EVALUATION OF THE FIBER CONTENT OF DOMESTIC AND IMPORTED ORANGES SOLD IN THE WARESTA MARKET IN NAMPULA, MOZAMBIQUE
DOI:
https://doi.org/10.47820/recima21.v5i4.5108Keywords:
Dietary fiber, orange, fruit.Abstract
The orange is a fruit of the genus Citrus that supposedly originated in Asia and is very abundant seasonally in countries on the east coast of Africa. It is considered a good source of dietary fiber, and the prevalence of malnutrition at different levels in the Nampula Province was preponderant for evaluating the amount of fiber found in domestic and imported oranges. In order to advise consumers to consume oranges with a higher fiber content as a way of maximizing the nutrients available, which is why the aim was to assess the fiber content of oranges sold in the Waresta market in Nampula. This study is an observational analytical study with a quantitative approach. The study population consisted of 100 oranges divided into 14 samples, the laboratory analyses were carried out in triplicates and data was analyses using the SPSS software version 25. According to the results of the laboratory analysis, domestic oranges have a high amount of fiber compared to imported oranges, as shown by the average results of the two variables: domestic oranges have 0.864 fiber and imported oranges 0.546 fiber. The two-tailed analysis showed a significant difference using the student’s t-test, with a 95% confidence interval and 5% error, where the t-value was -3.916.
Downloads
References
Paulista UE, Filho M. Desenvolvimento histórico da citricultura Desenvolvimento histórico da citricultura. 2010.
Gon M, Coordena MR, Filho VM. Manual de citros. 2018. 56p p.
Hassan G, Umar J, Ikeh O, Aliero A, Pura DQ, Danfodiyo UU. Composição Nutricional e Antinutricional do Fruto Strychnos innocua Del. (Laranjeira de Macaco) Celulose cultivada Xem Zuru, Nigéria 1L.G. 2014;22(1990):33 DOI: https://doi.org/10.4314/njbas.v22i1.6
Macedo Owado. Avaliação da cadeia produtiva da laranja [citrus sinensis (l.) osbeck] nos municípios de iranduba, Manacapuru, Manaus e rio preto da eva no estado do amazonas. osmar. 2019;9–25
Santos Jr. produtos hortofrutícolas joana rosa santos dissertação para obtenção do grau de mestre em engenharia alimentar. 2013
Murga-garrido SM, Hong Q, Cross TL, Hutchison ER, Han J, Thomas SP, et al. Gut microbiome variation modulates the effects of dietary fiber on host metabolism. 2021;1–26. DOI: https://doi.org/10.1186/s40168-021-01061-6
Meira CF, Capitani CD, Filho AB, Berti M, Barros A. Contribuição dos diferentes alimentos segundo a classificação Nova para a ingestão de fibras alimentares em adolescentes Contribution of different foods according to the Nova classification to dietary fiber intake in adolescents. 2020;3147–60. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-81232021268.09592020
Silva LAS da, Oliveira VC de. Principais aplicações dos resíduos da laranja e sua importância industrial. 2020; 22:1–11.
Weickert and Pfeiffer Impact of Dietary Fiber Consumption on Insulin Resistance and the Prevention of Type 2 Diabete, first published online January 25, 2018 DOI: https://doi.org/10.1093/jn/nxx008
Ruiz-Margáin A, Macías-Rodríguez RU, Ríos-Torres SL, Román-Calleja BM, Méndez-Guerrero O, Rodríguez Córdova P, et al. Efecto de una dieta rica en proteínas y alta en fibra más la suplementación con aminoácidos de cadena ramificada sobre el estado nutricional de pacientes con cirrosis. Revista de Gastroenterología de México. 2018;83:9-15 DOI: https://doi.org/10.1016/j.rgmx.2017.02.005
Betrapally NS, Gillevet PM, Bajaj JS. Gut microbiome and liver disease. Transl Res. 2017;179:49-59. DOI: https://doi.org/10.1016/j.trsl.2016.07.005
Barry V. McClear, Measurement of Dietary Fiber: Which AOAC Official Method of Analysis SM to Use Journal of AOAC International, 2023;106(4) DOI: https://doi.org/10.1093/jaoacint/qsad051
Prosky, L., Asp, N.G., Furda, I., DeVries, J.W., Schweizer, T.F., & Harland, B.F. Fonio grains: Physicochemical properties, nutritional potential, and food applications. J. AOAC Int. 1985;68: 677-679. DOI: https://doi.org/10.1093/jaoac/68.4.677
Berti M, Barros DA, I LPC. Elevada prevalência de inadequação do consumo de fibras alimentares em idosos e fatores associados : um estudo de base populacional. 2019;1-13.
Manual do equipamento de quantifição de fibra dose fiber
Grigelmo-miguel N, Martõân-belloso O. Caracterização da fibra alimentar proveniente da extração do suco de laranja. 2018;9969(98).
Mineiro SAL. Fibra Alimentar: composição, métodos e implicações alimentares. Lisboa; 2014.
Ramirez AJE, Hubscher HG. Análise da fibra da Laranja vs laranja importada: em defesa de seu uso como alimento funcional. Minas Gerais. Associação Bras Aliment e Nutr. 2016;36(3):79-91.
Tomás JCC. Variedades e porta-enxertos de citrinos. Alargave; 2016
Mineiro SAL. Fibra Alimentar: composição, métodos e implicações alimentares. Lisboa; 2014.
Downloads
Published
License
Copyright (c) 2024 RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos/resenhas/TCCs publicados pertecem à revista RECIMA21, e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), permitindo a cópia ou reprodução, desde que cite a fonte e respeite os direitos dos autores e contenham menção aos mesmos nos créditos. Toda e qualquer obra publicada na revista, seu conteúdo é de responsabilidade dos autores, cabendo a RECIMA21 apenas ser o veículo de divulgação, seguindo os padrões nacionais e internacionais de publicação.