COST OF PRODUCTION OF PIG FARMING: COMPARATIVE PROFITABILITY OF PIG FARMING IN THE PERIODS FROM 2019 TO 2022, IN A PRODUCTION UNIT LOCATED IN THE MUNICIPALITY OF AMPÉRE IN THE SOUTHWEST OF PARANÁ

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47820/recima21.v4i1.4465

Keywords:

Pig Farming, Production, Costs

Abstract

Pig farming is an activity of great economic relevance in Brazil, it plays a fundamental role in the production of pork, generating jobs and contributing to the country's economy. Pig farming, known as pig farming, is an agricultural activity of great importance not only economically, but socially in many countries around the world. The study aimed to carry out a comparison of profitability of pig farming in the period from 2019 to 2022, The study in question was conducted on a property located in the municipality of Ampére, located in the Southwest region of Paraná, began on August 14, 2023 and is characterized as a bibliographic investigation and field research, descriptive and qualitative. The study involved gathering information from both primary and secondary sources, as well as including an in-depth case study, presenting indicators that highlight the costs involved in production each year addressed. After the research was carried out on the property, the data was collected and the results were tabulated, the results showed that the year (2019) obtained the best where the net profit of R$ 1,455,864.75, in relation to the other years analyzed.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Daiara de Oliveira Alves

Graduanda em bacharelado de ciências contábeis – FAMPER.

Eliton Przyvara Rizzatti

Graduando em bacharelado de ciências contábeis – FAMPER.

 

Luiz Alves Feitosa Filho

Doutor em Desenvolvimento Rural Sustentável, Faculdade Famper de Ampere, UNETRI Faculdades -Barracão, Av. Zilda Arns, 183, Floresta, Ampére - PR.

Keitilanger Grisa Hahn

Doutora e Mestre em Desenvolvimento Rural Sustentável Graduada em Ciências Contábeis e Administração -, Faculdade Famper de Ampere - PR 

References

ABCS – Associação Brasileira dos Criadores de Suínos/SEBRAE. A Suinocultura do Brasil e as suas dimensões. Brasília: Mapeamento da Suinocultura Brasileira, 2016. p. 37-42.

ABPA - ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE PROTEÍNA ANIMAL. Relatório Anual 2018. [S. l.]; ABPA, 2018. Disponível em: http://abpa-br.com.br/storage/files/relatorio-anual-2018.pdf. Acesso em: 16 mar. 2019.

BELLI FILHO, P.; CASTILHOS JR, A. B. D.; DA COSTA, R. H.; SOARES, S. R.; PERDOMO, C. C. Tecnologias para o tratamento de dejetos de suínos. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 5, n. 1, p. 166-170, 2001.

BIANCO, E. Apostila de suinocultura. Joinville: Caderno, 2011.

BRUNI, Adriano Leal; FAMÁ, Rubens. Gestão de Custos e Formação de Preços: com aplicações na calculadora HP 12C e Excel. 3. ed. São Paulo: Atlas, 2004.

CAMPOS, C. P.; SOUZA, G. D. P.; PEREIRA, D. M. Cuidados com os leitões no pós-parto e nos primeiros dias de vida. Revista Científica Eletrônica de Medicina Veterinária, Ano VI, n. 11, jul. 2008.

CARVALHO, P. L. C.; VIANA, E. F. Suinocultura SISCAL e SISCON: análise e comparação dos custos de produção. Custos e Agronegócio Online, v. 7, n. 3, set./dez. 2011.

CARVALHO, P. L. C.; VIANA, E. F. Suinocultura SISCAL e SISCON: análise e comparação dos custos de produção. Custos e Agronegócio Online, v. 7, n. 3, set./dez. 2011.

CREPALDI, Silvio Aparecido. Contabilidade Rural: uma abordagem decisorial. 8.ed. São Paulo: Atlas, 2016.

CREPALDI, Silvio Aparecido. Contabilidade rural: uma abordagem decisorial. 2. ed. São Paulo: Atlas, 2006.

CREPALDI, Silvio Aparecido. Curso Básico de contabilidade de custos. 2. ed. São Paulo: Atlas, 2002.

FAO. FAOSTAT: Food and Agriculture Organization of the United Nations. [S. l]: FAO, 2019.

FARIAS, Y. B. Percepção dos produtores rurais do município de Serra Branca-PB sobre a utilização da informação Contábil no processo de controle e gestão da Atividade rural. 2018. 53 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Estadual da Paraíba - UEPB, Monteiro, 2018.

GALVÃO, A. et al. Finanças Corporativas: teoria e prática empresarial no Brasil. São Paulo: Editora Elsevier, 2007. 598 p.

GERVASIO, E. W. Suinocultura - Análise da Conjuntura Agropecuária. Curitiba: SEAB – Secretaria de Estado da Agricultura e do Abastecimento do Paraná, 2013.

HENDRIKSEN, E. S.; VAN BREDA, M. F. Teoria da Contabilidade. São Paulo: Atlas, 1999.

HENRILKSEN, Eldon S.; VAN BREDA, Michael F. Teoría da Contabilidade. Tradução: Antonio Zoratto Sanvicente. São Paulo: Atlas, 2012.

IBGE – INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Pesquisa Pecuária Municipal - PPM, Efetivo dos Rebanhos, 2017. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/estatisticasnovoportal/economicas/agricultura-e-pecuaria/9107-producao-da-pecuariamunicipal.html?=&t=resultados. Acesso em: 20 mar. 2019.

IUDÍCIBUS, Sérgio de. Teoria da contabilidade. 9 ed. São Paulo: Atlas, 2009.

KRUGER, S. D.; MAZZIONI, S.; BOETTCHER, S. F. A importância da contabilidade para a gestão das propriedades rurais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CUSTOS. Anais [...] Fortaleza, 2009.

LEONE, George Sebastião Guerra. Curso de Contabilidade de Custos. 2. ed. São Paulo: Atlas, 2000.

MARION, José Carlos. Contabilidade básica. 10 ed. São Paulo: Atlas, 2009.

MATTOS, A. D. Como preparar orçamentos de obras. São Paulo: Editora PINI, 2006.

MEREDITH, M.J. Pig breeding and infertility. In: MEREDITH, M. J. (Ed). Animal Breeding and Infertility. London: Blackwell Science, 1995. p. 278-353.

MIELE, M. Consumo de carne suína no Brasil: indicadores, evolução e diferenças regionais. Suinocultura Industrial, Itu, ed. 239, ano 33, n. 2, p. 14-23, 2011.

OSTROSKI, D. A.; PETRY, D.; GALINA, F. R. Custos e @gronegócio on line, v. 2, ed. Especial, out. 2006

PADOVEZE, C. L. Contabilidade Gerencial: um enfoque em sistema de informação. 4. ed. São Paulo: Atlas, 2004.

PEREZ JR., José Hernandez; OLIVEIRA, Luís Martins de; COSTA, Rogério Guedes. Gestão estratégica de custos. 4. ed. São Paulo: Atlas, 2005. 364 p.

RIBEIRO, O. M. Contabilidade de custos. 5. ed. São Paulo: Saraiva, 2018.

RIBEIRO, Osni Moura. Contabilidade de custos. São Paulo: Saraiva, 2009.

ROPPA, L. Tendências da suinocultura mundial e as oportunidades brasileiras. Anuário da Pecuária Brasileira, São Paulo, p. 281-284, 2002.

SANTOS, Gilberto José dos; MARION, José Carlos; SEGATTI, Sonia. Administração de custos na agropecuária. 3. ed. São Paulo: Atlas, 2002. 165 p.

SANTOS, Gilberto José dos; MARION. José Carlos; SEGATTI, Sonia. Administração de Custos na Agropecuária. 4 ed. São Paulo: Atlas, 2009.

SCHIER, Carlos Ubiratan da Costa. Gestão de custos. Curitiba: Ibpex, 2006.

ZANLUCA, J. C. Contabilidade de Custos. [S. l.]: Portal de Contabilidade, 2014. https://www.portaldecontabilidade.com.br/guia/custos_direitos.html.

Published

15/12/2023

How to Cite

de Oliveira Alves, D., Przyvara Rizzatti, E., Alves Feitosa Filho, L., & Grisa Hahn, K. (2023). COST OF PRODUCTION OF PIG FARMING: COMPARATIVE PROFITABILITY OF PIG FARMING IN THE PERIODS FROM 2019 TO 2022, IN A PRODUCTION UNIT LOCATED IN THE MUNICIPALITY OF AMPÉRE IN THE SOUTHWEST OF PARANÁ. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar - ISSN 2675-6218, 4(1), e414465. https://doi.org/10.47820/recima21.v4i1.4465