), Três Lagoas, v. 13, n. 1, p. 38-49, 2021. Disponível em: https://periodicos.ufms.br/index.php/sameamb/article/view/13605. Acesso em: 18 mar. 2023.
Downloads
Published
How to Cite
License
Copyright (c) 2024 RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos/resenhas/TCCs publicados pertecem à revista RECIMA21, e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), permitindo a cópia ou reprodução, desde que cite a fonte e respeite os direitos dos autores e contenham menção aos mesmos nos créditos. Toda e qualquer obra publicada na revista, seu conteúdo é de responsabilidade dos autores, cabendo a RECIMA21 apenas ser o veículo de divulgação, seguindo os padrões nacionais e internacionais de publicação.