OMEGA 3 AND VITAMIN D SUPPLEMENTATION IN OBESE AS WEIGHT LOSS STRATEGY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v3i1.2588

Keywords:

Obesity, n-3 fatty acids, Weight loss, Vitamin D

Abstract

Studies point out that nutritional supplements can contribute to the treatment of obesity and that Omega 3 can act in weight loss by reducing appetite, inflammatory markers and supplying fatty acids; increased lipid oxidation; and changes in carbohydrate metabolism. Concomitantly, research indicates low serum levels of vitamin D in obese people explained by lack of sun exposure, eating habits, greater uptake of this vitamin by adipocytes and imbalance in the relationship between calcium absorption, among others. The present work aims to point out the effects of omega 3 and vitamin D on weight loss. To this end, a narrative bibliographic review was carried out in the Scielo, LILACS and Pubmed databases, with articles from 2018 to 2022, in Portuguese and English and with the health descriptors: obesity, omega 3, vitamin D and weight loss. It was observed that omega 3, in doses of 360 mg and 240 mg up to 1080 mg and 720 mg of EPA/DHA/day, in a minimum period of 4 weeks, can help reduce weight, BMI and waist circumference. Vitamin D, from 2,000 IU/day to 50,000 IU/week, over a minimum period of 25 days, can help reduce weight, BMI, waist and hip circumference, and waist-to-hip ratio. More studies are needed to elucidate issues that are not fully understood.

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Author Biographies

Renata Visgueiro Gomes Uchôa

Graduanda em Nutrição pelo Centro Universitário Maurício de Nassau - Ser Educacional

Gilvana Lemos de Carvalho Corrêa

Graduada em Comunicação Social com habilitação em Jornalismo pela Universidade Católica de Pernambuco. Graduanda do curso de Nutrição pelo Centro Universitário Maurício de Nassau - Ser Educacional

Laise de Souza Elias

Graduada em Licenciatura em Ciências Biológicas pela Universidade Federal Rural de Pernambuco). Graduanda em Nutrição pela UNINASSAU. Especialista em Morfologia pela Universidade Federal de Pernambuco, Mestre em Biociência Animal pela UFRPE e Doutora em Biociência Animal pela UFRPE. Docente do Centro Universitário Maurício de Nassau (UNINASSAU- Recife-PE) nas disciplinas de Anatomia humana, Histologia e Patologia. Tutora das disciplinas de Práticas integrativas e ativas para o curso de Medicina da UNINASSAU, além de desenvolver projetos de pesquisas desenvolvidos no setor de Histologia da UFRPE.

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Published

27/12/2022

How to Cite

Visgueiro Gomes Uchôa, R., Lemos de Carvalho Corrêa, G., & de Souza Elias, L. (2022). OMEGA 3 AND VITAMIN D SUPPLEMENTATION IN OBESE AS WEIGHT LOSS STRATEGY. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 3(1), e3122588. https://doi.org/10.47820/recima21.v3i1.2588